Karamelinis pyragas

Paskutiniu metu pamėgau klaidžioti interneto platybėmis ir žiūrinėtis naujų receptų. Bet vieną dieną atsipeikėjau ir pagalvojau, kad laikas ne tik žiūrinėtis bet ir kepti 🙂 Taip dienos šviesą išvydo šis karamelinis pyragas. Iš karto perspėju, kad prieš kepant, reikia apsiginkluoti kantrybe. Ne todėl, kad labai sudėtinga, o todėl, kad labai dažnai reikės stabtelėti ir palaukti valandėlę kitą. Tai tešlą atvėsinti, tai įdarą užšaldyti… Bet rezultatas tikrai to vertas. Ypač pyragas tinka saldainių “Karvutė” mėgėjams 🙂

Tešlai reikia:

  • 1 puodelio miltų
  • 3 v. š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 80 g sviesto

Karameliniam sluoksniui reikia:

  • 3/4 puodelio migdolų be odelių
  • 1 puodelio cukraus
  • 1/4 a. š. citrinos sulčių
  • 1/4 puodelio šalto vandens
  • 1/2 puodelio riebios grietinėlės
  • 25 g sviesto
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto arba kelių lašų esencijos
  • žiupsnelio druskos

Šokoladiniam sluoksniui reikia:

  • 60 g juodojo šokolado
  • 1/3 puodelio riebios grietinėlės
  • 15 g sviesto
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto arba kelių lašų esencijos

Ištirpiname sviestą. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įpilame tirpintą sviestą ir viską išmaišome, kol masė sušoks į mažus gumuliukus (trupinėlius). Rankomis suspaudžiame tešlą į vieną gabalą, įdedame į maišelį. Maišelį dedame į šaldytuvą 30 min.

Išimtą iš šaldytuvo tešlą, pirštais paskirstome kepimo formoje (pagal receptą 24 cm su išimamu dugnu, aš tokios neturėjau, todėl kepiau silikoninėje). Lygiu sluoksniu padengiame dugną ir kraštelius. Kas porą centimetrų subadome tešlą šakute, kad kepimo metu neišsipūstų. Įdedame skardą su tešlą į šaldytuvą 20 min.

Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių. Tešlą uždengiame aliuminio folija ir ant jos paberiame džiovintų pupelių taip, kad uždengtų visą plotą (pupelės reikalingos kaip papildomas svoris, kad tešla per daug neišsipūstų). Kepame “aklai” 20 min. Atsargiai nuimame pupeles ir foliją. Kepame dar 13 – 17 min, kol tešla gražiai apskrus. Perkeliame kepimo formą ant grotelių ir ataušiname.

Padidiname orkaitės temperatūrą iki 190 laipsnių. Riešutus paskirstome skardoje ir kepame 5 – 10 min, kol apskrus. Atvėsiname riešutus ir stambiai sukapojame.

Toliau gaminame karamelės sluoksnį. Į ne mažiau kaip 1,5 l puodą įdedame cukrų, įpilame citrinos sultis ir šaltą vandenį. Nemaišydami verdame ant vidutinės ugnies tol, kol masė pradės ruduoti (man užtruko pakankamai ilgai, daugiau negu 20 min). Kol masė verda, puodo sieneles karts nuo karto pavilgome vandeniu, kad nesusidarytų kristalai. Kai masė pasidaro gintaro spalvos, nuimame nuo viryklės ir įpilame grietinėlę. Neišsigąskit, masė baisiai suputos (todėl reikalingas ne mažesnis kaip 1,5 l puodas). Maišome iki vientisos masės. Dedame sviestą ir maišome kol ištirps. Beriame druską ir riešutus, pilame vanilės ekstraktą. Maišome kol visi riešutai pasidengs karamele. Užpilame karamelę ant tešlos ir išlyginame paviršių. Vėsiname apie 30 min. Vėliau dedame į šaldytuvą ir laikome, kol karamelė sustings (apie valandą).

Ir pagaliau, šokolado sluoksnis. Mažame puode ištirpiname šokoladą. Įpilame grietinėlę. Gerai išmaišome. Įdedame sviestą ir maišome kol ištirps. Užpilame ant karamelės sluoksnio ir išlyginame. Atšaldome kol šokoladas sustings (apie valandą, bet galima palikti per naktį).

Skanaus 🙂

2 thoughts on “Karamelinis pyragas

  1. Anonymous

    >Sveiki, suintrigavo receptelis, tik tikrai, kad daug darbo.. Teks atideti velesniam laikui, kai vaikai po kojomis nesblaskys 😀
    Norejau paklausti, kaip suprasti "perkeliame kepimo forma ant groteliu ir atausiname"? O tai ant ko padeje kepat? Ir siaip ne pirma karta skaitau, kad "biskvita atausiname ant groteliu"? Gal galit pakomentuot kaip tai atrodo? Ji reikia issimti is formos, ar kaip?..

    Reply
  2. Viktorija

    >Tikrai žinau, kad keksiukus, prieš dedant ant grotelių, reikia išimti iš formelių. Tai daroma tam, kad jie aušdami nesudrėktų. Manau, taip pat reiktų elgtis ir su biskvitu. O šito pyrago iš formos netraukiau, nes kepiau silikoninėje ir bijojau, kad betraukiant, pagrindas nesulūžtų 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.