Praeitą pavasarį keliavome po Baltijos šalis ir vienoje jaukioje Estijos kavinėje paragavome bulvių apkepo. Dabar jau negalėčiau pasakyti kokie tiksliai produktai jame buvo, bet tuomet man kilo mintis kažką panašaus pasigaminti ir namie. Po kiek laiko visgi išdrįsau savo norus įgyvendinti ir likau patenkinta rezultatu. Taigi, prieš jus mano pasididžiavimas – bulvių ir maltos mėsos apkepas :))
Apkepui reikės:
- 5 bulvių
- 350 g maltos mėsos
- 2 didelių svogūnų
- 1 skardinės konservuotų pupelių pomidorų padaže (man geriausios Heinz)
- 250 ml pomidorų padažo
- 1-2 v. š. majonezo
- 150 g sūrio (patogu naudoti supjaustytą)
- 1 v. š. kmynų
- druskos
- juodųjų pipirų
Bulves nuskusti, supjaustyti 1cm. storio griežinėliais ir pavirti ~15 minučių, kol šiek tiek suminkštės. Vieną svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepti, kol gražiai apskrus, kitą – supjaustyti plonais griežinėliais ir jais iškloti kepimo formos (tinkančios kepimui orkaitėje) dugną, suteptą aliejumi.
Į keptuvę su pakeptais svogūnais sudėti maltą mėsą, kmynus, druską ir pipirus. Kai mėsa nebebus žalia, sudėti sutrintas pupeles (jeigu pupelės buvo ne pomidorų padaže arba padaže per daug vandens – sutrinti jas be skysčio arba palikti tik nedidelį jo kiekį), gerai išmaišyti, patroškinti 5 minutes, tuomet supilti pomidorų padažą ir patroškinti dar 5-10 minučių.
Į kepimo formą (ant svogūnų) iš pradžių sudėti bulvių sluoksnį, paskui – mėsos padažo ir galiausiai – sūrio. Sūrį patepti majonezu. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
Valgyti karštą. Visi ragavę, liko labai patenkinti.
Skanaus 🙂
>Mmmm, tikras skanumėlis tas sesės apkepas. Kaip tik ruošiuosi šiom dienom gaminti 🙂
>Mmmmm.. kaip skaniai atrodo. Reiks kada butinai pasigaminti.. 😀
>Mmmm, toks soootus atrodo 🙂 Ir kvapą įsivaizduoju. Skanu 🙂
>Sotus, bet laabai skanus, todėl sunku atsispirti antrai porcijai :))
>Gaminau pirmą kartą. Puikiai pavyko ir visi skaniai sukirto.
>Smagu girdėti :)).
>gaminsiu jau trečią kartą, labai skanu:)
>Labai džiaugiuosi :), man ir artimiesiems irgi patinka, šis apkepas – jau mano firminis receptas :).