Mėgstu sultinį, o sultinys su pyragėliais man – kažkas nuostabaus :). Regis, paprastas maistas, bet man labai skanu ir primena vaikystę :). Virti sultinį teko ne vieną kartą, bet šį kartą nusprendžiau prasmingiau išnaudoti virtą vištieną ir pabandyt išsikepti pyragėlių. Taigi natūralus vištienos sultinys ir karšti pyragėliai prie jo :).
- 0.5 kg vištienos krūtinėlės su kaulu
- 2-3 l vandens (priklauso nuo puodo dydžio, manajam tilpo ~2 l)
- 1 didelė morka
- 1 svogūnas
- druskos
- juodųjų pipirų
Pyragėlių tešlai:
- ~400 g. miltų
- 2 kiaušiniai
- 90 g. sviesto
- 140 g. grietinės
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
Pyragėlių įdarui:
- virtos vištienos krūtinėlės (iš sultinio)
- 1 svogūnas
- 60 g. sviesto
- 5 v. š. sultinio
- druskos
- juodųjų pipirų
Pyragėlių aptepimui:
- 1 plaktas kiaušinis
Vištienos krūtinėlę nuplauti, įdėti į didesnį puodą ir užpilti vandeniu. Įdėti plautus svogūną (neluptą) ir į 4 dalis supjaustytą morką, pagal skonį įberti druskos, pipirų. Kai sultinys užvirs, nuo paviršiau reikia pašalinti susidariusias putas ir virti dar apie valandą, kol vištiena nebus minkšta. Tuomet nuimti nuo ugnies, vištieną išimti, išmesti svogūną ir morkas (morkas galima išimti, sutrinti šakute ir jomis pagardinti sultinį, valgant), o sultinį perkošti per sietelį. Paragauti ir pridėti druskos ir juodųjų pipirų, jeigu trūksta :).
Persijotus miltus išmaišyti su grietine, ištirpintu sviestu, kiaušiniais, cukrumi, druska ir kepimo milteliais. Tešlą gerai išminkyti, suformuoti rutulį ir bent valandai įdėti į šaldytuvą.
Svogūnus smulkiai supjaustyti ir apkepti svieste. Virtą vištieną ir svogūnus (su visu likusiu keptuvėje sviestu) sumalti, įpilti sultinio, pagardinti druska bei pipirais ir gerai išmaišyti.
Tešlą dar kartą išminkyti ir padalinti į lygias dalis (priklausomai nuo to, kiek ir kokio dydžio pyragėlių norėsite, aš padalinau į 17 nedidelių gabaliukų). Iš kiekvieno gabaliuko tešlos iškočioti apskritimą, per vidurį dėti įdarą, sulenkti ir suformuoti pailgus pyragėlius.
Pyragėlius dėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, patepti juos kiaušinio plakiniu ir kepti apie 30 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
Sultinį ir pyragėlius valgyti kartu :).
Pyragėliai pavyko, priminė kibinų tešla, gal kitą kartą pabandysiu padaryt būtent tokią, nors ir šis variantas geras :).