Praeitais metais, rašiau apie tai, kaip kiaušinius marginti vašku. Man taip marginti kiaušinius labai patinka. Dažniausiai, visi namiškiai išmargina po vieną, o aš visus likusius 🙂 Iki šiol, galvodavau, kad vienintelis teisingas būdas – marginti jau išvirtus kiaušinius ir mirkyti juos šiltuose (cheminiuose) dažuose. Šis būdas, be to, kad naudojami cheminiai (nors ir maistiniai dažai) turi ir kitą trukumą – kiaušiniai dažomi ir atitinkamai valgomi šalti. Gerai, kad turiu puikių skaitytojų, viena iš jų, pasirašiusi Aušrike papasakojo apie tai, kaip galima išvengti šių dviejų problemų. Metodas nuostabus! Buvo išbandytas praeitais metais ir būtinai pakartotas šiais. Ačiū!
Taigi, plačiau apie pasiūlytą metodą. Kiaušiniai vašku marginami žali. Pats marginimas vyksta lygiai taip pat, kaip jau aprašinėjau.
Prieš marginant kiaušinius, reiktų pasiruošti skirtingų spalvų natūralius dažus. Aš naudojau raudonąjį kopūstą, ciberžolę ir mėlynojo svogūno lukštus.
Viralas ruošiamas taip – imame nedidelius puodus, įpilame iki pusės vandens. Į vieną puodą sudedame pusę smulkiai pjaustyto raudonojo kopūsto, į antrą – mėlynojo svogūno lukštų, į trečią – pakelį džiovintos ciberžolės. Užviriname ir paverdame apie 20 minučių. Vėliau atvėsiname ir įpilame po šaukštą balto acto.
Į atvėsusius dažus dedame žalius, bet išmargintus kiaušinius ir paliekame per naktį. Ryte, prieš šventinius pusryčius (arba dieną prieš pietus), pajudiname kiaušinius, kad neliktų prie jų prilipusių lukštų, užviriname puodus su viralais bei kiaušiniais ir verdame kaip įprastai. Verdant, vaškas ištirpsta ir belieka margučius patepti trupučiu aliejaus ir valgyti, šiltus! 🙂
Tik noriu perspėti, kiaušinių, per naktį laikytų kopūstų virale spalva bus ryškiai mėlyna. Bet juos išvirus spalva išbluks ir kiaušiniai liks švelniai violetiniai, tokie kaip nuotraukoje. Man tokios spalvos daug gražesnės, bet jei norite ryškiai mėlynų kiaušinių, dažykite juos jau virtus 🙂
Štai sąrašas reikalingų produktų, bus patogiau 🙂
- pusės mažo raudonojo kopūsto
- mėlynojo svogūno lukštų nuo ~8 svogūnų
- pakelio (25 g) džiovintos ciberžolės
- 3 v. š. balto acto
labas,kilo klausimas. ka spalvos viralui duoda actas?ir dar, kai isimi kiausinius po pernakt laikymo, juos virti spalvos virale ar paprastam vandenyje?
p.s. planuoju daryti su ciberzole
p.p.s mes visada dazydavome su paprastao svoguno lukstais,spalva taip pat bordo gaudavosi.
p.p.p.s negaliu atsiziuret i tuos tavo geltonus, taip pavasariskai nuteikia:))
Actas turėtų padėti dažams stipriau “prilipti” prie kiaušinio. Nesigilinau, kodėl taip yra, bet visur kur skaičiau apie kiaušinių marginimą, naudoja actą.
Patogiausia, po to, kai išverdi viralą, kiaušinius mirkyti tiesiai tame puode, kuriame jie ir virė. Palikti per naktį ir ryte vėl virti ten pat, net neišiminėjus, tik šiek tiek pavarčius, kad būtų mažiau visokių prilipusių dalelių.
Palaikius per naktį kiaušinius mėlynų svogūnų lukštuose, spalva gaunasi labiau violetinė. Išvirus, ji tampa panaši į rudus kiaušinius.
Ir dar, ciberžolės milteliai vandeny neištirpsta, todėl dalis jų prilimpa prie kiaušinio. Aš išvirusius valiau su popieriniu rankšluosčiu, todėl spalva ne visur lygi 🙂
Labai gražūs margučiai. Man marginti vašku patys gražiausi, bet pati esu bandžiusi taip marginti tik vaikystėje. Dabar vis galvoju, kad reikia daug priemonių, daug vargo ir t.t. tad nesiryžtu niekaip. Bet tavo gražieji margučiai įkevepia šiemet pabandyti:)))
Ačiū, Lina! 🙂 Būtinai pabandykit, nėra taip sudėtinga kaip atrodo. O ir vaikams labai smagu 🙂
Labai gražūs margučiai 🙂 Kaip visada sužinau čia visokių naujienų 🙂 šįkart praplėčiau natūralių spalvos išgavimo būdų žinias ir labai džiaugiuosi, kad šiltų kiaušinių bus ir ant Jūsų šv. Velykų stalo 🙂
Ačiū 🙂 Smagu Jūs ir vėl čia matyti! Dar kartą ačiū už patarimą! Dabar kiekvienais metais ant mūsų stalo bus ne tik gražūs, bet ir skanūs margučiai 🙂