Ilgai galvojau, kaip reikėtų pavadinti šiuos sausainius. “Šokoladiniai sausainiai” per daug paprastas pavadinimas šiems minkštiems, sodriai šokoladiniams ir tirpstantiems burnoje skanėstams. Į galvą lindo pavadinimai Jamie Oliver’io stiliumi – “patys skaniausi arba iš koto verčiantys šokoladiniai sausainiai”. Bet ilgiau pagalvojus, supratau, kad man labiau prie širdies pavadinimai “Lauro lapo” stiliumi. Kai užsakai patiekalą paprastu ir netgi banaliu pavadinimu – “kiauliena su keptomis bulvėmis”, o gauni burnoje tirpstantį šedevrą su tapiokos traškučiais 🙂 Taigi, išsikepkite šiuos šokoladinius sausainius, įsipilkite stiklinę pieno, atsikaskite gabaliuką ir patys suprasite, kokie nuostabūs jie yra 🙂
Tiesa, jei tingite kočioti tešlą ir spausti formeles, galite padaryti iš tešlos kelis volelius, suvynioti į maistinę plėvelę, sudėti jas į šaldymo kamerą ir po pusvalandžio tiesiog supjaustyti riekelėmis, gausite tokius pat skanius, bet apvalius sausainius.
~ 4 skardoms sausainių reikės:
- 3 stiklinių miltų
- 1/2 a. š. druskos
- 1/2 a. š. kepimo miltelių
- 225 g minkšto sviesto
- 1 ir 1/2 stiklinės cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- 1 a. š. vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų)
- 2/3 stiklinės nesaldintų kakavos miltelių
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei druską ir atidėkite į šalį. Suplakite minkštą sviestą, cukrų, kiaušinius, vanilę ir kakavos miltelius. Po truputį berkite miltus ir minkykite vientisą tešlą (ji šiek tiek lips prie rankų, neišsigąskite, su atšalusia tešla dirbti bus labai patogu). Sukrėskite tešlą į maišelį ir įdėkite bent valandai į šaldytuvą.
Stalviršį pabarstykite miltais, paimkite dalį tešlos ir iškočiokite pusės centimetro storio lakštą (likusią tešlą tuo metu padėkite atgal į šaldytuvą, kad neatšiltų). Išspauskite formeles, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 8 – 11 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Kaip jau rašiau aukščiau, jei tingite kočioti tešlą, galite iš jos suformuoti kelis volelius ir taip padėtį į šaldytuvą ar šaldiklį. Vėliau reikės tik supjaustyti pusės centimetro storio riekelėmis ir kepti.
Skanaus 🙂
Receptas iš “Smitten kitchen”.
Stiklinė, tai kiek apytiksliai ml ar g ?
Visuose savo receptuose naudoju 250 ml stiklinę 🙂
Sveiki, kepiau sausainius:) labai patiko, ir ypač su pienu! ačiū, beje iš pradžių išgasdino didelis kiekis kakavos, bet paragavus supratau, kad jis čia labai dera.
Džiaugiuosi, kad patiko sausainiai! Manau, kad būtent dėl kakavos šie sausainiai gaunasi tokie sodriai šokoladiniai 🙂
Užsimaišiau tešlą :/ biri gavos kažkokia. Hm,dapyliau aliejaus,žiūrėsiu kas gausis
Gali būti, kad kiaušiniai buvo maži, todėl tešla gavosi biri. Jei ir kitą kartą taip gausis, galima tiesiog įpilti šaukštą vandens 🙂
Pingback: Receptų medis » Blog Archive » Šokoladinis sūrio pyragas
Labas
Pingback: Receptų medis » Blog Archive » Šokoladiniai macarons, gimtadienis ir valgomos dovanos