Praeitais metais, pirmą kartą kepiau Kalėdinį namuką. Jis gavosi gražus, bet galėjo būti skanesnis. Jau tada rašiau, kad kitą kartą bandysiu jį kepti iš savo mėgstamiausių imbierinių sausainių tešlos. Kaip tariau, taip ir padariau. Viskas puikiai gavosi. Tik šį kartą siūlau Jums kiek kitokią idėją – asmeninius kalėdinius namukus. Jie gali tapti puikia maža saldžia dovanėle vaikams, kolegoms ar draugams. Taip pat galite nustebinti savo svečius ir namukus naudoti vietoje stalo kortelių ištaigingai Kalėdų vakarienei.
Namukų tešlai reikės (~ 8 namukams):
- 2 v. š. cukraus sirupo (arba 1 v.š. vandens + 1 v. š. cukraus)
- 1 a. š. cinamono
- 1/2 a. š. malto imbiero
- 1/2 a. š. maltų gvazdikėlių
- 1/2 a. š. kvapiųjų pipirų
- 210 g sviesto
- 200 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 1 v. š. grietinės
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 500 g miltų
Papuošimui reikės:
- morenginių sausainių
- vandens
Mažame prikaistuvyje sumaišome cukraus sirupą (arba vandenį su cukrumi) ir prieskonius. Užviriname ir paliekame atvėsti. Sviestą išsukame su cukrumi. Įmušame kiaušinį ir gerai išmaišome. Supilame prieskonių sirupą, įmaišome grietinę, suberiame kepimo miltelius bei miltus ir išminkome tešlą.
Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame bent porai valandų šaldytuve.
Namuko dalių trafaretus atspausdiname ant A4 formato lapo. Iškerpame. Tešlą plonai iškočiojame. Peiliu ir liniuote pagal turimus trafaretus iš tešlos išpjauname reikalingas detales. Patogiausia kočioti tešlą ant kepimo popieriaus lapo (kad popierius neslidinėtų, galite po juo patiesti virtuvinį rankšluostį) ir kartu su juo išpjautas detales perkelti ant skardos.
Kepame 8–10 minučių iki 200ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Morenginius sausainius sudedame į polietileninį maišelį ir kočėlu sutrupiname iki miltelių. Suberiame miltelius į dubenėlį, po arbatinį šaukštelį pilame vandenį ir maišome, kol masė taps grietinės tirštumo. Gauta mase suklijuojame namuko sienas ir paliekame išdžiūti.
Tokiu pačiu principu priklijuojame stogą ir papuošiame namukus.
P.S. Jei Jums reikia mažiau nei aštuonių namukų, nemažinkite recepte naudojamų produktų kiekio – iš likusios tešlos išsikepkite gardžių sausainių!
P.P.S. Namelio trafaretą piešė Salvinija Buivydaitė.
Receptas ruoštas žurnalui “Debesys”.
labai grazu! sedziu stai sau viena priesais kompa ir sypsausi!
Ačiū, Aušra! Kaip smagu, kad jie sukėlė geras emocijas 🙂
Siaip kai pamaciau siuos namukus “oC Nr. 2 Žiema” zurnale iskart taip ir gime vaizdas kaip toki nameli idejus i kepimo rankove arba kepimo maisiuka perisus raudonu ir zaliu kaspinu dovanoju savo artimiesiems. Nuostabi ideja, tobula dovana nuosirdziai, su meile. O siaip kadangi neesu ragavus imbieriniu sausainiu tai kazkoki receptuka vakar susiradau issikepiau, daviau kitiems paragaut, patiko . igyvendinsiu savo kaledines dovanos ideja . ACIU Uz nuostabius namelius ;))
Rūta, ačiū už gražius žodžius ir sėkmės kepant namelius! 🙂
O, geras! Pirmakart atejau i tavo bloga ir kaip cia viskas fainai, labai jaukiai atrodo ir maloniai nuteikia 🙂
Ačiū Brigita! Smagu kad buvo malonus atradimas 🙂 Aš tavo tinklaraštyje jau senokai lankausi 🙂
Namukų sienos ir stogai iškepti.. Tik man iš šios normos išėjo šešios trobelės ir aštuonios eglutės..
Matyt storiau kočiojau, nors pagal Tavo nuotraukas labai panašiai atrodo.. Beliko sucementuoti ir papuošti.
P.S. jau ta servetėlė balta su raudonais taškučiai kokio nerealumo.. Išduok paslaptį iš kur.. ir aš tokių noriu!! 🙂
Dabar pažiūrėjau, kad spausdinat ant A4 lapo, namukai gaunasi šiek tiek didesni, negu ant jų parašyta centimetrais. Matyt dėl to 🙂 Bus smagu pamatyti Tavo namelius!
O ta servetėlė, tai iš tikrųjų ne servetėlė, o skiautė nuo senos vaikiškos suknelės 😀 Virtuvėje viskas praverčia 😉
Teisingai. Truputuką didesni..
Mano procesas labai lėtai vyksta.. Liepa visai neleidžia prie jų prieiti 🙂 Bet gal kaip nors iki Kalėdų suspėsiu 😉
P.S. einu ieškoti senos suknelės 😉
Superiniai nameliai… Labai šiltos ir šviesios nuotraukos…
Ačiū! Man labai smagu juos kepti, matyt todėl ir nuotraukos tokios 🙂
Pingback: Receptų medis » Blog Archive » Kalėdų senelis slapukas 2012
Mu hahahahahaha!!!!!!!!!!!!
Puikiai atrodo, tik iškilo toks klausimas. Pastebėjau, kad pernai namelius sulipdėte karamelės sirupu, gal pasidalinsite patirtimi, kuris variantas lengvesnis? Nes norisi išbandysi, bet baisu kad nepasiseks 🙂
Ačiū 🙂 Man paprasčiau ir gražiau buvo klijuoti morengine mase, nes karamelę dar reikia mokėti išvirti. Atsimenu, kai klijavau pirmą namuką karamelė kelis kartus kristalizavosi, be to ji labai greitai stingsta, galima ir nespėti detalių suklijuoti 🙂
Sėkmės statant namukus, neabejoju pavyks puikiai! 🙂
Labas vakaras, o kiek jie laiko laikosi iškepti? 🙂
Jei neplanuojate jų valgyti, tai prastovėti gali ir kelis mėnesius, vaizdas nuo to nepasikeičiau. Po kurio laiko jie tiesiog sukietėja. O po poros savaičių stovėjimo, manau dar drąsiai galima valgyti 🙂