Šiek tiek anksčiau, Facebook paskyroje rašiau apie tai, kaip smagiai mane nustebino leidykla “Alma Littera”, padovanodama knygą “Kaupiame atsargas”. Ši knyga tikrai patiks tiems, kurie ir žiemą mėgsta gardžiuotis savo pasigamintomis ir sukauptomis per vasarą/rudenį atsargomis. Ko tik šioje knygoje nėra. Be mums įprastų uogienių, džemų, marinuotų ir raugintų gėrybių, skyriai apie mėsos, žuvies, pieno produktų, prieskonių, naminių užpiltinių, likerių ir netgi gėlių konservavimą ir saugojimą. Smagiausia tai, kad knygoje be plikų receptų yra daug naudingų patarimų ir paaiškinimų, kodėl reikėtų gaminti vienaip, o ne kitaip. Tikrai manau, kad dar ne kartą gaminsiu pagal receptus iš šios knygos, tereikia sulaukti visokiausių daržovių ir vaisių derliaus. O žiemą, galėsiu gamintis virtinukus, koldūnus ir kitokius gerai šaldomus gėrius 🙂
Vienas iš receptų, už kurio iš karto užkliuvo akis – “Penkiaminutė braškių uogienė su aitriomis paprikomis”. Pats uogienės virimo būdas man ne naujiena, dažniausiai į uogienes dedu mažai cukraus ir verdu principu “užvirini/atvėsini”, kurį kartoju kelis kartus iš eilės. Taip uogienės gaunasi ne tokios saldžios, uogos nesukrenta, nekeičia spalvos. Ir gaunasi taip, kaip parašyta knygoje: “Tobula uogienė – gražios uogos, vaisiai arba jų gabaliukai tolygiai pasiskirstę skaidriame tirštame sirupe”.
Uogienė gavosi puiki – tirštas, kandžiojantis už liežuvio sirupas ir tvirtos, saldžios uogos. Jau dabar įsivaizduoju, kaip smagu bus ja mėgautis šaltais žiemos vakarais 🙂
Litrui uogienės reikės:
- 1 kg braškių
- 1/2 kg cukraus
- 2 vidutinio dydžio aitriosios paprikos (aš dėjau mažas, aštrumo užteko)
- 1 a. š. citrinų sulčių
Braškes sumaišome su citrinų sultimis ir cukrumi. Paliekame valandai pastovėti.
Užviriname, verdame 5 minutes, nukaičiame ir paliekame 5 valandas.
Vėl verdame 5 minutes nuo užvirimo, nukaičiame ir paliekame 5 valandas.
Aitriąsias paprikas supjaustome, sudedame į uogienę, vėl verdame 5 minutes.
Karštą uogienę supilstome į pasterizuotus stiklainius, juos sandariai uždarome ir apverčiame. Šiltai apklojame ir paliekame, kol atauš.
Skanaus 🙂
Receptas iš knygos “Kaupiame atsargas”.
Aš jau ne vieneri metai verdu braškių uogienę su čili pipiriukais. Man skaniausia su vaniliniais ledais arba varškės sūriu. Dar galit pabandyt braškių uogienę su mėtomis, kurios suteikia nuostabios gaivos skonį.
Monika, ačiū už idėjas! Man ši uogienė buvo atradimas, būtinai ją virsiu ir toliau 🙂
Uogienių dar savo gyvenime tikrai per mažai išviriau, bet labai įdomus virimo būdas pasirodė. Tik kai skaičiuoju, tai gaunasi kad 7val. reikia užkaisti, o uždaryti į stiklainiukus uogienę išeina tik 22val. anksčiausiai. Iš tiesų taip? ar galima ilgiau palikti nei 5val.? tarkim per naktį?
Aušra, pagal šį receptą, reiktų laukti 10 valandų, ne 15, nes paskutinį kartą užvirinus, nereikia uogienės aušinti. Aš kai verdu, taip griežtai taisyklių nesilaikau, būna ir per naktį palieku, jei labai vėlai virt pradedu. Kol kas dar ne vienas uogienės stiklainiukas nesprogo (tfu, tfu, tfu) 🙂
Man patiko Monikos ideja su metomis
Ir man, turėtų būti geras derinys. Aš kažkada viriau agurkų uogienę su mėtomis 🙂
O, aš irgi į šitą uogienę dėmesį atkreipiau, bet išsigandau aitriosios paprikos 🙂 Todėl gaminau virtinukus (ai, tokia vasara, kad vos ne žiema, tai kodėl ne?) ir dar mėtų sirupą viriau. Dabar nesugalvoju dar, ką su juo veikt, šaldytuve laukia 🙂
Aš kaip tik turėjau daug braškių, todėl nusprendžiau išbandyti ir nepasigailėjau 🙂 Iš tikrųjų, tai daug receptų iš knygos nusižiūrėjau, bet kaip visada reikia laiko. Mėtų sirupas irgi buvo tarp jų, turėtų puikiai tikti kad ir paprasčiausiai su vaniliniais ledais 🙂
Labai skani uogiene, tikrai nepasigailestie 😛