Naujametinis šokoladinis sūrio pyragas

Naujametiniam vakarėliui norėjau pasigaminti pyragą iš anksto, tam kad kitą dieną turėčiau daugiau laiko. Tam puikiai tiko sūrio pyragas, kurį reikia šaldyti per naktį (pagaliau išlaukiau ir nesuvalgiau pyrago iš karto…). Šis pyragas patiks visiems šokoladocholikams. Jo užpilas gali pasirodyti keistokas, aš pati abejojau gaminti su juo, ar be. Bet prie pyrago jis labai derėjo. Kitą kartą taip pat jį gaminčiau 🙂 Prieš rašydama šį įrašą, nusprendžiau pasidomėti sūrio pyragų istorija. Sužinoti faktai mane labai nustebino. Pasirodo, jie buvo populiarūs dar senovės Graikijoje. O pirmą kartą sūrio pyrago receptas buvo aprašytas graikų gydytojo Aegimus dar penktame amžiuje prieš Kristų. Sūrio pyragui reikės:

  • 70 g sviesto
  • 225 g šokoladinių sausainių
  • 225 g juodojo šokolado
  • 500 g mascarpone sūrio
  • 100 g cukraus pudros
  • 4 kiaušinių
  • 280 ml riebios grietinėlės
  • 2 a. š. tirpios kavos
  • 2 v. š. verdančio vandens
  • 2 v. š. brendžio

Užpilui reikės:

  • 150 ml grietinės
  • 1 a. š. tirpios kavos
  • 2 v. š. brendžio
  • 2 v. š. mėtų sirupo (ragaukite, nes labai priklauso nuo to, kokį sirupą naudojate)
  • nesaldžios kakavos miltelių

Labai svarbu, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Žinau iš patirties. lowest price cialis Mano grietinėlė ir kiaušiniai buvo ką tik iš šaldytuvo, levitra soft tabs todėl, kai pyliau tirpintą šokoladą į paruoštą sūrio masę, jis sustingo ir neišsimaišė… Teko kaitinti viską virš verdančio vandens vonelės. Sušilęs šokoladas ištirpo ir pyragas buvo išgelbėtas 🙂 Sūrį išplakame su cukrumi iki purumo. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę išplakame. Supilame grietinėlę, po truputį pilame tirpintą šokoladą ir gerai išmaišome. Tirpią kavą sumaišome su verdančiu vandeniu. Supilame kartu su brendžiu į sūrio masę. Gautą masę (jį gausis gana skysta) supilame ant sausainių pagrindo. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Išimame iš orkaitės ir aštriu peiliu atskiriame pyrago kraštus nuo formos. Tai reikia padaryti, nes vėsdamas pyragas šiek tiek sukris, ir kraštai gali suplyšti. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą bent trims valandoms, bet geriausia visai nakčiai. Prieš patiekiant, išimame pyragą iš formos. Sumaišome visus užpilui reikalingus produktus ir paskleidžiame ant pyrago viršaus. Apibarstome pyragą kakavos milteliais. Skanaus 🙂

10 thoughts on “Naujametinis šokoladinis sūrio pyragas

  1. Egle

    >OOo, Viktorija, naujuosius pradėjai labai jau šokoladiškai. Antras įrašas tinklaraštyje šiais metais, ir vėl šokoladinis ;))

    Reply
  2. Insolente.

    >Užpilas nuo pyrago nutekėjęs taip, kaip dabar ketintų nutįsti ir mano seilė, ale tvardausi, ką žmonės pagalvos. Sunku.

    Reply
  3. Asta

    >Šalti sūrio pyragai mano vyro mėgstamiausi. Aš jų viršų pabarstau sausainių trupiniais arba puošiu šviežiomis uogomis

    Reply
  4. Viktorija

    >Egle, geras, pati net neatkreipiau dėmesio. Matyt, mano pasąmonė rodo ką mėgstu labiausiai 🙂

    Kai nori valgyti, ačiū 😉

    Insolente, kai traukiau pyragą iš formos, vienas jo kraštelis nulūžo… Gerai, kad nuotraukos dėl to pasidarė skanesnės 🙂

    Sima, prašom vaišintis 😉

    Asta, mano vyras sūrio pyragų nemėgsta… Bet kai gaminau šitą, nematė iš ko. Ir jam labai patiko :)))

    Reply
  5. Asta

    >Mmm, o aš sūrio pyragus tiesiog dievinu. Šitą – irgi, nors nė neragavau, bet kaip gali būti neskanu? Neįmanoma 🙂

    Reply
  6. Viktorija

    >Tikrai, Asta, neįmanoma 🙂 Man pradžioje pasirodė keista, kad recepte visiškai nėra miltų, galvojau nesustings. Bet viskas pavyko kuo puikiausiai 🙂

    Reply
  7. Kristina

    Skanu, riebu, gaivu, sokoladiska…dariau 2013-tiem pasitikti! Tas uzpilas daug kam pasirode panasus i ledus, nezinau kodel. As metu syrupo neradau, tai naudojau klevu syrupa, ir gavos labai skanu.

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Džiaugiuosi, kad patiko! Įsivaizduoju, kad ir su klevų sirupu turėjo gautis labai skaniai. Bet jei kada pamatysite metų sirupą, siūlau išbandyti ir su juo. Bent jau man derinys mėtos + šokoladas yra neapsakomai skanus 🙂

      Reply

Leave a Reply to Kristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.