Kelis metus iš eilės esu dalinusis savo margučių nuotraukomis. Praeitais metais, pagaliau susiruošiau nufotografuoti ne tik juos, bet ir visą procesą. Nuotraukos laukė beveik metus ir štai, šį pavasarį jos papuošė žurnalo “Debesys” numerį. Labai norėčiau, kad šis straipsnis ką nors pastūmėtų išmėginti kiaušinių marginimą vašku. Juk tai smagus užsiėmimas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems 🙂
Mums reikės:
- virtų kiaušinių
- maistinių dažų
- vaško (ne parafino)
- žvakės
- žvakidės lygiu viršumi, ant kurio būtų galima pastatyti dangtelį
- metalinio dangtelio
- medinių pagaliukų arba pieštukų
- smeigtukų plokščia viršūnėle arba mažų vinukų
Smeigtukus arba mažus vinukus susmeikite į pagaliukų arba pieštukų galus.
Uždekite žvakę, įstatykite ją į žvakidę, virš jos padėkite metalinį dangtelį (patikrinkite, ar jame neliko jokių guminių dalių). Pripjaustykite į dangtelį vaško, palaukite, kol jis ištirps ir įkais.
Į vieną ranką pasiimkite virtą ir jau ataušusį kiaušinį, į kitą pagaliuką su smeigtuku. Įmerkite plokščią smeigtuko galą į vašką ir kurį laiką palaikykite − smeigtukas turi įkaisti. Greitais judesiais nuo savęs braukite ant kiaušinio linijas. Norimais raštais išmarginkite visą kiaušinį.
Maistinius dažus paruoškite pagal instrukciją ant pakuotės. Vanduo, į kurį merksite kiaušinius, turi būti drungnas, o ne karštas, nes kitaip vaškas ištirps ir rašto neliks. Nudažykite margučius, išdžiovinkite.
Vašką ant margučių galite palikti, nuskusti aštriu peiliuku arba nutirpinti virš ugnies. Tik nedarykite to virš žvakės, nes kiaušinis aprūks.
Receptas ruoštas žurnalui “Debesys”.
Kaip tu dailiai pieši 🙂 Mano marginti vašku kiaušiniai būna kažkoks gyvenimo nesusipratimas, mano 4 metų sūnėnai gražiau dekoruotų kiaušinius nei aš. Va todėl aš ir nebesiryžtu savo meninių sugebėjimų (ar jų trūkumo) kasmet rodyti 😀
Vita, ačiū, iš tikrųjų aš piešti nemoku 🙂 Velykos vienintelė diena metuose kai tai darau. Išduosiu paslaptį. Tam, kad raštas atrodytų lygesnis ir dailesnis, reikia piešti storomis linijomis. Pabandyk marginti ne adatėlėmis, o mažu vinuku. Ir pamatysi, tau pavyks 🙂
O kur gauti to vaško? Gal jau ir aš šiemet pabandysiu 🙂
Aš patu vaško nesu pirkus, nes mano anytos klodai vis nesibaigia. Manau, jo būna bitininkų parduotuvėse. Štai pirmos dvi nuorodos, kuriomis pasidalino Google:
http://www.bitinelis.lt/lt/Vaskas/
http://vaidobitynas.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=33
Galima marginti ir žalius kiaušinius vašku (tik nesutraiškyti tarp rankų), tada juos nudažyti maistiniais dažais arba merkti į svogūnų lukštus ir po to velykų rytą išvirti (taip ir vaškas nutirps, ir kiaušiniai bus šiltutėliai) 🙂
Smagių ir šiltų artėjančių šv. Velykų! 🙂
Ačiū už patarimą! O kiaušinių lukštų nuoviras ir šaltai dažo? Ir kiaušiniai ištirpusiu vašku neišsiterlioja? Jei taip, tai būtinai išbandysiu šiemet. Gražių švenčių ir Jums! 🙂
Labai dailūs margučiai, Viktorija! Man tai atrodo didelis iššūkis, todėl labai žaviuosi žmonėmis, kurie margina kiaušinius taip kruopščiai, gražiai 🙂
Ačiū! Man tai ne iššūkis, o malonumas 🙂 Pabandyk, gal ir Tau patiks 🙂
Svogūnų lukštus užpilam vandeniu ir įpilam ten acto porą šaukštų (priklausomai koks paaukotas puodas dydžio, nes nusidažys velykiškai ir puodas) 🙂 tada iš vakaro sudedam kiaušinius ir lieka iki ryto. Ryte visą tą puodą, su lukštais ir kiaušiniais kaičiam ir verdam. Kiaušiniai nusidažo, vaškas nutirpsta ir paprastai plaukioja paviršiuj, tai jo prilimpa tik traukiant lauk. Tik ištrauktus kiaušiukus reikia nuvalyti švelniu medžiagos gabaliuku ir patepti lašinuko bryzeliu (čia dar mano močiutės laikų “šventinis pablizginimas”) 🙂 dar svarbu nepamiršt prieš pradedant virt kiaušinius, juos pajudint, kad netyčia koks svogūno lukštas nebūtų prisiklijavęs mirtinai ir viso reikalo nesugadintų. O kol verda puodas, labai kiaušinių nemaišyt, kad vaškas anksčiau laiko neatsiklijuotų.
Va tokia mūsų šeimoje technologija 🙂
Sėkmės bandymuose ir lauksim komentarų ar straipsnio apie rezultatus 🙂
Labai ačiū už išsamų procesą! Bus išbandyta 🙂
Viktorija, labai labai! ypac tas su taskeliais; ir mes taip bandysim;
Ačiū! Sėkmės bandant! Tam taškuotam naudokit vinuką su galvute šiek tiek mažesne negu norit taškiuko. Su smeigtuku taškiukai per maži gaunasi 😉
nu tarp ko mentaru reik kad pasireikstu ir vyru nes vien moteriskes sukasi virtuveje 🙂
as marginu vasku zalius keusinius (dazniausiai baltu lukstu nes graziau atrodo) paskui merkiu i svogunu lukstu “virala” ar kaip ji pavadinti…
yra dar vienas budas kuri naudojo tai yra kiausiniu dazymas “krapiniu” nu tokiu kur senukuose buna tampus popieriaus jy kisu i puoda ir verdu nuo uzvirimo 5 min paskui atausinu ta skysty kazkokios spalvos pvz melynos. Tada pilu atcto lebai neadaug gal 1,5 arbatinio saukstuko ir merkiu keusinius
Smagu, kad yra ir vyrų besisukančių virtuvėje! 🙂 Šiais metais išbandžiau ir aš šaltų kiaušinių marginimą. Smagu, kad juos galima patiekti ant stalo dar šiltus 🙂
O sakykite ar gražiai lieka raštas verdant jau vašku išmargintus kiaušinius ?
Raštas išlieka puikiai, šiame įraše marginti kiaušiniai, buvo virti jau išmarginti – http://www.receptumedis.lt/sventes/velykos/naturaliais-dazais-dazyti-kiausiniai/
Pingback: Receptų medis » Blog Archive » Natūraliais dažais dažyti kiaušiniai