Šį pyragą jau seniai nusižiūrėjau “Kepėjuose be stabdžių”. Ir kai tik pamačiau, kad vyksta “Meksikos virtuvės savaitė” prisiminiau apie jį. Visą savaitę delsiau, galvojau pasigaminti kokį nors karštą meksikietišką patiekalą. Bet aš nebūčiau aš, jei galų gale vis tik neiškepčiau saldaus pyrago :))) Man jis be galo patiko (matyt todėl, kad labai mėgstu kondensuotą pieną). Toks minkštas, drėgnas ir pieniškas. Skaniausias su arbata be cukraus 🙂
Pagrindui reikės:
- 7 kiaušinių
- 113 g minkšto sviesto
- 3/4 stiklinės cukraus
- 2,5 stiklinės miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 1 stiklinės pieno
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
Pieno masei reikės:
- 1 skardinės sutirštinto pieno (be cukraus)
- 1 skardinės kondensuoto pieno su cukrum
- 1/2 stiklinės grietinėlės
Glajui reikės:
- 2/3 stiklinės riebios grietinėlės
- 335 – 340 g baltojo šokolado
- žiupsnelio druskos
- 2 v. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Elektriniu maišytuvu išplakame sviestą su cukrumi iki baltos purios masės. Toliau plakant, į sviesto masę, po vieną, sudedame trynius. Po vieno trynio įdėjimo plakame apie 30 s ir tik tada dedame kitą. Supilame vanilės ekstraktą.
Sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltus, pakaitom su pienu, sudedame į trynių masę, atsargiai maišydami mentele.
Baltymus išplakame iki standžiu putų ir atsargiai įmaišome į tešlą. Iš pradžių įmaišome 1/3 masės, po to – likusią.
Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame 25 – 30 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ataušiname formoje.
Sumaišome sutirštintą pieną, saldų kondensuotą pieną ir grietinėlę. Šakute ataušusiame pyrage padarome daug skylučių ir užpilame pieno masę. Formą uždengiame maistine plėvele ir įdedame nakčiai į šaldytuvą. Pagrindas per naktį sugers visą drėgmę.
Glaistui užviriname grietinėlę. Šokoladą sudedame į dubenį, užpilame karšta grietinėle ir paliekame 5 min. Medine mentele išmaišome iki vienalytės masės. Įberiame žiupsnelį druskos, po truputį supilame citrinų sultis.
Pyragą apliejame glaistu ir valgome 🙂
Skanaus 🙂
P.S. Kepiau iš 5 kiaušinių ir atitinkamai mažinau kitų sudedamųjų dalių kiekius. Kepiau 30 x 24 cm kepimo formoje.
>Mmmm skaniai atrodo – mane irgi vilioja išbandyti 😉
>Tikrai rekomenduoju išbandyti. Nes jis ne tik skanus, bet ir labai lengvai pagaminamas 🙂
tokia puiki nuotrauka, o isejo kiausiniene su daug pieno 🙁
Labai nesmagu girdėti, kad nepavyko pyragas. Taip, kiaušinių jame daug, bet pastovėjęs naktį šaldytuve, bent jau man, jis prarado kiaušinienės skonį.