Čia tik man taip būna, kad kartais užsidegu ką nors pasigaminti vien todėl, kad įdomus procesas, o šiaip to daikto nemėgstu? 🙂 Ne taip seniai nusipirkau naują virtuvės žaisliuką – karamelės termometrą. Pirkau jį todėl, kad norėjau išmokti kepti macarons ne tik su prancūzišku, bet ir su itališku morengu, bet to padaryti vis neprisiruošiu. Užtat, nusprendžiau pasigaminti zefyrus (nors jų ir nelabai mėgstu, nes labai saldūs ;). Prieš tai nebuvau bandžius gaminti nei su karamelės termometru, nei su agaru. Galima pasižymėti iš karto dvi varneles! 🙂
Zefyrai gavosi tikri senoviniai, tokie sunkesni ir tąsesni. Tokie, kokius aš iš vaikystės ir prisimenu 🙂
Iš šios porcijos zefyrų gaunasi daug, ~ 60 nedidelių, bet išdalinus visiems po truputį paragauti, jų vis tiek greitai neliko 🙂
Zefyrams reikės (~1 kg):
- 250g obuolių tyrės (4 obuolių)
- 250 + 475 g cukraus
- 1 kiaušinio baltymo
- 8g vanilinio cukraus
- 160 ml vandens
- 8g agaro
- cukraus pudros apibarstymui
Visų pirmą, užmirkykite agarą nurodytame kiekyje vandens (geriausia tai daryti nedideliame prikaistuvyje). Šiam receptui agaras būtinas. Želatina netinka, nes ji tirpsta kambario temperatūroje, o agaras pradeda kietėti jau prie +40 🙂
Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklas ir iškepkite orkaitėje (180 laipsnių, kol suminkštės). Geriausia, imti rūgščius obuolius, nes cukraus zefyruose ir taip per akis. Tegu bent nuo obuolių pasijunta maloni rūgštelė.
Iš iškepusių obuolių išskobkite minkštimą ir sutrinkite jį iki vientisos tyrelės (maisto smulkintuvu, arba tiesiog pertrindami per sietelį). Į tyrę įmaišykite 250 g cukraus ir vanilinį cukrų ir palikite atvėsti.
Ištirpintą agarą užvirinkite, pamaišykite, patikrinkite ar jis visiškai ištirpo.
Suberkite į prikaistuvį cukrų (likusius 475g). Gali pasirodyti, kad jo yra per daug, bet taip ir turi būti. Gerai išmaišykite, užvirinkite ir virkite tol, kol sirupo temperatūra pasieks 110 laipsnių (tikslumas čia labai svarbus, todėl reikalingas termometras). Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies.
Į atvėsusią obuolių tyrę įmuškite pusę baltymo ir plakite tol, kol masė pabals. Įmuškite likusį baltymą ir plakite iki purios baltos masės. Toliau plakdami, plona srovėle pradėkite pilti šiek tiek atvėsusi, bet vis dar karštą sirupą. Plona srovė ir lygiagretus plakimas būtini tam, kad baltymai užsiplikytų, bet nesušoktų į gabalus. Supylę visą sirupą, plakite dar kelias minutes. Masė turi padidėti, tapti tąsi ir blizganti.
Nedelsdami sukrėskite masę į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus suformuokite zefyrus. Tai reikia daryti greitai, nes kaip jau sakiau, agaras pradeda tirštėti pasiekęs 40 laipsnių.
Zefyrus palikite parai džiūti, vėliau apibarstykite cukraus pudra ir suklijuokite juos po du (jie puikiai lips).
Skanaus, tikiuosi, ir jums jie primins vaikystę! 🙂
Receptas iš “Chadeyka”.
Oo aš šiuos esu irgi nusižiūrėjusi, ir dėl tos pačios priežasties – varnelei užsidėti, nes zefyrai ir man per saldūs 🙂
Esu dar kelis receptus su agaru nusižiūrėjus, turėtų būti netokie saldūs. Reikia kokios nors progos sulaukti ir pasigaminti, tai kol kas neatskleisiu kokie jie 🙂
Labai gražiai atrodo, bet aš ir jų nelabai mėgdavau, nes persaldūs 😀
vakar kepiau darydama viska pagal recepta, ir jie man visiškai nesustyngo:((