Aš nemėgstu švaistytis epitetais tobulas, nuostabus, pats skaniausias ir panašiai. Juk kas skanu vienam, gali visai nepatikti kitam. Taip buvo ir su šiuo keksu. Namie užsigulėjo keletas bananų. Jau norėjau kaip visad kepti bananų duonelę su šokolado gabaliukais, bet Feedly pamačiau šokoladinį bananų keksą ir pagalvojau, kodėl gi ne. Aišku, neapsiėjau be pakeitimų, bet minimalių – vietoje baltojo įdėjau rudąjį cukrų.
Išsikepiau, paragavau ir … Man jis buvo tobulas! Minkštas, drėgnas, nepersaldus ir toks tobulai šokoladinis (kartaus šokolado skonio). O vyras paragavo ir pasakė, kad cukraus pamiršau įdėti 😀
Todėl kepkit šį keksą, jei kaip aš, arbatą geriate be cukraus, kavą su vienu šaukšteliu rudojo ir dievinat kartųjį šokoladą (70% kakavos ir daugiau). O cukraus mėgėjams šis keksas nerekomenduojamas 😉
PAPILDYMAS! Jei kepsite standartinėje 28×11 cm kekso formoje, naudokite 2/3 nurodytų produktų kiekio (skaičiai gale).
Keksui reikės:
- 360 g prinokusių bananų (kažkur 3 – 5 bananai, priklauso nuo jų dydžio) / 240 g
- 250 ml natūralaus jogurto / 165 ml
- 200 g miltų / 130 g
- 55 g nesaldintų kakavos miltelių / 35 g
- 1 a. š. kepimo sodos / 2/3
- žiupsnelio druskos
- 200 g minkšto sviesto / 130 g
- 200 g rudojo cukraus / 130 g
- 3 kambario temperatūros kiaušinių / 2
Bananus kartu su jogurtu susmulkinkite elektriniu smulkintuvu (aš naudojau kokteilių plaktuvą). Smulkinkite tiek tiek, kad neliktų didelių bananų gabaliukų, nes plakant per ilgai masė įgauna klijų konsistenciją ir keksas tampa guminis. Jei neturit smulkintuvo, galit bananus sutrinti šakute ir sumaišyti su jogurtu.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, sodą ir druską.
Sviestą suplakite kartu su cukrumi (aš dažniausiai rudą cukrų permalu ir tik tada plaku, nes jo kristalai būna didesni nei paprasto balto cukraus). Plakite ilgai, apie 8 minutes. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą masę labai gerai išplakdami.
Į kiaušinių masę suberkite pusę miltų ir kakavos mišinio. Greitai bet gerai išmaišykite (~ 10 sek. elektriniu plaktuvu). Supilkite jogurto ir bananų masę, išmaišykite. Galiausiai suberkite likusius miltus ir kakavą. Maišykite tik tiek, kad neliktų sausų miltų.
Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą. Išlyginkite paviršių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes. Po 45 minučių vis patikrinkite su mediniu pagaliuku ar neiškepė, nes šokoladinius kepinius svarbu neperkepti, kitaip jie išsausės.
Adaptuota pagal “Kwestia smaku”.
Be galo gražios nuotraukos. O kekso drėgnumas tiesiog užburia : )
Ačiū, Neringa! 🙂
Oooi koks puikus ir drėgnas atrodo 🙂
Ačiū! Jis tikrai buvo toks drėgnas ir skanus! 🙂
Na tikrai tobulas:) Doroju antra gabala, neina atsispirt:D Aciu, keksas tiesiog puikus!
Ačiū! Kaip smagu girdėti! Tokie komentarai – geriausias įvertinimas! 🙂
Ruosiausi visa savaite kepti. Ir kai pagaliau jau viska ko reikia turejau, issikepiau. Tesla buvo be galo skani :). O vat galutinis rezultatas… net nezianau kap apibudint… sakyciau bananu skonio neaiskios kilmes tyre su i keksa panasia apkepusia plutele. Meginau ir ilgiau pakept. Bet jau po pusantros valandos kepimo, supratau kad tai taip ir liks kose. Vaikai suvalge 🙂 o as likau nusivylusi :). Dabar mastau ka galejau ne taip padaryti.
Labai keista, kad po pusantros valandos kepimo vis tiek liko košė… Taip galėjo atsitikti, jei būtumėte pamiršusi kiaušinius, bet tikriausiai, tai mažai tikėtina 🙂
Tikrai taip, kiausiniai ten buvo 🙂
Man irgi kose gavosi, nezinau kodel, miltu per mazai??? virsus skanus buvo
Galbūt, naudojat kitus miltus ir jų pagal svorį gaunasi mažiau? Aš keksams naudoju 405D tipo. Ar tešla prieš kepimą nesigauna per daug skysta?
Fantastiskas skonis, tikrai kepsiu dar karta. Tik, kadangi nesu igudusi kepeja, man vienas dalykas neaiskus, kokios konsistencijos plakti sviesta? As plakiau kambario temperaturos. Ir dar…keksas truputi sukrito istraukus is orkaites. Kazin kodel taip galejo nutikti?
Labai džiaugiuosi, kad patiko keksas 🙂
Sviestą labai teisingai, reikėjo plakti kambario temperatūros. Bet jei pamirštat ištraukti iš šaldytuvo iš anksto, galima pradžioje kietą sutarkuoti su burokine tarka ir tada plakti, taip greičiau suminkštės.
Jei keksas šiek tiek sukrito, kitą kartą pabandykite ką tik iškeptą netraukti iš orkaitės, o išjungus praverti dureles ir dar 10-15 min. palaikyti, kad nebūtų staigių temperatūros perkritimu.
Tikrai receptas koreguotinas, ar jogurto per daug, ar miltų mažai. Visiška košė.
Čia bananų svoris – be žievelių?
Bananų svoris – luptų. Pabandysiu prie progos jį dar kartą išsikepti ir išsiaiškinti, kodėl jis taip dažnai nesigauna 🙂
Pingback: » Blog Archive » Šokoladinis bananų keksas - bulviukose.lt – pagaminta namuose!
Šiandien kepiau šį keksą dar kartą ir pagalvojau, kad dėl nesėkmių gali būti kaltas formos dydis.
Šis receptas skirtas dideliai kekso formai, šiandien kepiau formoj, kurios dydis 23x11cm. Jai prireikė 2/3 visos tešlos.
O be sviesto niekas nebandė?
Kaip nervuoja tokie neatsakingi receptai. ..Jei siestas kambario temperaturos, tai taip ir rasykit, nes as pvz islydziau… tegul tik nesigaus 🙁
Vienas skaniausių kada valgytų pyragų, receptas nuostabus, ačiū, šeimyna išgraibstė per vakarą… O aš taip pat komentarų neperskaičius kepiau su išlydytu sviestu, viskas puikiai gavosi, su teigiamu nusiteikimu visada viskas gaunasi, smulkios detalės nesvarbu. Dar kartą ačiū už nuostabų receptą!
Ačiū, kad dalinatės įspūdžiais! Džiaugiuosi, kad viskas gavosi ir pyragas patiko 🙂
Atrodo labai skanus receptas, bet..
Gavosi košė ir man, iš pradžių iškilo o poto suglebo visai, aš pakeičiau kvietinius miltus avižų miltais – gali būti dėl to? 😕
Tikrai turi kepti žyyyyymiai ilgiau.
Net nežinau, kada jis man iškeps – ištraukiau po valandėlės (nes pagaliukas nebesivėlė), susmego, prapjoviau – pasirodo žalias pats vidurys, kur pagaliukas nesiekė. Tada dar įkišau (nesvarbu, kad negalima taip daryti), jau pusvalandį orkaitėj, bet dar nepanašu, kad greitai iškeps.
Sveiki,
kepimo laikas visada būna orientacinis, nes kiekviena orkaitė šyla ir kepa skirtingai. Tikiuosi, galutinis variantas nenuvylė 🙂
Tobulai gavosi. Kepiau su speltos miltais. Tikrai pakartosiu!!!ačiū už receptą. Kepiau 1 val.
Gavosi tobulai!! Labai dregnas ir skanus. Viska dariau pagal recepta. Jogurta sveriau – 165 g (kepiau kekso formoje); Miltus naudojau 100 g sviesiu + 30 g pilno grudo. Kita karta persijosiu miltu/sodos/kakavos misini, nes papuole neiisimaises sodos gabaliukas valgant – nemalonu.. Tikrinau po 45 minuciu, dar buvo zalias, po 50 min medinis pagaliukas nebesivele. Labai aciu uz recepta!!!