Praėjęs savaitgalis, buvo ypač saldus. Visas tris dienas iš eilės, šventėme mažosios I. gimtadienį. Ta proga, reikėjo ir trijų tortų. Kažkaip keista, bet nieko naujo bandyti nesinorėjo, todėl kepiau senus, gerus ir išbandytus: Kuršėnų vyniotinį, medaus tortą ir aišku, karamelinį mascarponės tortą. Tik paskutiniame, nenorėjau naudoti visokių “E”, todėl vietoje sausainių, kepiau smėlinį migdolų pagrindą. Gavosi dar skaniau! 🙂
Tai va, po tokio savaitgalio, norisi ko nors nesaldaus… Todėl šiandien netipiškas mano tinklaraščiui patiekalas – troškinta jautiena. Labai paprastai pagaminama, bet reikalauja laiko, todėl darbo dienos vakarienei netiks, bet savaitgaliui pats tas. Mėsa gaunasi kvapni ir minkšta. Alkoholis per tokį ilgą gaminimo laiką išgaruoja, lieka tik duonos aromatas.
4 porcijoms reikės:
- 600 g jautienos
- 2 nedidelių svogūnų ( ~ 170 g)
- 1 v. š. miltų
- 1 stiklinės tamsaus alaus
- 1 stiklinės vandens (gaminimo pabaigoje pyliau dar, nes norėjau skystesnio padažo)
- 2 šakelių šviežio čiobrelio
- 1 lauro lapo
- 1 a. š. garstyčių
- 1 v. š. rudojo cukraus
- sviesto kepimui
Jautieną supjaustome kelių centimetrų dydžio gabaliukais, pabarstome druska ir maltais juodais pipirais. Įkaitiname keptuvę, įdedame gabaliuką sviesto. Per kelis kartus apkepiname jautieną (svarbu kepti ne visą iš karto, nes kitaip išsiskirs per daug sulčių ir mėsa ne keps, o troškinsis). Apkepintą jautieną, sudedame į dubenį.
Į tą pačią keptuvę įdedame dar gabaliuką sviesto, pjaustytus svogūnus ir pusę šaukštelio druskos. Kepame, kol svogūnai suminkštės. Suberiame miltus, išmaišome. Po truputį pilame vandenį ir alų, maišome, kad nesusidarytų miltų gumuliukai. Sudedame jautienos gabaliukus, užviriname, sumažiname ugnį iki minimumo ir uždengiame dangčių. Karts nuo karto maišydami, troškiname apie 2 valandas, arba kol mėsa taps minkšta. Jei padažas pasirodys per tirštas, įpilame dar vandens. Pabaigoje, įmaišome garstyčias, rudąjį cukrų. Patikriname, ar netrūksta druskos.
Skanaus 🙂
Receptas iš “Simply recipes”.
nuostabus indeliai, nuostabiai skambanti ir atrodanti jautiena! ♥
Ačiū, Neringa!
mmm kai skaniai atrodo:) mielai pasivaišinčiau indelio turiniu:)
Oditele, vaišinkis į sveikatą 🙂
Sveikinimai mažąjai gimtadienio proga! 🙂 Ir turbūt mamai sėkmės darbe reikia palinkėti? 🙂
O troškinukas tikrai skaniai atrodo, jaučiu, kad pagal jį realizuosiu užsilikusią veršieną šaldiklyje 🙂
Ačiū, Vilma! Perduosiu Ievutei linkėjimus 😉 O man sėkmės darbe tikrai prireiks, nes pirma darbo diena prasidėjo nuo biuletenio 🙂
Galiu prisipažint, kad dar niekad nebandžiau gamint su alum. Planuoju gal jau koks geras pusmetis, bet vis neprisruošiu 🙂
Ir aš bandžiau pirmą kartą. Tiesiog buvo likę neišgerto alaus ir jautienos turėjau 🙂 Patiko, manau, dar kada kartosiu 🙂
norejau pasiteiraut apie ta,, smėlinį migdolų pagrindą,,,kur galeciau ji rasti? aciu:)
Sonata, jį labai lengva pačiai pasidaryti. Paprasta smėlinė tešla, tik su migdolais. 28 cm formai ėmiau:
1 stiklinę miltų
1/4 stiklinės skrudintų maltų migdolų
115 g sviesto
1 v. š. rudojo cukraus
3 v. š. vandens
Šaltą sviestą supjausčiau gabaliukais. Tryniau tarp pirštų su miltais, migdolais ir cukrumi, kol masė tapo panaši į duonos trupinius. Supyliau vandenį, sujungiau trupinius į kamuoliuką. Padėjau pusvalandžiui į šaldytuvą. Vėliau tešla išklojau formos dugną ir kepiau 10 min. Toliau viskas pagal pagrindinį receptą 🙂
labai aciu:)
super skanus troškinukas, kaip vyras pasakė, dabar jis bus mano mėgstamiausias 🙂
Ačiū! Kaip džiaugiuosi tokius komentarus skaitydama 🙂
Bandau db sonkauliukus panasiai pasigamynti.bus matyt kaip cia sitas recettukas gausis 🙂