Vienas iš didžiausių citrininio pyrago privalumų – dažniausiai visus produktus jam galima rasti namie. Taip buvo ir šį antradienį, kai užsimaniau ko nors skanaus, žinojau, kad vakare bus svečių, o eit iki parduotuvės nebuvo nei noro nei laiko :). Be to, pyragas daug kartų išbandytas ir išgirtas, tik patį pirmą kartą iškepiau mažą porciją, visus kitus kartus dariau – dvigubą net nedvejodama. Pyrago pagrindui:
- 150-200 g ištirpinto sviesto (man patinka, kai sviesto mažiau, bet 150 g kartais neužtenka tam, kad tešlą suliptų)
- 2 stiklinės miltų
- 3 v. š. cukraus
- 0.5 citrinos sulčių
- 1 a. š. kepimo miltelių
Citrinų masei:
- 7 kiaušiniai
- 1.5 stiklinės cukraus
- 8 nubraukti v. š. miltų (nepersistengti, nes kitaip masė gausis guminė)
- 1.5 citrinos sulčių
- tarkuotos citrinos žievelės
Miltus sumaišyti su cukrumi, kepimo milteliais, sviestu, citrinos sultimis ir išminkyti tešlą. Palaikyti ją 15 minučių šaldytuve. Formą iškloti kepimo popieriumi (naudojau 28 cm skersmens formą), iš tešlos iškočioti apvalų lakštą ir įkloti jį į formą (arba rankomis suformuoti pagrindą jau pačioje formoje). Kepti ~15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Citrinų masę galima paruošti, kol tešla šaldytuve/orkaitėje. Atskirai išplakti kiaušinius ir sumaišyti su miltais, cukrumi, sultimis ir žievele. Supilti ant jau apkepusios tešlos ir kepti dar 30-40 minučių. Kaip gaila, kad pyrago seniai nebeliko, dabar mielai suvalgyčiau dar porą gabaliukų :). Skanaus 😉
>Žiauriai liuks atrodo, bet klausyk, kaip ten su tom citrinų sultim? 0.5, 1.5 ko? Stiklinių, šaukštų, gurkšnių? 😀
O kokias sultis išvis naudojai? Maždaug koncentratą ar spaudei pati? 🙂
>Auguste, malonu girdėti :).
Citrinos sultis spaudžiau pati, sunaudojau 2 citrinas ir turėjau omeny, jog tešlai reikia sulčių iš pusės citrinos, o citrinų masei – iš pusantros citrinos :).
>Šiandien kepiau šį pyragą.. kažkaip nelikau sužavėta.. gal ne ta nuotaika.. galiu pasakyti, kad tikrai būna skanesnių pyragų:)
>Galbūt skonio reikalas, galbūt kažkas nepavyko :). Kažkada draugai gimtadienio proga nusprendė man padaryti staigmeną ir iškepė šį pyragą…jis buvo nevalgomas :). Gal tešla nepavyko, o gal citrininis sluoksnis buvo guminis. Na bet kokiu atveju, ačiū už nuomonę, bandykite kitus pyragus arba dar kartą šį, jeigu bus nuotaikos :).
O vuetoj sviesto tinka margarinas?
Ingrida, taip, galite naudoti margariną :).