Ar esate kada nors gaminę pastą namie? Aš ne, todėl buvo labai įdomu apsilankyti atsinaujinusioje “Kulinarijos studijoje” ir pasimokyti. Tiesą sakant, kitą dieną, nuo kočiojimo skaudėjo pilvo presą 🙂 Bet vakar praėjo labai linksmai, įdomiai ir svarbiausia skaniai.
Gal jau girdėjote, “Kulinarijos studija” pakeitė šeimininką – dabar tai italas Gian Luca Demarco. Pasikeitė šeimininkas, pasikeitė ir koncepcija, manau į gerą. Nuo šiol, pamokos bus ne pagal tam tikros šalies receptus, o pagal gamybos principus. Pavyzdžiui pastos, ryžių, arba gnocchi vakar. Sakyčiau – puiki mintis, juk žinodamas pagrindus, vėliau galėsi pasigaminti ne tik tiksliai tuos patiekalus, kuriuos gaminai pamokos metu, bet ir improvizuoti.
Taigi, mes gaminom pastą. Jos receptas labai paprastas. Svarbu žinoti proporcijas, o kiekį galima lengvai padauginti.
Nuotraukos Gyčio Ožiūno
Pastos proporcijos:
- 1 kiaušinis
- 100 g miltų
- žiupsnis druskos
Labiausiai pastai tinka kietųjų kviečių 00 tipo miltai, bet jų Lietuvoje ne taip lengva rasti. Šefas sakė, kad iš lietuviškų, geriausiai tinka extra tipo miltai.
Gamyba labai paprasta, miltuose padarom duobutę, įmušam ten kiaušinį, įberiam druskos ir minkom. Minkyti reikia ilgai ir nuoširdžiai, kol tešla taps vienalytė ir elastinga. Kai gauname gražų tešlos kamuoliuką, įvyniojame jį į maistinę plėvelę ir paliekame 20 minučių pailsėti. Per tą laiką glitimas padarys savo darbą ir su tešla bus daug lengviau dirbti.
Pailsėjusią tešlą reikia labai plonai iškočioti, mes kočiojome rankomis, bet daug lengviau tai būtų galima padaryti pastos darymo mašina 😉
Pamokos metu mes gaminome kelias pastos rūšis. Su įdaru ir be, be to net su trimis padažais. Man skaniausias pasirodė tradicinis – pesto padažas. Tai dar vienas įrodymas, kad patiekalai nebūtinai turi būti įmantrūs, svarbiausia – švieži, geros kokybės produktai ir meilė maistui 🙂
Nuotraukos Gyčio Ožiūno
Pesto padažui reikės:
- česnako skiltelių
- baziliko lapelių
- kedrinių pinijų
- alyvuogių aliejaus
- druskos
- kietojo sūrio
Česnako skilteles sutinkite grūstuvėje. Sudėkite baziliką, taip pat sugrūskite iki košelės. Tą patį padarykite su kedrinėmis pinijomis. Pagardinkite viską alyvuogių aliejumi, druska ir kietuoju sūriu.
Šviežią pastą virkite pasūdytame vandenyje apie 3 minutes. Nukoškite ir sumaišykite su padažu. Skanaus 🙂