Šokoladiniai macarons, gimtadienis ir valgomos dovanos

Patinka man laukti Kalėdų… Advento kalendorius pamažu tuštėja, namai vis pakvimpa imbieriniais sausainiais, galvoje sukasi mintys apie sugalvotas ir jau beveik suruoštas dovanas. Per tą pasiruošimą, pirmą kartą pamiršau paminėti tinklaraščio gimtadienį. Didelis jis užaugo, jau visi 4! 🙂 Smagu, kad įrašai jame, kad ir nelabai dažnai bet vis dar atsiranda (juk svarbu kokybė, ne kiekybė 😉 O smagiausia, kad ryšys su kitais tinklaraštininkais nenutrūksta, juk yra “Debesys”, “Kalėdų senelis slapukas” ir kiti įdomus renginiai.

Taigi, apie įrašus. Šį kartą nusprendžiau pakalbėti apie valgomas dovanas, juk statistika rodo, kad jų paskutiniu metu tinklaraštyje labai ieškote. Aš tradiciškai Kalėdoms iškepu kalną imbierinių sausainių, kuriuos mes smagiai triauškiame vyniodami dovanas. Bet tinklaraštyje yra tikrai ne vienas nesudėtingas ir labai skanus receptas valgomoms dovanoms.

Štai trumpas sąrašiukas. Jei jo neužteks, žvilgtelėkit į valgiaraštį dešiniam šone, tikrai rasit dar ką nors įdomaus.

Šiandienos receptas irgi puikia tiks Kalėdinėms dovanoms. Manau, šokoladiniais macarons tikrai nestebintumėte gimines, draugus, kolegas. Atrodo jie tikrai įspūdingai! 🙂

 

chocMac3Small

30 macarons reikės:

  • 100 g migdolų miltų/maltų migdolų
  • 170 g cukraus pudros
  • 15 g nesaldintų kakavos miltelių
  • 100 g sendintų kiaušinių baltymų
  • 35 g cukraus

Šokoladiniam pertepimui reikės:

  • 120 g juodojo šokolado
  • 120 ml riebios grietinėlės
  • 6 g sviesto

Jei dar nesate kepę prancūziškų macarons, būtinai perskaitykite mano pirmą įrašą apie juos. Jame daug praktinių patarimų ir pastebėjimų.

Šiam receptui prireiks trijų kepimo skardų, nes visos macarons puselės turi džiūti vienu metu. Jei tiek neturite, atitinkamai mažinkite naudojamų produktų kiekį.

Suberkite maltus migdolus, cukraus pudrą ir nesaldintus kakavos miltelius į elektrinį smulkintuvą ir smulkinkite/maišykite apie 30 sekundžių. Persijokite.

Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu pradėkite plakti baltymus. Kai pradės formuotis putos, suberkite cukrų ir plakite toliau. Baltymai turi būti išplakti iki standžių, blizgančių putų, kurie ištraukus plaktuvą, liktų ant jo gražia kepure. Tada per tris kartus suberkite migdolus ir atsargiai išmaišykite (labai svarbu nepermaišyti).

Sukrėskite gautą masę į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotų skardų išspauskite ~4 cm skrituliukus. Palikite juos džiūti apie valandą (laikas priklauso nuo drėgmės ir temperatūros patalpoje, Jūsų tikslas, kad macaron viršus apdžiūtų ir lengvai palietus pirštu prie jo neliptų).

Įkaitinkite orkaitę iki 155 laipsnių ir kepkite 13-15 minučių. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti ant skardos.

Paruoškite kremą. Mažame prikaistuvyje užvirinkite grietinėlę ir sviestą. Šokoladą sulaužykite gabaliukais į sudėkite į karščiui atsparų dubenį, užpilkite karšta grietinėle ir leiskite kelias minutes pastovėti. Išmaišykite ištirpusį šokoladą ir palikite kremą atvėsti bei sutirštėti.

Sudėkite macarons puseles po dvi, per vidurį pertepdami šokoladiniu kremu.

Geriausia, šiuos macarons sudėti į orui nepralaidžią dėžutę ir palikti kelioms dienoms šaldytuve. Taip jie bus skanesni. Patiekite kambario temperatūros.

kartuSmall

Receptas iš “Joy of Baking”.

6 thoughts on “Šokoladiniai macarons, gimtadienis ir valgomos dovanos

    1. Viktorija Post author

      Ačiū 🙂 Smagu žinoti, kad yra pasigedusiu 🙂 Dabar kai su dviem mažais namie, vis atsiranda kažkokių kitokių darbų be tinklaraščio. Be to, dar klausau Harvardo kursus “Science & Cooking” irgi nemažai laiko atima 🙂 O rašyti bet ko nesinori 🙂

      Reply
    1. Viktorija Post author

      Ačiū 🙂 Sendinti, tai reiškia atkirti nuo trynių, sudėti į sandarią plastmasinę dėžutę/stiklainį ir palikti šaldytuve nuo 3 iki 7 dienų. Dar kai kas sendina tiesiog atskirus ir palikus kambario temperatūroje apie parą, bet man kažkaip patikimiau atrodo, kai kiaušiniai laikomi šaltai 🙂 Sendinimo esmė – iš baltymo išgaruoja kažkiek vandens ir jis tampa tirštesnis, lengviau išsiplaka 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.