Pomidorai, pomidorai, pomidorai… Pradžioje lauki kiekvieno naujo pradedančio raudonuoti ir svajoji apie tai, kaip suvalgysi jį su grietine ir svogūnų. Bet vėliau, ateina toks momentas, kai jų valgyti tiesiog nespėji. Visi aplinkui pradeda virti pomidorų padažą, spausti sultys (mmm… po to kai paragavau mano tėčio darytų, pirktinių jau net neragauju…) ir netgi virti pomidorų džemą. Vieną panašų jau viriau ir Jums rodžiau. Šis panašus, bet be imbiero aštrumo, o su lengvu dūmo aromatu nuo rūkytos paprikos.
Šio liko vos pusė indelio, reikės virti dar, nes jis puikiai tinka ne tik kaip užkandis prie sūrio ir vyno, bet ir į skandinaviškų kukulių padažą arba tiesiog ant kepto kiaušinio užsitepti. Mmm….
Prieš metus: grikių kepsneliai.
Prieš du metus: avižiniai sausainiai su saulėgrąžomis.
Prieš tris metus: toskanietiškas obuolių pyragas.
~400 ml džemo reikės:
- 600 g pomidorų
- 150 g rudojo cukraus
- 1 a. š. aitriosios paprikos dribsnių (mažiau, jei nemėgstate aštriai)
- 1 a. š. rūkytos paprikos
- ½ a. š. malto kardamono
- 1 v. š. svarainių sirupo (arba citrinos sulčių)
Pomidorų apačią įpjaukite kryžmai ir apipilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles. Supjaustykite juos mažais gabaliukais.
Pomidorus sudėkite į prikaistuvį, suberkite cukrų, prieskonius, supilkite svarainių sirupą. Viską gerai išmaišykite ir virkite ant mažos ugnies, kol pomidorai suminkštės ir masė taps tiršta. Jei pomidorai buvo kieti ir jų gabaliukai nesuverda, galite elektriniu smulkintuvu sutrinti džemą iki vientisos masės.
P.S. Jei mėgstate spausti pomidorų sultis, šiam džemui galite naudoti tirščius, likusius nuo sulčių spaudimo. Tik prieš spausdami sultis nepamirškite nulupti pomidorų odelių.
Receptas ruoštas žurnalui “Debesys”.