Obuolių pyragas su morengu

Vieną gražų sekmadienio vakarą, užsinorėjome mes išsikepti obuolių pyragą. O mano mėgstamiausios knygos su receptais pašonėje nebuvo… Teko suktis iš padėties ir galvoti receptą pačiai. Darbą palengvino tai, kad J. užsimanė pyrago su morengo sluoksneliu. Reiškia, pyragui reikėjo trijų sudedamųjų dalių – tešlos, įdaro ir morengo. Tešlą pasiskolinau iš baisiausiai man patikusio prancūziško pyrago, morengą iš kekso, o įdaras prie jų prisiderino pats 😉 Gavosi tikrai puikus pyragas, valgytoju nebuvo labai daug, bet dingo jis akimirksniu 🙂

Tešlai reikės:

  • 125 g sviesto
  • 1 – 1,5 stiklinės miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 3 v. š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2 v. š. šalto vandens

Įdarui reikės:

  • 7 vidutinių obuolių
  • vienos citrinos sulčių
  • 50 g sviesto
  • 1/3 puodelio rudojo cukraus
  • 1 a. š. malto cinamono
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 1 v. š. klevų sirupo (arba medaus)
  • 1 a. š. miltų

Morengui reikės:

  • 3 kiaušinių baltymų
  • 50 g cukraus

Pradžioje, paruošiame tešlą. Sviestą, miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską sutriname pirštais iki trupinių (aš miltų sunaudojau stiklinę + kelis valgomuosius šaukštus). Kiaušinio trynį išplakame su vandeniu ir supilame į trupinius. Išminkome tešlą. Dedame apie 20 minučių į šaldytuvą.

Kol tešla šąla, paruošiame obuolius. Juos nulupame, išpjauname viduriukus ir supjaustome nedideliais gabaliukais. Į prikaistuvį sudedame obuolius, taip pat, likusius produktus, reikalingus įdarui ir gerai išmaišome. Užkaičiame ir kaitiname, kol obuoliai suminkštės.

Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočiojame į kepimo formos dydžio apskritimą (aš naudojau 26 cm) ir išklojame juo dugną (galima tešlos nekočioti, o iškloti dugną ir išlyginti pirštais). Tešlą subadome šakute ir kepame 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kai tešla iškepa, sudedame ant jos obuolius, išlyginame ir kepame dar 15 min. Kol pyragas kepa, morengui skirtus baltymus išplakame su cukrumi iki standžių pūtų. Sukrečiame juos ant šiek tiek pravėsusio pyrago, padarome šaukštu ragiukus ir kepame dar apie 6 minutes.

Skanaus 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.