Apelsininis keksas

Tikiuosi, virtuvėje turite kelis apelsinus ir saują migdolų, nes šis keksas vertas to, kad eitumėte jį kepti čia ir dabar. Darbo nedaug, o keksas gaunasi toks apelsiniškai kvapnus ir drėgnas, tirpstantis burnoje… Visi kas valgė, labai gyrė ir prašė dar 🙂 Kekso paslaptis – sirupas, kuriuo jis sulaistomas. Jokiu būdu netingėkite ir pasigaminkite ir jį. Be sirupo, keksas purus, bet sausas.

Kaip jau rašiau anksčiau, aš dabar eksperimentuoju su speltos miltais. Šį keksą kepiau taip pat su jais, todėl jis ištrauktas iš orkaitės šiek tiek nusileido, bet skoniui ir tekstūrai tai nepakenkė. Todėl, jį drąsiai galite kepti kaip su paprastais, taip ir su speltos miltais. Dar aš smarkiai mažinau cukraus kiekį, bet jo tikrai nebuvo per mažai. Rašau tokius kiekius, kuriuos naudojau pati.

Keksui reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 130 g rudojo cukraus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • vienos citrinos tarkuotos žievelės
  • 115 g sviesto
  • 115 g miltų (naudojau speltos, bet tiks ir paprasti)
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 75 g maltų skrudintų migdolų
  • žiupsnelio druskos

Sirupui reikės:

  • 160 – 200 ml apelsinų sulčių
  • 2 v. š. rudojo cukraus
  • 2 v. š. apelsinų cukatų

Kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų išplakame iki pūtų. Plakame ilgai, bent 5 minutes, kol masė padidės kelis kartu. Įtarkuojame į masę citrinos žievelę.

Sviestą ištirpiname ir atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių).

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, maltais skrudintais migdolais ir žiupsneliu druskos. Per kelis kartus suberiame sausus produktus į kiaušinių masę ir atsargiai išmaišome (stebėkite, ar tikrai neliko sausų miltų).

Kepame keksą apie 40 – 50 minučių iki 180 laispnių įkaitintoje orkaitėje.

Įpusėjus kekso kepimui pradedame gaminti sirupą. Prikaistuvyje sumaišome apelsinų sultis, sukrų ir cukatus. Originaliame recepte buvo siūloma sudėti tiesiog supjaustyt1 apelsinų žievelę, bet man nepatinka, kad parduodamų apelsinų žievelė būna apipurkšta visokiausia chemiją, todėl jos nedėjau. Cukatus neseniai dariau pati, aišku iš tų pačių apelsinų, bet prieš tai juos ilgai mirkiau, viriau ir panašiai, kad chemijos neliktų. Manau, keksą galite gaminti ir be cukatų, svarbiausias čia sirupas. Taigi, kaitinkite sultis tol, kol ištirps cukrus. Paragaukite, ar sirupas gavosi pakankamai saldus, jei ne berkite dar. Užvirinkite ir pavirkite viską apie 5 minutes.

Dar karštame kekse mediniu pagaliuku arba dantų krapštuku padarykite skylutes ir supilkite sirupą. Gali pasirodyti, kad sirupo per daug, bet taip tikrai nėra. Aš turėjau tik 160 ml sulčių, supyliau visas  ir tai, mano kekso apačios sirupas nepasiekė. Kitą kartą bandysiu pilti 200 ml.

Palaukite kol keksas atvės ir ragaukite. Skanaus 🙂

Receptas iš “Есть, молиться и любить“.

11 thoughts on “Apelsininis keksas

  1. egidija

    oi kaip man patinka tokie citrusiniai-drėgni ir dar su sirupu sulaistyti keksai… esu daugybę visokių prikepus. bet vat su Spelta dar nebandžiau. idomu.

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Migdolų miltus įmanoma rasti, jų yra pvz. “De Lona” parduotuvėje. Bet daug paprasčiau ir pigiau pasigamint juos patiems. Aš tesiog paskrudinu migdolus orkaitėje 10-15 minučių ir susmulkinu virtuviniu kombainu (peiliukais).

      Reply
  2. Ineta

    Šitas tikrai nerealus. išbandžiau prieš kokį pusmetį. ir kelpiau ne kartą. šiemet – tai bus Kalėdinė dovana draugams ir artimiesiems. ačiū už puikų receptą.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.