Gimtadienio proga (ir vėl aš apie jį, nors jau seniai praėjo) gavau keptuvę, kuriai nuėmus rankeną, ją galima kišti į orkaitę. Ta proga, negalėjau neišsikepti prancūziško obuolių pyrago (“Tarte tatin”). Šis pyragas, pirmą kartą buvo iškeptas dar 1898 metais ir jau seniai tapo prancūzų virtuvės klasika. Jis reikalauja šiek tiek daugiau pastangų, nei paprasti obuolių pyragai, kur tereikia viską sumakaluoti ir supilti į skardą. Bet skonis atperka kiekvieną minutę praleistą virtuvėje. Tešla ir karamelizuoti obuoliai tiesiog tirpsta burnoje. Skonis fantastiškas 🙂 Apverstą pyragą kepiau pirmą kartą, todėl neapsiėjau be klaidų (apie jas toliau) ir išimant pyragą įvyko avarija, bet skoniui tai neatsiliepė 🙂
Tešlai reikės:
- 125 g sviesto
- 1 – 1,5 stiklinės miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 3 v. š. cukraus
- žiupsnelio druskos
- 1 kiaušinio trynio
- 2 v. š. šalto vandens
Karamelizuotiems obuoliams reikės:
- 5 obuolių
- 85 g sviesto
- 1/2 stiklinės cukraus
- 1 citrinos sulčių
- 3 v. š. kalvadoso arba brendžio
Pradžioje, paruošiame tešlą. Sviestą, miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską sutriname pirštais iki trupinių (aš miltų sunaudojau stiklinę + kelis valgomuosius šaukštus). Kiaušinio trynį išplakame su vandeniu ir supilame į trupinius. Išminkome tešlą. Dedame apie 20 minučių į šaldytuvą.
Kol tešla šąla, paruošiame obuolius. Juos nulupame, išpjauname viduriukus ir supjaustome į keturias dalis. Užkaičiame keptuvę, kurią galima kišti į orkaitę ir joje ištirpiname sviestą. Sviestui ištirpus suberiame cukrų. Kai cukrus išsilydo, tolygiai išmaišome ir sudedame obuolius išgaubtomis pusėmis į apačią. Apšlakstome citrinos sultimis. Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol cukrus virs karamele ir obuoliai šiek tiek suminkštės (mano obuoliai buvo labai kieti, todėl aš kaitinau apie 20 min). Įpilame brendį, dar šiek tiek pakaitiname ir nuimame nuo ugnies.
Atšalusią tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo (recepte parašyta, kad iškočiotas lakštas turi būti šiek tiek didesnis už kepimo formos skersmenį. Kočiodama aš padariau pirmą klaidą, nepagalvojau, kad mano keptuvė apačioje siauresnė negu viršuje. Iškočiojau 26 cm (kaip keptuvės viršus) lakštą). Perkeliame tešlą ant obuolių ir prispaudžiame prie keptuvės sienelių (kaip jau sakiau, mano lakštas buvo per didelis, todėl tešlą teko užlenkti ir gan storu sluoksniu lipdyti prie keptuvės).
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame joje pyragą apie 20 minučių (aš kepiau apie pusvalandį, nes mano pyragas niekaip nenorėjo apskrusti). Ištraukę dar apie 10 minučių palaukiame, kad šiek tiek atvėstų. Norėdami pyragą perkelti ant lėkštės, ją pirmiausia užvožiame ant kepimo skardos, o tada su visa kepimo forma apverčiame (o čia aš padariau antrą klaidą, mano lėkštė buvo per didelė ir ne visa prisispaudė prie pyrago…).
Skanaus 🙂
Receptas iš knygos “Obuolių pyragai”.
>Aš kepiau aunkštyknojį su ananasais – verta išbandyti irgi, kai jau šviežių obuolių nebėr 😉
>Indre, išbandysiu būtinai. Apversti pyragai užvaldė mano širdį :)))
Koks puikus pavadinimas “aukstynkojis”!!! 😀
Man jis paaaats puikiausias yra su melynomis slyvomis ir bananais – labai rekomenduoju isbandyt!
Ačiū už idėją! Tokio derinio dar nebandžiau, bet būtinai išbandysiu! 🙂
Man tai sitas pyragas – nerealus! kepu jau ne pirma karta, taciau toks pastebejimas – moterims, jis zymiai gardesnis nei vyrams:)) bandau atrast paslapti kodel..:)
Įdomus pastebėjimas, aš irgi prie tu moterų, kurioms jis labai patinka 🙂 Jei kada nors atskleisi paslaptį, pasidalink 🙂
Esu išbandžiusi begalę obuolių pyragų, bandžiusi “išradinėt kažką tokio” pati, bet už šitą gėrį nesu pagaminusi nieko skaniau!!! Jau apvaišinti visi bendradarbiai, šeimina, kaimynai 🙂 dar turiu keletą dėžių obuolių…:)
Ką ir bepridursi, nėra nieko geriau už patikrintą klasiką 🙂 Ir man, tai vienas skaniausiu pyragų 🙂