Šį kartą “Skanios savaitės” uždavė intriguojančią temą – Norvegijos virtuvė. Ten teko paatostogauti net dvi vasaras iš eilės. Norvegijos gamta užburia. Kalnai, fiordai, kriokliai… Bet kai pagalvoji, kaip tenka gyventi eiliniam norvegui žiemą, kai pusė kelių nepravažiuojama, džiaugiesi, kad gyveni Lietuvoje 🙂
Norvegija man pirmiausiai asocijuojasi su snieguotomis kalnų viršūnėm ir žiemiškais kepiniais, todėl šiai savaitei užsinorėjau pasigaminti ką nors kvepiančio žiema ir Kalėdomis. Internete atradau tam puikiai tinkantį receptą – norvegišką meduolį (Honningkake). Gavosi labai kvapnus, beveik be riebalų, minkštutis meduolis.
- 3 puodeliai miltų
- 1 puodelis razinų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
- 1/4 a. š. malto kardamono
- 1/2 a. š. cinamono
- 3 kiaušinių
- 2 puodelių rudojo cukraus
- 1 ir 1/2 puodelių riebios grietinės
- 2 v. š. medaus
- 3 v. š. tarkuotos apelsinų žievelės
Razinas sudedame į dubenį ir apibarstome vienu valgomuoju šaukštu miltų (kad jos pasiskirstytų po visą meduolį ir kepant nesusmegtų ant dugno).
Cukrų išplakame su kiaušiniais iki purios masės. Sudedame medų, grietinę ir gerai išmaišome. Po truputį beriam persijotus miltus, kepimo miltelius, prieskonius. Įdedame razinas ir tarkuotą apelsino žievelę. Viską atsargiai permaišome.
Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1val ir 20 min, arba kol į meduolį įsmeigtas pagaliukas, ištrauktas bus sausas. Viršų pabarstome cukraus pudrą.
Rekomenduojama palaikyti uždengtą per naktį ir tik tada ragauti, bet neištvėriau…. Skanaus 🙂