Kaip žinia, lietuviškų braškių sezonas dar neprasidėjo. Todėl dabar yra puikus laikas jam pasiruošti, suplanuoti, kokius skanėstus gaminsit, susirašyti patikusius receptus ir laukti braškių pasirodant 🙂
Ieškodama recepto gimtadieniui, žinojau tik tiek, kad noriu lengvo, gaivaus ir neriebaus torto. Vieną receptą radau “Saulėtoje virtuvėje” ir taip jo užsinorėjau, kad lietuviškų braškių nesulaukiau… Buvo verta, tortas tikrai labai skanus, nors braškės ir nebuvo tos tikrosios, aromatingos 🙂 Taigi, dar šiek tiek palaukite, susigalvokite torto reikalaujančią progą ir kepkite 🙂
Tiesa, aš nesiryžau dekoruoti torto, taip, kai tai darė Asta. Be to, jau seniai norėjau išbandyti piešimą šokoladu. Todėl tortas atrodo visiškai kitaip 🙂
Biskvitui reikės:
- 6 kiaušinių
- 1 puodelio (200 g) cukraus
- 100 g miltų
- 50 g krakmolo (naudojau kukurūzų)
Kremui reikės:
- 600 g švelniosios varškės
- 2/3 skardinės saldaus kondensuoto pieno
- 50 g cukraus
- 1 a. š. natūralaus vanilės ekstrakto
- 1/2 citrinos sulčių
- 150 g sviesto
- 2 labai prinokusių bananų
- 350 g braškių
Papuošimui reikės:
- 50 g juodojo šokolado
- kelių gražių braškių
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Apvalią 28 cm skersmens kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi.
Iš visų produktų iškepame tris torto biskvitus – kiekvienam po 2 kiaušinius ir proporcingai kitų produktų. Biskvitams kiaušinių baltymus išplakame, palaipsniui pildami cukrų. Kai baltymai išsiplaka, pridedame trynius, išmaišome ir įberiame persijotus miltus, labai atsargiai išmaišome. Vėliau suberiame persijotą krakmolą, taip pat viską atsargiai išmaišome. Kepame apie 10 min, bet reikia situaciją stebėti – biskvito viršus turi būti sausas ir lengvai “spyruokliuoti”. Išimame biskvitą, nuimame kepimo popierių ir atvėsiname.
Kol biskvitai vėsta, gaminame kremą. Minkštą sviestą išplakame su kondensuotu pienu, palaipsniui pridedami varškę ir cukrų. Pagardiname natūraliu vanilės ekstraktu bei citrinos sultimis.
Bananus supjaustome griežinėliais, braškes perpjauname per pusę.
Biskvitus sutepame kremu, sluoksniuodami su supjaustytais bananais ir braškėmis. Torto šonus ir viršų taip pat aptepame kremu ir papuošiame.
Papuošimui, išlydome šokoladą garų vonelėje. Supilame jį į konditerinį maišelį, arba į paprastą maišelį su nukirptu galu. Iš kepimo popieriaus iškerpame torto ilgio, bet šiek tiek už jį aukštesnę juostą, perkerpame ją per pusę. Ant abiejų nupiešiame norimą ornamentą. Padedame juostas 5 minutėms į šaldytuvą, tam, kad šokoladas sustingtų, bet būtų dar pakankamai lakstus. Išimame juostas iš šaldytuvo ir priklijuojame jas prie torto kraštų, šokolado puse į tortą. Stengiamės, kad nebūtų plyšio tarp dviejų juostų. Padedame tortą su visu kepimo popieriumi į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Prieš patiekiant, atsargiai nuplėšiame kepimo popierių. Šokoladas jau bus sustingęs ir popierius turi nusiimti labai lengvai. Aš padariau klaidą, juostos nekirpau, piešiau iš akies, todėl papuošimas gavosi per aukštas 🙂
>OMG:) Kokios nuotraukos gražioooos! Labai labai labai! Kuo toliau tuo geriau:)
Aš jaučiu pasiduosiu… ir pirksiu braškes tokias kokios bus…nebesulaukiu aš tų lietuviškų..:) O taip noriu varškės pyrago su jom:)
>Ineta – pilnai suprasiu, jei kapituliuosi. Tik nusivilsi – tos lenkaitės bent po 6 lt nekokios tikrai..
O šio tortuko be galo norėčiau – iškepkit man kas ketvirtadieniui, po gynimo :]]
>Ineta, ačiū 🙂 Labai fotogeniškas tortas pasitaikė 🙂 O tu dar nepasiduok, neilgai liko laukti lietuviškų braškių. Manau, su jomis būtų daug skaniau 🙂 Mano proga nelaukė, tai pasidaviau 🙂
Indre, sėkmės ginantis! Ir linkiu, kad kas nors iškeptų tortą 😉 Man iki Kauno kažkaip toloka 🙂
>kad tik gauciau greita atsakyma, nes kaip tik einu kepti tortuka:)
tesla turi buti kieta ar pvz pilama tokia, na tikros grietines tirstumo?
>ai ir dar, o brazkiu saldytu trintu kazin negalima deti?ko gero per skystai gautusi, nes ziema irgi reikia tokiu tortu:) gal sakau kas netycia pabandet:)
>Gaila, buvau toli nuo kompiuterio, todėl atsakau tik dabar. Tešla turėjo gautis grietinės tirštumo. O trintas braškes, manau, galima būtų naudoti. Tik reikėtų nuvarvinti sirupą ir sumaišyti jas su puse varškės kremo, ir juo sutepti biskvitą 🙂
Ta tavo “klaida”, kaip pati įvardinai, atrodo tobulai. 😉
Ačiū 🙂 Nuotraukoje neblogai atrodo, bet visgi, jei ta šokoladinė tvorelė būtų šiek tiek žemesnė, būtų dar gražiau 🙂
Dariau is dvigubos porcijos savo dukrytes gimtadieniui. Labaaaaai skanus ir sotus. Nors buvo 20 sveciu. bet valgem 2 dienas. Puikus tortas. aciu uz receptuka 🙂
Į sveikatą! Džiugu girdėti, kad tortas patiko 🙂
•1/2 citrinos sulčių
Norėjau paklausti – čia pusė stiklinės citrinos sulčių? (nėra matavimo vieneto užrašyta)
Čia turėta omeny – pusės citrinos sultys. Perpjaunat citriną per pusę, išspaudžiat iš vienos dalies sultis ir visas kiek gavosi supilat 🙂