Praeitą savaitę, gimtadienį švenčiau ne tik aš, bet ir J. Paminėdami abi progas, sekmadienį valgėme be galo šokoladinį ir skanų tortą. Šį kartą, darbus pasidalinome taip, J. išsirinko receptą, aš kepiau 🙂 Abi be galo mėgstame šokoladinius kepinius, todėl susitarti nebuvo sunku. Tortas nusipelno visokiausiu pagyrų už skonį. Šokoladoholikai, šis desertas tikrai Jums 🙂
Torto pagrindui reikės:
- 1 puodelio miltų
- 1/3 puodelio nesaldintų kakavos miltelių
- žiupsnelio druskos
- 1/4 a. š. kepimo miltelių
- 1/4 a. š. sodos
- 150 g sviesto
- 1 puodelio cukraus
- 1/3 puodelio tamsiai rudojo muscovado cukraus (galima keisti paprastu ruduoju)
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 3 kiaušinių
- 1/2 puodelio pasukų (galima keisti rūgpieniu)
- 100 g juodojo šokolado
Pertepimui reikės:
- 225 g juodojo šokolado
- 1/2 puodelio riebios grietinėlės
- 1 v. š. auksaspalvio sirupo
- 6 v. š. mėtų sirupo (dėkite po truputį ir ragaukite, nes sirupų stiprumas gali skirtis)
Šokoladiniam glajui reikės:
- 225 g juodojo šokolado
- 100 g sviesto
- 1 a. š. auksaspalvio sirupo
- 4 v. š. metų sirupo
Dubenyje persijojame ir sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską. Kitame dubenyje, elektriniu maišytuvu išplakame sviestą iki purumo. Įberiame paprastą ir tamsiai rudąjį cukrų, supilame vanilę, išplakame. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakame. Įmaišome sausus produktus ir pasukas, išmaišome, kad nesusidarytų gumuliukų. Šokoladą sukapojame ir įmaišome į tešlą. Kepimo formą (aš naudojau 24 cm) išklojame kepimo popieriumi, formos sieneles patepame sviestu. Supilame tešlą į formą, išlyginame paviršių. Kepame apie 45 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kelias minutes atvėsiname, išimame iš formos ir paliekame visiškai atvėsti.
Kol pagrindas kepa, paruošiame pertepimą. Grietinėlę sumaišome su auksaspalviu sirupu ir užviriname. Nuimame nuo ugnies. Į karštą grietinėlę įmaišome gabaliukais sulaužytą šokoladą ir maišome, kol jis ištirpsta. Supilame mėtų sirupą, išmaišome. Paliekame kambario temperatūroje tam, kad atvėstų.
Kai pagrindas atvėsta, perpjauname jį į dvi dalis (man tai padaryti gavosi sunkiai, viršutinė dalis gavosi daug storesnė už apatinę). Pertepimą plakame elektriniu maišytuvu, kol šiek tiek pašviesėja ir pasidaro puresnis. Vieną iš pagrindo dalių aptepame gautu kremu, kitą uždedame ant viršaus.
Galiausiai paruošiame glajų. Prikaistuvyje kaitiname sviestą, šokoladą ir auksaspalvį sirupą, kol viskas ištirpsta. Supilame mėtų sirupą. Gerai išmaišome. Kol glajus dar šiltas, juo aptepame torto viršų ir kraštus. Papuošiame mėtų lapeliais. Įdedame tortą kelioms valandoms į šaldytuvą, kad glajus sustingtų.
Skanaus 🙂
Torto idėja iš čia.
>Eigoj metu sirupas nepaminetas ir neaisku, kada ir kur ji deti. Pasitaisykite.
>Jau tas sokoladas uzteptas taip svaiiiiiginanciai atrodo….nuostabu! skonis turbut irgi super!
>mmm, dievinu mėtų ir šokolado derinį… 🙂 tik atrodo, kad papuošta ne mėtomis, o melisos lapeliais ? :S ir dar norėjau paklausti, ar naudotas monin mėtų sirupas, ar kažkoks kitoks?
>Anonime, ačiū, pasitaisiau 🙂
Dalija, skonis tikrai super, ypač man – šokoladoholikei 😉
Egle, gal ir melisos… Ką J. iš daržo atnešė, tuo ir papuošiau :))) Sirupą, aš naudojau ne monin, o kažkokį pigesnį, bet jo skonis šiek tiek cheminis… Monin būtų geriau 🙂
>Negalima tokių dalykų rodyt dar nepusryčiavusiam žmogui :S Taip daug šokolaaado, o dar su mėtom…. Turėtų būt žiauriai skanu :))
Bus proga, būtinai išbandysiu 🙂
>Juliana, tikrai rekomenduoju išbandyti. O aš, manau, greitu metu pakartosiu 🙂
>Išbandėm, labai labai labai šokoladinis. Mėtų skonis natūralus (naudojau Monin). Super!
>S, smagu, kad pavyko ir patiko 🙂 Ačiū, kad pasidalinai įspūdžiais 🙂
o jeigu nedesiu auksaspalvio sirupo,ar labai pasikeis.?
Pertepime sirupas reikalingas tik dėl saldumo. Ragaukit, jei jo truks, tiesiog įberkite cukraus. Glajui sirupas priduoda blizgesio, skonis tikrai bus geras ir be jo 🙂