Man patinka, kai žmonės švenčia gimtadienius. O dar labiau patinka, kai jie tai daro kelias savaites iš eilės. Tada aš turiu daugiau šansų pasireikšti su savo kepiniais 😉 Šį pyragą visi gyrė, bet aš nesu didelė varškės mėgėja, todėl kitą kartą keisčiau sluoksnių storius, būtų daug šokolado ir mažiau varškės… Arba tiesiog kepčiau patį skaniausią sūrio pyragą… Vėliau kilo dar kelios problemos, bet ne dėl pyrago, o dėl manęs… Visų pirmą, nesugebu išsikepti sūrio pyrago taip, kad dar liktų pakankamai laiko jam atšaldyti. Gerai, kad lauke – 10, o tai tektų svečiams valgyti jį dar karštą… Kita problema kilo fotografuojant. Svečiai jau buvo susirinkę, todėl fotografuoti galėjau tik savo gabaliuką. Viskas būtų gerai, bet barstydama gabalėlį kakava, sugebėjau ant jo numesti sietelį… Ir pyragas tapo fotografuojamas tik vienu rakursu 😉 Todėl Jums teks grožėtis ne pyragu, o meškiuku :)))
- 200 g šokoladinių sausainių
- 85 g sviesto
- 900 g švelniosios varškės
- 200 g cukraus pudros
- 4 v. š. miltų
- 2 v. š. romo (kavos likerio, brendžio)
- 3 kiaušinių
- 280 ml grietinės
Užpilui reikės:
- 140 ml grietinės
- 2 v. š. romo (kavos likerio, brendžio)
- nesaldžių kakavos miltelių papuošimui
Sausainius sutrupiname ir sumaišome su dar karštu, ištirpintu sviestu. 25 cm kepimo formą (aš naudojau didesnę), išklojame kepimo popieriumi, suberiame į ją sausainių trupinius ir išlyginame paviršių. Kepame 10 min, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Išplakame varške su cukraus pudra. Suberiame į paruoštą masę miltus, supilame išplaktus kiaušinius, romą ir grietinę. Viską dar kartą gerai išplakame. Supilame varškės masę ant šokoladinio pagrindo. Kepame 10 min iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to sumažiname kaitrą iki 110 laipsnių ir kepame dar 25 minutes. Išjungiame orkaitę, praveriame dureles ir paliekame pyragą dviem valandom vėsti (šį žingsnį praleidau, taikiau šoko terapiją ir šaldžiau pyragą 10 minučių lauke).
Grietinę, skirtą užpilui sumaišome su romu ir užpilame ant pyrago (aš pradžioje abejojau, ar iš viso vertą darytis užpilą, bet jis čia labai tiko). Papuošiame pyragą kakava ir kelias valandas šaldome šaldytuve.
Skanaus 🙂 Receptas iš knygos “BBC Good Food 101 Chocolate treats”.
>Labai skaniai atrodo:) Ir net nesvarbu, kad tik iš vienos pusės fotografuota;)
>Ineta, smagu girdėti. Nes sietelio "terkšt" į pyragą buvo neblogas :)))
>Turiu šaldytuve 800g philadelfios ir niekaip nepadarau cheesecake'o. Tikrai gėda :>
>Indre, svarbu, kad galiojimo laikas nepasibaigtų :))) Man taip kartais būna, taupau, taupau, gerą daiktą, kol ateina laikas išmesti 🙂
>Matau ir tu vietoje sūrio varškę naudoji, man taip irgi labiau patinka :)O meškis labai gražiai dera prie pyrago 🙂 Su malonumu pasivaišinčiau gabalėliu.
>Kotryna, tiesą pasakius, visaip darau. Net nežinau, kaip man skaniau 🙂
>o man cheesecake'as su varske- ne cheescake'as, o tik varskes pyragas ir nieko negaliu padaryti 🙂 tebunie varske pertrinta ar isplakta su kuo tik fantazija nesa, man turi buti philadelphia ir taskas 🙂 zinoma, cia skonio reikalas
bet rasau su patarimu, kaip tuos cheesecake'us atsaldyti kaip priklauso- as visalaik juos kepu isvakarese, jau visai nakti (paprastai iskepa 23 val ar link vidurnakcio), o tada palieku atsalti, o nakti/paryciais dar ir i saldytuva ikisu. beje, ne karta esu bandziusi pradeti kepti kiek anksteliau isvakarese, bet vis tiek reikalas nusitempia i nakti 🙂
>Rūta, ačiū už patarimą 🙂 Aš kiekvieną kartą galvoju, kad reikėtų išsikepti iš anksto, bet nesusiruošiu 🙂
Ar "Philadelphia", ar švelni varškė, aš didelio skirtumo nejaučiu. Bet man skaniau iš mascarpone, nei iš varškės 🙂
>Aš irgi cheesecake'us darau dažniausiai iš maskarponės, man skaniausia 🙂 Ale studentiško taupumo sumetimais ir švelni, itin gerai pertrinta varškė puikiai tinka 🙂
Gabalėlis tavo tikrai skaniai atrodantis, o meškiukas irgi mielas :)) Žodž, aš varškės mėgėja, todėl man tikrai patiktų! 🙂
>Asta, šitam tortui mascarpone brangiai atsieitų, 900g… 😀 Originaliame recepte buvo "Philadelphia", todėl drąsiai ją keičiau varške 🙂