Tortus aš kepu pakankamai retai. Dažniausiai, kam nors gimtadienio progą. Kiekvieną kartą ilgai renkuosi, galvoju apie tą žmogų, bandau atspėti koks tortas jam labiausiai patiktų. Taip buvo ir šį kartą, tik kriterijai kiek kitokie. Mažajai I. sukako vieneri. Dar nežinau, kokie saldumynai jai patinka, nes ji jų paprasčiausiai nėra ragavus. Todėl, visų pirmą, norėjau iškepti sveikuolišką tortą, tokį, kurio bent kąsnelį jį galėtų paragauti. Visų antrą, tas tortas turėjo būti skanus, toks, kad patiktų susirinkusiems svečiams. Ir man pasisekė, “Kepykloje nr. 5” radau būtent tai, ko man reikėjo. Tortas gavosi didžiulis (11 žmonių valgė ir dar liko) ir be galo skanus. Morkų papločiai – drėgni, ne perdaug saldūs. Varškės kremas – švelnus, neriebus. Aš pasikartosiu, bet tortas, kaip ir kažkada blyneliai, gavosi beprotiškai fantastiškas 😉
Torto papločiams reikės (24 cm):
- 2 stiklinių miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 2 a. š. sodos
- 2 a. š. malto cinamono
- 1/4 a. š. druskos
- 3 stiklinių tarkuotų morkų ( ~ 800 – 900 g)
- 1 stiklinės stambiai kapotų riešutų (naudojau migdolus)
- 1 stiklinės kokoso drožlių
- 1/2 stiklinės. razinų
- 2 stiklinių rudojo cukraus
- 1 stiklinės. saulėgrąžų aliejaus
- 4 didelių kiaušinių
Kremui reikės:
- 500 g švelniosios varškės
- 100 g cukraus pudros
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 400 ml riebios grietinėlės
- vienos citrinos sulčių
Pradžioje, kepame papločius. Aš juos išsikepiau iš vakaro. Atvėsinau, sudėjau į maišelius (bet taip, kad patektų šiek tiek oro, nes visiškai uždaryti gali per daug sudrėkti). Taigi, pradedame. Įkaitiname orkaitę iki 160 C. 24 cm išrenkamos torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu. Aš visus tris papločius kepiau atskirai, todėl užtruko ilgokai… Bijojau kepti vieną storą ir vėliau pjauti, nes pamaniau, kad gali neiškepti vidurys. Patogiausia, aišku būtų, turėti tris vienodas formas. Tada galima būtų kepti atskirose formose, bet vienu metu.
Dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną bei druską. Morkas tarkuojame bulvių tarkavimo mašina (aišku, galima ir rankomis, bet ilgai užtruks). Sumaišome jas su kapotais riešutais, kokoso drožlėmis ir razinomis. Aliejų išplakame su cukrumi iki vientisos masės, po vieną įmušame kiaušinius – po kiekvieno paplakame dar minutėlę. Masė turi gautis visiškai vientisa. Lėtai įmaišome miltus (svarbu nepermaišyti ir neplakti tešlos – miltai turi tik tik dingti), vėliau – morkų masę. Išdalijame tešlą tarp trijų kepimo formų ir kepame ~40 minučių (arba kaip aš, paimame trečdalį tešlos, supilame į formą, iškepame, tą patį pakartojame dar du kartus). Ar paplotis iškepęs, tikriname dantų krapštuku – įsmeigtas į centrą, jis turėtų likti švarus. Papločius išimame, pravėsiname kelias minutes ir išimame iš formų. Paliekame atvėsti ant grotelių.
Kremui varškę išplakame su cukraus pudra ir vanile. Atskirai iki standumo išplakame grietinėlę ir atsargiai įmaišome į varškę. Nuolat ragaudami, pilame citrinos sulis.
Lipdome tortą. Ant pirmojo papločio negailėdami tepame kremo iki pat šonų. Dedame antrąjį paplotį ir šiek tiek paspaudžiame. Kartojame dar kartą, galiausiai uždengiame trečiuoju papločiu. Viršų gausiai aptepame kremu ir pabarstome migdolų plokštelėmis ir džiovintomis spanguolėmis.
Skanaus 🙂
>Labai gražiai atrodo. Mėgstu visokius kepinius iš morkų.
>Ir man labai patinka, nujaučiu, koks skanus. Gražių dienų mažajai… aš taip pat Vandenis 🙂
>Mmmmm… kaip gardziai atrodo, megstu morkinius gaminius 😛
>Hmm… Akivaizdi pažanga su nuotraukom. Greit mokaisi 🙂 Šaunuolė 🙂
>Rašiau rašiau, bet matyt būsiu neišsaugojus komentaro 🙂
gardžiai atrodo, ką ir daugžodžiauti.
Seniai ruošiuos išsikepti morkų tortą (ne pyragą, bet tortą) su kreminiu sūrio pertepimu. Ir be progos 🙂
>o jau koks gražumas!!!!! pamačiau, kaip atrodo ir, jei tik galėčiau, pulčiau pati kepti 😀
>nuostabaus skonio šitas tortas !!! tik aš i kremą dar įpilu amareto :)))
>Wowo puikiai atrodo.
ne į temą – tau irgi rodo apačioj nuorodą į mano blog'ą?? Nesuprantu ką pridirbau…
>Ačiū, merginos 🙂 Man morkos kepiniuose nesenas atradimas. Labai patiko, būtinai bandysiu dar ką nors 🙂
Ausrra, ačiū už linkėjimus 🙂 Ir Tau sveikinimai su artėjančiu/praėjusiu gimtadieniu 😉
Jurga, ačiū 🙂 Smagu girdėti 🙂 SM valdo 😀
Egle, aš irgi pradžioje galvojau daryti su kreminio sūrio pertepimu. Bet paskui pagalvojau, kad mažajai su varške bus geriau. Ne taip riebu 🙂
Vilija, amareto ten tikrai nepatrukdytų, bet deja, vaikiškas gimtadienis buvo 🙂
Indre, man irgi rodo. Gal todėl, kad Tavo puslapio šone yra rodomos tinklaraščių naujienos, o tarp jų ir mano? Gal iš ten nuorodą pagavo 🙂
>Sveiki. Labai sugundė šis tortas, nes ir mano mažiuko artėja metukų gimšiukas. Buvau kitą variantą sugalvojus bet šis man labai patiko 🙂 Tik man atrodo, kad labai storas biskvitas. Ar neperstoras? O jei daryti sakyki šešis sluoksnius? Ir jo nereikia sulaistyti? Drėgnas?
>:/ na jei pavyksta tai panaikink 😀 visai ne į temą ji čia…
>Net man, ne itin garbinančiai morkinius kepinius, tortas atrodo oho! Labai labai ohoho! :))
Sveikinimai mažylei 😉
>Shrekiuke, papločiai nėra biskvitiniai, jie labiau primena drėgną keksą. Todėl, plonesnių man jų nesinorėjo ir laistyti taip pat nereikia. Smagaus artėjančio gimtadienio 🙂
Indre, ištryniau 🙂
Asta, ačiū 🙂 Išsikepk dvigubai mažesnį, gal patiks 🙂
>Labai skaniai atrodo 🙂
Morkų pyragai ir tortai – gėris. O pertepti kuo nors, varške ar sūriu – ajajaj 🙂 Turiu receptą su mascarpone, išmėgintą ir labai vykusį, jei ką 🙂
>Jurgita, kai rinkausi receptą, tavo tortas buvo tarp favoritų 🙂 Bet nugalėjo varškė, nes norėjau įsiūlyti ją mažajai, bent torto pavidalu 🙂
>Džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Vienas mano mėgstamiausių tortų.
Ir paantrinsiu Jurgai – nuotraukos puikėja ne dienom, o valandom!
>Jule, tikrai patiko, ačiū už idėją ir nuotraukų įvertinimą 🙂
sveiki, kokio skersmens skardoj kepėt “biskbitus”?
24 cm. Iškėliau skaičiukus į viršų, prie produktų, kad geriau matytųsi 🙂
Kepiau aš šį puikų tortą 26 cm skardoje. Biskvitas gavosi plonesnis, bet skonio tai nė kiek nepagadino. Šiandien numatytas dar vienas kepimas. Labai jau visiems patiko ?