Kepsniukai su karamelizuotais svogūnais

Pabandysiu įšokti į nuvažiuojantį traukinį ir vis dėlto sudalyvauti “Languotos prijuostės” projekte 🙂 Tema (“Svetimų kraštų skoniai”) labai įdomi, bet man pasirodė pakankamai sudėtinga. Gal todėl, kad nesu parsivežusi iš kelionės nei vieno recepto… Tikiuosi, viskas dar priešaky 😉

Šiandien, vartydama nuotraukas prisiminiau praeitos vasaros kelionę į Berlyną pas kursioką. Nieko naujo joje gaminti neišmokau, bet kulinarinių kuriozų buvo daug. Viskas prasidėjo nuo to, kad sustoję nakvynei Krokuvoje, nuėjome vakarieniauti į senamiestį. Labai norėjome paragauti lenkiškos virtuvės patiekalų, ilgai rinkomės vietą, kuri visiems patiktų. Ir kai galų gale atsisėdome prie staliuko ir gavome meniu, supratome, kad patekome į kaukazietiškų patiekalų restoraną :))) Gerai bent tiek, kad viskas buvo labai skanu 🙂

Kulinariniai nuotykiai tesėsi Berlyne. Norėdami kursiokui atsidėkoti už suteiktą nakvynę ir smagią kompaniją, nutarėme pagaminti jam lietuviškus pietus – šaltibarščius ir cepelinus. Man buvo netikėta, bet visus reikalingus produktus radome lengvai (net supjaustytus lašinukus spirgučiams). Problemos prasidėjo tada, kai sužinojome, kad kursiokas neturi jokios tarkos bulvėms tarkuoti. Artimiausioje parduotuvėje jos taip pat neradome, o toliau važiuoti ir ieškoti nebuvo prasmės, nes buvo jau vėlus vakaras… Gerai, kad lietuviai vieni kitiems padeda. Kursiokas prisiskambino netoli gyvenančiam pažįstamam lietuviui ir tarką gavome iš jo. Tokią pačią paprasčiausią, metalinę. Jos pagalba mūsų vaikinai ilgai ir nuobodžiai tarkavo bulves (ačiū jiems už tai). Cepelinai gavosi labai skanūs ir vakarienė praėjo puikiai! 🙂

O šios dienos receptas, nors ir ne parsivežtas iš Vokietijos, o sužvejotas interneto platybėse patiktų kiekvienam vokiečiui – šnicelių mėgėjui 😉 Kepsniukai labai sultingi, kvapnūs ir neriebūs. Gaminau jau kelis kartus ir dar ne kartą gaminsiu 🙂

Keturioms porcijoms reikės:

  • 4 kiaulienos nugarinės gabaliukų
  • 1/2 puodelio miltų
  • 2 didelių svogūnų
  • 200 ml vištienos sultinio
  • 10 g sviesto
  • 3 v. š. aliejaus
  • 2 a. š. rudojo cukraus
  • maltų juodųjų pipirų
  • druskos

Kiaulienos gabaliukus išmušame, iš abiejų pusių apibarstome druska ir pipirais, apvoliojame miltuose. Apkepiname juos keptuvėje su trupučiu aliejaus (~ 2 v. š.).

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklojame folija, sudedame ant jos kepsniukus, uždengiame kitu folijos lapu. Kepame 20 minučių.

Kol kepsniukai kepa, svogūnus supjaustome plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 v. š. aliejaus ir sviestą. Sudedame svogūnus ir kepame, kol suminkštės. Paskaniname druska, pipirais. Suberiame cukrų ir išmaišome. Kepame toliau, kol svogūnai paruduos.

Ištraukiame kepsniukus iš orkaitės (folijos neišmetame). Svogūnus išdėliojame ant kepsniukų, supilame į skardą sultinį. Vėl uždengiame folija ir kepame dar 15 – 20 minučių.

Skanaus 🙂

Recepto idėja iš čia.

5 thoughts on “Kepsniukai su karamelizuotais svogūnais

  1. Dalia

    >Esu tik vieną kartą gyvenime dariusi cepelinų gaminimo užsienyje žygdarbį. Tarka pasigaminama taip: imama konservų dėžutė, vinis ir plaktukas. Dėžutės dugne vinimi prakalamos skylės, ir jų kraštai kaip tik turi tinkamo aštrumo bulvę sutarkuoti.
    Bet pasiryžymo tai reikia nerealaus! Nemanau, kad dar sykį kartočiau.

    Reply
  2. Viktorija

    >Dalia, pavydėtinas išradingumas! Mums net į galvą neatėjo, kad tarką galima pasigaminti iš parankinių priemonių 🙂

    Reply
  3. Pingback:   Receptų medis » Blog Archive » Languota prijuostė sugrįžo, arba ką blogeris iš tikrųjų valgo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.