Šaltibarščiai ir piknikas

Organizatorės Indrė ir Asta detaliai aprašė, kaip vyko “Maisto tinklaraštininkų piknikas 2011”. Aš pridursiu tik, kad buvo tikrai labai smagu pamatyti ir pabendrauti su žmonėmis, kurių tinklaraščius skaitau. Pamatyti, kokie puikūs žmonės slepiasi kitoje kompiuterio pusėje. Paragauti gardžių Jų patiekalų 🙂 Tikiuosi, kad toks susibėgimas bus ne paskutinis ir kitą kartą atsiras dar daugiau norinčių prie mūsų prisijungti 🙂

6
O receptas šiandien labai paprastas. Neabejoju, kad kiekviena šeimininkė turi savo šaltibarščių receptą. Vienos naudoja tik kefyrą, kitos praskiedžią jį pienu, arba vandeniu. Skanina krapais, svogūnų laiškais ar virtu kiaušiniu. Aš pati, šaltibarščius pradėjau gaminti ne taip ir seniai, po to kai pradėjau gyventi kartu su dabar jau mano vyru. Mūsų šeimynoje jų niekas nemėgo, todėl ir gaminti nemokėjau. Dabar jau išmokau ir supratau, kad karštą vasaros dieną nėra geresnių pietų. O mano vyras, šaltibarščius galėtų valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei 😉

Nesiruošiau tinklaraštyje rašyti šio recepto, galvojau kad tai per daug lengva ir neįdomu. Bet pasirodo klydau, I. paprašė pasidalinti receptu, tą ir darau 🙂

Šaltibarščiams (~ 6 porcijoms) reikės:

  • 1 l šaltibarščių kefyro (labiausiai mėgstu “Žemaitijos pieno”)
  • 1/2 l pieno
  • 3 vidutinių agurkų
  • 2 mažų, arba 1 didelio virto burokėlio
  • 1/2 a. š. druskos

Agurkus supjaustome (aš dažniausiai naudoju tarką, kuri pjausto agurką plonais šiaudeliais). Burokėlius nulupame ir sutarkuojame smulkia burokine tarka. Sudedame daržoves į puodą, supilame kefyrą ir pieną, įberiame druską, išmaišome. Patiekiame su virtomis bulvėmis.


Skanaus 🙂

11 thoughts on “Šaltibarščiai ir piknikas

  1. Egle

    >Aš baziškai gaminu lygiai taip pat, tik dar įberiu žiupsnelį cukraus dėl skonio ir daug daug krapų bei svogūnų laiškų. Be jų šaltibarščiai man – ne šaltibarščiai 🙂

    P.S. O kur kiaušiniai??

    Reply
  2. julė

    >Atkartosiu Eglės p.s. – o kiaušiniai kur?? 🙂

    O man tai šaltibarščiai juodai kvepia vaikyste, mat čia buvusi vienintelė sriuba, kurią galėjau toleruoti. Ir dar kaip toleruoti — drauge tatai buvo ir vienintelis vasaros pietų patiekalas, nejuokauju. Puodas (ne ne, ne dubenėlis – puodas) šaltibarščių, biūdas bulvių, ir žandai raudonuodavo iš džiaugsmo.

    Reply
  3. Lina

    >Saltibarsciai visuomet sukelia diskusiju,kaip jie turi buti gaminami "teisingai":-) Bet,kiek seimininkiu,tiek teisingu receptu. Kiekviena turi teise i savaji. Turiu as drauge, su kuria leisdavausi i diskusijas apie "teisingai" gaminamus saltibarscius, balta misraine, medaus torta,napoleono torta ir pan.:-)))) Bet,kaip rusai sako, tai – gibloe delo :-))

    Reply
  4. Indrė

    >Ir man klausimas – kur kiaušiniai? Net mano kambariokė nevalganti virtų/keptų kiaušinių jų pasigedo, kai pasigamino be jų. Aš dažniausiai darau su kefyru ir trupučiu vandens 🙂

    Reply
  5. Asta

    >O aš kiaušinių nei trupučio nepasigedau, tikriausiai vienintelė, kiek matau 🙂 Mat mes (ir mano šeima, ir aš) visad šaltibarščius darom tik be kiaušinių 🙂

    Reply
  6. Viktorija

    >Egle, įdomu, pabandysiu ir aš kitą kartą žiupsnelį cukraus įsiberti 🙂

    Jule, aš kaip tik atvirkščiai, visą gyvenimą galvojau, kad nemėgstu šaltibarščiu, nes pas mus namie jų niekas nemėgo ir negamino 🙂

    Lina, aš stengiuosi į tokias diskusijas nesivelti, beprasmiška 🙂

    Aj, dar reikia visiems išskyrus Astą pasiteisinti dėl kiaušinių 😀 Aš nemėgstu jų šaltų, todėl man skaniau be kiaušinių 🙂 Ir šiaip, labiausiai mėgstu minimalistinius šaltibarščius, būtent tokius, kokius aprašiau. Nors, jei turiu, įpjaustau ir svogūnų laiškų ir ridikėlių. Tik krapų nemėgstu 🙁

    Reply
  7. Reda

    >Aha, tikrai kokie minimalistiniai šaltibarsčiai 🙂 aš tai labai mėgstu labai tirštus, neskiestus, su daug daug kiaušinių, krapų ir svogūnų laiškų, tai pas mane jie visko pilni 🙂 dar grietinės įsikliopinu 😀

    Reply
  8. Anonymous

    >oi kur KIAUSINIAI, o kur KRAPAI, o kur SVOGUNU LAISKAI?
    Birzgals kazkoks…visai cia ne saltibarsciai.

    Reply
  9. Viktorija

    >Reda, aš kavinėse valgau su viskuo ir krapais ir grietine, bet namie pasigaminu tokius, kokius labiausiai mėgstu 🙂

    Anonime, taip ir žinojau, kad neapsieis be diskusijos apie "tikruosius šaltibarščius". Bet tegu žmonės patys sprendžia kaip jiems skaniau 🙂

    Reply
  10. Egle

    >Oi ne ne, diskusijos apie teisingus šaltibarščius nereikia, nes jų tokių teisingų nėra.
    Beata, skaičiau, acto pila. Ir jai tai neatrodo keista 😉

    Įdomi variacija tavoji, bet aš vistiek lieku prie saviškės, nes valgant šaltibarščius be krapų ir kiaušių mano skonio receptoriai streikuoja 🙂

    Reply
  11. Viktorija

    >Aha, girdėjau, kad žmonės pilą actą arba skystį iš marinuotų burokėlių į šaltibarščius, bet man juose papildomos rūgšties nesinori 🙂

    Pagalvojau, kaip gerai, kad didžiajam šaltibarščių mylėtojui – vyrui, tiko mano versija 🙂

    Reply

Leave a Reply to Reda Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.