Plovas

Nagrinėdama “Google Analytics” galimybes sužinojau daug įdomių dalykų. Pavyzdžiui, kad mano tinklaraštį skaito daugiau Oslo, arba Helsinkio gyventojų, negu Biržų, ar Tauragės 🙂 Arba tai, kad yra lietuvaičių gyvenančių Kamerūne, arba Taivane (nes netikiu, kad vietinius gyventojus sudomintų mano įrašai). O štai, Uzbekistane mano tinklaraščio neskaito. Gal ir gerai, nes perskaitę šį įrašą pradėtų ginčytis ir sakyti, kad tik jie žino tikrą plovo receptą 🙂 O man atrodo, kad pati skaniausią plovą gamina mano tėtis (tiesą pasakius, jo receptas irgi atkeliavo iš Uzbekistano). Jį labai mėgstu nuo mažens ir dar vaikystėje nesuprasdavau, kodėl mokykloje, ryžių košę su pomidorų padažu vadina plovu… Aišku, tėčio rankomis gamintas plovas pats skaniausias, bet ir aš jį jau daug kartų dariau, todėl nusprendžiau pasidalinti su Jumis receptu.

Reikalingi įrankiai:

Produktai:

  • 250 g svogūnų
  • 500 g mėsos (tradiciškai – avienos, bet aš darau visaip, net su vištiena)
  • 400 g morkų
  • 3 stiklinės ryžių (man labai skanu su basmati, bet tinka bet kokie)
  • 150 g saulėgrąžų aliejaus (pamiršau pamatuoti kiek tai ml, kai kitą kartą gaminsiu, pamatuosiu)
  • 1 česnako galvos
  • druskos, pipirų

Plovas turi būti gaminamas dideliame puode storu dugnu, kuris vadinasi kazan (Jūs, aišku galit naudoti tiesiog puodą storu dugnu). Mano šeimoje yra tik du normalūs valgytojai, todėl aš dažniausiai, gaminu pusę plovo porcijos keptuvėje storu dugnu ir aukštais kraštais.

Pradedame. Supilame į puodą aliejų ir gerai įkaitiname. Svogūnus smulkiai supjaustome ir sumetame į puodą. Kepame kol taps šviesiai rudos spalvos, kartas nuo karto pamaišome (nepalikite mažų svogūnų gabaliukų ant puodo sienų, nes pridegs ir bus neskanu). Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais, dedame į puodą su svogūnais. Paskaniname druska ir pipirais. Išmaišome ir kepame kol mėsa švelniai apskrunda. Morkas supjaustome smulkiais šiaudeliais (netarkuokite burokine tarka, geriau specialia skirta šiaudeliams), sudedame į puodą, išmaišome ir kepame kol suminkštės ir apskrus (būtent nuo morkų plovas įgauna gražią spalvą ir puikų aromatą).

Supilame šešias stiklines vandens (vandens kiekis priklauso nuo naudojamų ryžių. Ilgagrudžiams proporcija dažniausiai 1:2, basmati 1:1.5). Įdedame į vandenį visą česnako galvą (nulupame tik sausiausią viršutinį lukštą). Laukiame, kol vanduo užvirs. Paragaujame, vanduo turi būti šiek tiek per sūrus. Sumažiname ugnį iki minimumo ir troškiname apie 20 min (per tą laiką morkos spės perduoti savo spalvą vandeniui). Ryžius praplauname po tekančiu šaltu vandeniu (nemaišykite, nes grudeliai gali sulūžti). Sudedame ryžius į puodą ir išlyginame paviršių. Dešimčiai minučių padidiname ugnį. Kai viršuje nesimatys vandens, sumažiname ugnį iki minimumo. Padarome iš ryžių kalniuką (pastumiame nuo kraštų link vidurio) ir kitu šaukšto galu praduriame kalniuke skyles. Uždengiame puodą dangčiu (prieš tai puodas visą laiką turi būti be dangčio). Verdame plovą dar apie 20 minučių, kol visas vanduo išgaruos. Permaišome nuo apačios link viršaus ir ragaujame.

Skanaus 🙂

14 thoughts on “Plovas

  1. Viktorija

    >Asta, siūlau pabandyti pačiai pasigaminti. Aišku, kad tėčio/mamos gamintas, pats skaniausias… Bet vis tiek verta pabandyti 🙂

    Reply
  2. serpent

    >O mano draugai uzbekai pamokė į plovą berti kumino (man rodos, čia vienas jų mėgstamiausių prieskonių), o prieš darant ryžių kalnelį, dar užbert ir gerą saują razinų. Dar viena mandrybė – obuoliai. Bet su jais daug žaidimo, nors skonį keičia smarkiai ir tikrai į gerąją pusę.

    Reply
  3. Kotryna

    >Mano mamos firminis patiekalas plovas. Nuostabus maistas. Man kartais patinka šiek tiek cinamono pasibarstyti.

    Reply
  4. Viktorija

    >Ačiū, Anonime 🙂 Aš vis neprisiruošiu ten nueiti, nors ir žinau, kad ten daug gero yra. Bijau per daug pinigų palikti 🙂

    Reply
  5. Anonymous

    >Na-a-a, aš taip pat bijojau… Bet kažkiek net nusivyliau, nors neatsimenu kokios abrakadabros ten ieškojau ir, deja, neradau. Parduotuvė tikrai nepatogioje vietoje… Nors jie turi internetinį puslapį, kur galima ir pirkt. Čia – ne reklama, tiesiog dalinuos info.

    Reply
  6. Viktorija

    >Tiksliai, apie internetą nepagalvojau. Reikia ten peržiūrėti asortimentą, išsirinkti ko tikrai reikia ir tik tada važiuoti į parduotuvę 🙂

    Reply

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.