“Sužibėk virtuvėje” ir desertinė lazanija

Oi, šį mėnesį tiek smagių renginių buvo, o aš dar nei apie vieną nespėjau parašyti. Taisausi 🙂 Taigi, gruodžio 3 d. “Kulinarijos studijoje” vyko žurnalo “Virtuvė. Nuo… Iki…” organizuojamo konkurso, “Sužibėk virtuvėje” finalas. Ir aš jame laimėjau puikią Electrolux garinę orkaitę! Bet apie viską iš pradžių…

foto-31

Metų pradžioje, žurnalas paskelbė konkursą “Sužibėk virtuvėje”. Dalyviai turėjo atsiųsti sveiko patiekalo, kepto orkaitėje receptą. Nusprendžiau konkurse sudalyvauti ir aš. Nusiunčiau skaniojo varškės ir morkų apkepo receptą. Mano džiaugsmui, jis tapo mėnesio nugalėtoju ir buvo išspausdintas žurnale.

Metų pabaigoje, visi mėnesio nugalėtojai turėjo susirungti “Kulinarijos studijoje” dėl pagrindinio prizo – orkaitės. Laimėję patiekalai buvo labai skirtingi, nuo kalakuto iki sausainių, todėl juos palyginti ir išrinkti vieną buvo labai sunku. Bet konkurso organizatoriai sugalvojo puikią išeiti iš padėties. Buvo nuspręsta, kad visi dalyviai gamins vieną patiekalą – lazanija.

Teko ilgai pasukti galvą, kokią lazaniją gaminti. Organizatoriai ragino įrodyti, kad lazanija tai ne vien mėsa ir pomidorai, todėl tradicinė lazanija atkrito iš karto. Taip pat pagalvojau, kad “sveika” lazanija dažnai kam asocijuojasi su vištiena ir špinatais, todėl jos irgi nusprendžiau negaminti. Galiausiai man į galvą atėjo išganinga mintis, kodėl gi nepavertus mano apkepo lazanija. Bet negi siųsiu neišbandytą receptą? Aišku ne, o juk jau kitą dieną buvo “deadline’as”! Teko lazanija kepti ir ragauti vienuoliktą valandą vakaro 🙂

foto-15

Taip jau būna, ko nesitiki, tą gauni. Į “Kulinarijos studiją” ėjau ne laimėti, o gerai praleisti laiką, pabendrauti su kolegomis blogeriais. Mano lazanija greitai paruošiama, bet ilgai kepa. Todėl pašovusį ją į orkaitę šnekučiavausi su visu buriu įdomių ir malonių žmonių: Egle, Jurga, Vygantu, Ineta, Reda, Vilma. Vakaras praėjo smagiai. Neapsiėjo ir be kuriozų. Vienos dalyvės vyras gyrė mano saldžiąją lazaniją, kol negavo iš žmonos pylos. Pasirodo, prieš kelias savaitės jį iškepė varškės ir morkų apkepą. Bet vyras net ragauti atsisakė, motyvuodamas tuo, kad morkos ir varškė nekoks derinys 😀

Taigi, mes kepėm. Komisija ragavo, vertino ir saldžiąją lazaniją išrinko nugalėtoja. Man tai buvo malonus šokas, nes visiškai to nesitikėjau 🙂 Todėl dar kartą ačiū visiems už įvertinimą!

kartu

Lazanijai reikės (~ 4 porcijoms):

  • 2 x 180 g varškės
  • 150 g morkų (2 vidutinių)
  • 3 kiaušinių
  • 70 g sviesto
  • 3 v. š. cukraus
  • 4 v. š. manų kruopų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • saujos džiovintų spanguolių
  • migdolų drožlių
  • 3 lazanijos lakštų
  • džiūvėsėlių ir sviesto formai patepti

Kiaušinius išplakame su cukrumi. Sudedame pertrintą per sietelį varškę. Supilame išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišome.

Morkas sutarkuojame smulkia bulvių tarka. Įmaišome jas į varškės masę. Suberiame manus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišome. Suberiame džiovintas spanguoles. Dar kartą viską gerai išmaišome.
Kepimo formą (vieno lazanijos lakšto dydžio) ištepame sviestu ir apibarstome džiūvėsėliais. Ant dugno padedame lazanijos lakštą, sukrečiame trečdalį varškės masės. Kartojame veiksmus, kol pasibaigs produktai. Apibarstome migdolų drožlėmis.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

P. S. Už nuotraukas ačiū žurnalui “Virtuvė. Nuo… Iki…”

P.P.S. Kitus receptus rasite naujausiame žurnalo numeryje. Taip pat, jame Jūsų laukia dar vienas siurprizas, bet apie tai vėliau 🙂

19 thoughts on ““Sužibėk virtuvėje” ir desertinė lazanija

  1. Kristina

    Per visus pasiruošimus, maklinėjimus šen bei ten, apleidau naujienas…
    Dideli dideliausi sveikinimai su labai labai šauniu laimėjimu.
    Tu – šunuolė.
    Ko palinkėt – išradingumo, ryžto, ėjim tik pirmyn!

    Reply
  2. Reda

    Šaunuolė Viktorija, dar ir dar ir dar kartą nuoširdžiausi sveikinimai!!! Nekantrauju išsikepti 🙂

    P.s. Su praėjusiom šventėm 🙂

    Reply
  3. Aušra

    Labai skaniai atrodanti lazanija 🙂 norėčiau pabandyt, bet va, klausimas iškilo: kokius lazanijos lakštus reikėtų naudot? Tuos sausus ir kietus? Ar tokie spėja iškepti ir suminkštėti? Aš yra kokie kitokie lazanijų lakštai?

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Smagu, kad suviliojo lazanija 🙂 Aš kepiau su pačiais paprasčiausiais, sausais lakštais. Per tokį ilgą laiką jie spėja iškepti. Svarbiausia, kad paskutinis sluoksnis būtų varškės, juk lakštams reikia iš kur nors gauti drėgmės 🙂

      Reply
  4. Živilė G

    Šiandien iškepiau šią lazaniją. Naudojau naminę varškę birią, tai manyčiau gavosi kiek per sausoka. Šilta, karšta buvo skanu, žinoma su grietine. Atšalusi pasidarė ryškiai per sausa. Gal dėl varškės, nes ne iš pakelių. Juose drėgnesnė būna. Ai, ir manų kruopas pakeičiau vakarykšte koše, bet rodos neturėtų turėti ypatingos reikšmės. Žodžiu, nebus įrašyta į mėgstamiausių sąrašus. Gaila.

    Reply
  5. juste

    Noriu išbandyti šią lazaniją, tik prieš tai noriu pasiteirauti, kokio dydžio jūsų kepimo forma, nes mano turimi lazanijos lakštai visai nedidukai ir 4porc.tikrai neužteks… Ar čia indredientai maždaug tokiam kiekiui (formai), kaip matosi toje nuotraukoje, kur kepimo skardelės?

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Smagu, kad receptas suviliojo 🙂 Mano forma yra panaši į tą, kuri nuotraukoje, bet gal trečdaliu trumpesnė. Vakare galėsiu pamatuoti ir parašyti tiksliai centimetrus 🙂

      Reply
      1. juste

        maždaug įsivaizduoju dydį, aš bandysiu daryti tokioje, kokią turiu, tik šiek tiek daugiau visko dėsiu, nes norim ne deserto, o vakarienei vietoj rimto maisto 😀

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.