Burokėliai desertuose – ekstremalu? Tikrai ne! Pasirodo, nuo 9 iki 16 % burokėlių masės sudaro cukrus. Bet vis dėlto, tai daržovė, todėl desertai iš jų ne tik skanūs, bet ir sveiki. Galbūt, Jūsų mažyliai nemėgstantys daržovių, pamėgs šiuos keksiukus?
12 keksiukų reikės:
Tešlai:
- 75 g nesaldintos kakavos miltelių
- 175 g miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 225 g cukraus pudros
- 3 kiaušinių
- 225 g nevirto burokėlio
- 100 ml giros
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus
Papuošimui:
- 200 g švelniosios varškės
- 200 g minkšto sviesto
- 2 a. š. klevų sirupo
- 50 g cukraus pudros
- saujos pakepintų saulėgrąžų
Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
Keksiukų kepimo formą išklokite vienkartiniais popieriukais arba ištepkite sviestu.
Į didelį dubenį persijokite kakavą, cukraus pudrą, miltus ir kepimo miltelius. Suberkite cukrų ir išmaišykite. Burokėlius sutarkuokite smulkia (bulvių) tarka. Įmuškite į juos kiaušinius, išplakite. Įmaišykite girą ir aliejų. Burokėlių masę supilkite į miltus. Maišykite tik tiek, kad visi miltai sušlaptų – nepermaišykite.
Gautą tešlą sukrėskite į keksiukų formeles (užpildykite apie du trečdalius jų tūrio). Visą tešlą būtina iškepti vienu kartu, nes pastovėjusi ji blogai kyla.
Kepkite 20 – 25 minutes. Išimkite iš orkaitės ir palikite ant grotelių vėsti.
Kol keksiukai aušta, paruoškite kremą. Varškę išsukite su minkštu sviestu. Įmaišykite klevų sirupą bei cukraus pudrą. Ataušusius keksiukus papuoškite kremu ir apibarstykite kepintomis saulėgrąžomis.
Skanaus 🙂
Receptas ruoštas žurnalui “Debesys”.
Hm..neįsivaizuoju skonio, bet skamba nerealiai įdomiai!
Burokėliai iš tikrųjų nelabai jaučiasi. Jie priduoda tik lengvą aromatą ir drėgnumą. Man patiko, o vyras, kuris nemėgsta burokėlių, net ragauti atsisakė 🙂
O kokia gira turi būti – “natūrali”, a la naminė ar tinka ir pramoniniu būdu gaminama? Nes tiek skonis, tiek konsistencija skiriasi. Šiaip įdomus receptas, bet va tas neaiškumas dėl giros iškilo jau tada, kai pamačiau pirmajame žurnalo numeryje.
Aš kepiau su parduotuvine gira. Taip pat, mačiau panašius receptus, kuriuose vietoje giros buvo naudojamas tamsus alus.
So damn good 😉
O taip 😉
Pingback: Šokoladiniai burokėlių keksiukai su gira « receptaijums
ogo, kaip is tiesu ekstremaliai skamba! baisiai maga isbandyti 🙂
tik tas burokeliu tarkavimas – kokia yra bulviu tarka? ar visai smulki (mes vadiname “morku”), ar elektrinis kombainas, kur kugeliui bulves tarkuojamos?
Ruta, tikiuosi patiks šie ekstremalūs keksiukai 🙂 Rašydama, bulvių tarka, turėjau omeny pačią smulkiausia, kurią naudojam bulvinius blynus, ar kugelį kepant. Ar elektrinė, ar paprasta, nesvarbu. Rezultatas tas pats, tik su elektrine mažiau darbo 🙂
Aiškiau, kokia visgi ten ta tarka, nepasidarė, pasirodo, niekad nesu tarkavusi bulvių kugeliui su mechanine tarka 🙂 Bet kugelio kepimo proga išsitraukus elektrinę tarką tuo pačiu ir keksiukus išsikepėm.
Ir ką – mano dvimečiui tai pasirodo vienintelė priimtina burokėlių forma, šeimynai irgi patiko, o va mane erzino tas burokų prieskonis, man jis turi būti su kokiais svogūnais ar silke su kailinėliais, o ne saldus 🙂
Išbandyt buvo labai įdomu ir dėl vaiko manau, vėl kepsiu 🙂
Džiaugiuosi, kad sūnui patiko 🙂 Daržovės, ypač tokios naudingos, geros visokiais pavidalais 🙂
Aš labai mėgstu burokėlius, todėl ir šie keksiukai man patiko. O vyras, net ragauti atsisakė tokį netikėtą derinį 🙂