Kalėdinis imbierinis namukas

Pagaliau ir į mano namus po truputį braunasi Kalėdos 🙂 Eglutę, tradiciškai mes puošiame tik per Kūčias, bet imbieru ir cinamonu virtuvė jau kvepia. Šiais metais, nusprendžiau pradėti naują tradiciją – Kalėdinių namukų statybą. Puikus laikas, kol dar mažajai I. nesvarbus namuko grožis, galiu pasitreniruoti 😉 Man, gražiausiai atrodo tamsūs namukai, todėl pasirinkau receptą su melasa. Tešla gavosi lengvai kočiojama, namukas tvirtas, bet dėl skonio nežinau… Ką tik iškepti meduoliai (iš likusios tešlos) manęs nesužavėjo, bet dar reikės paragauti per Kalėdas, sako, kad pastovėję jie skanesni. Bet kuriuo atveju, pats procesas man labai patiko, o tešlos receptą bet kada galima pasikeisti, kad ir į šį (ši jo sausainiai gaunasi nuostabūs).

Namuko tešlai reikės:

  • 1 ir 1/4 puodelio tamsiai rudojo cukraus
  • 3/4 puodelio melasos
  • 113 g sviesto
  • 1 v. š. malto cinamono
  • 1 v. š. malto imbiero
  • 1/2 a. š. druskos
  • 1 ir 1/4 puodelio pieno
  • 1/2 v. š. kepimo miltelių (be kaupo)
  • 6 ir 1/2 puodelio miltų

Karamelei (jos pagalba klijuojamos sienos) reikės:

  • 1 ir 1/3 puodelio cukraus
  • 3/4 puodelio vandens

Papuošimams reikės:

  • kiaušinio baltymų
  • citrinos sulčių
  • cukraus pudros
  • čerpių formos sausų pusryčių

Aš šį namuką gaminau, net keturias dienas, bet ne todėl, kad tai labai sudėtinga. Tiesiog norėjau, kad jis gerai išdžiūtų po kiekvieno žingsnio. Bet manau, kad procesą galima būtų optimizuoti :). Pirmą dieną gaminau tešlą (ją reikia palikti šaldytuve per naktį). Antrą kepiau namuko dalis. Trečią klijavau, o ketvirtą dekoravau 🙂

Gaminame tešlą:
Prikaistuvyje sumaišome cukrų, melasą, sviestą, prieskonius ir druską. Maišydami mediniu šaukštu, kaitiname ant mažos ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps. Įmaišome pieną. Nuimame nuo ugnies ir atvėsiname. Supilame gautą masę į plakimo indą. Po truputį beriame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Maišome, kol tešlą sušoks į rutuliuką. Gautą tešlą, padaliname į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve per naktį.

Kepame namuko dalis:

Atsispausdiname ir išsikerpame namuko dalių trafaretus. Iškočiojame tešlą (apie 1/2 cm storio). Pridėję popierinius trafaretus, peiliu išpjaustome namuko dalis: dvi šonines sienas, priekinę ir galinę (nepamirškite, kad galinėje sienoje nereikia durų). Taip pat, išpjauname du 16 cm x 19 cm stačiakampius, bus stogas. Tešlą, patogiausia kočioti tiesiai ant kepimo popieriaus, kad nereikėtų perkėlinėti didelių tešlos gabalų. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.


Klijuojame:

Prikaistuvyje sumaišome cukrų su vandeniu. Nemaišydami, kaitiname, kol karamelė paruduoja ir tampa tąsi (jei manote, kad karamelė gaunasi per skysta, jokiu būdu neberkite daugiau cukraus, nes karamelė kristalizuosis, o tiesiog pavirkite dar). Namuko kraštus aptepame karamele ir suklijuojame (patogiausia, tai daryti dviese, nes namuką reikia prilaikyti, kol karamelė atšąla ir sukietėja).

Puošiame:

Kiaušinio baltymą išplakame iki pūtų. Supilame kelis šaukštus citrinos sulčių ir cukraus pudros tiek, kad masė būtų ne per daug skysta, bet tinkama puošybai. Dekoruojame namuką taip, kaip norisi 🙂 Jei patinka čerpinis stogas, jį apklijuojame sausais pusryčiais ir apibarstome cukraus pudra.

Skanaus 🙂

20 thoughts on “Kalėdinis imbierinis namukas

  1. Asta

    >Viktorija, nuostabu! 🙂 Tikrai fantastiškas namelis, ir stogas koks gražus, ir eglutės už lango.. esu visiškai sužavėta! 🙂

    Reply
  2. Viktorija

    >Kotryna, ačiū 🙂

    Mantvydai, tikrai, laikas raitoti rankoves ir eiti į virtuvę 🙂

    Asta, prisižiūrėjau visokių lietuviškų tinklaraštininkų keptų namukų (tarp jų ir tavo) ir stengiausi iškepti ne blogesnį 😉

    Indre, tikrai verta pabandyti kepti. Suteikia daug džiaugsmo ne tik mažiems, bet ir dideliems 🙂

    Reply
  3. Karolina

    >Va-je-zau! Kaip gražiai sulipdyta! Aš irgi mąsčiau apie namuko kepimą, bet bijau, kad jis gali gautis kaip po uragano, todėl nedrįstu.. Bet tavasis tai nuostabaus grožio!

    Reply
  4. Viktorija

    >Karolina, veltui nedrįsti. Aš visą laiką galvojau, kad mano rankos kreivos, bet gavosi visai neblogas namukas 🙂

    Neringa, Asta, ačiū 🙂

    Giedre, perduok Jonukui ir Gretutei, kad mano namelyje jie bus saugūs 😉

    Ineta, mano sienos irgi ilgokai gulėjo… Bet pagaliau prisiruošiau papuošti 🙂

    Reply
  5. Jolanta

    Labas vakaras. Papasakokit, jei galit, kaip atrodo ta melasa. Tai sirupas ar tamsus tamsus cukrus, kuris esant tam tikrom sąlygom sukietėja? Turiu nusipirkusi štai tokį http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/320294_Billington_s_Unrefined_Molasses_Cane_Sugar__500g.html tad ar jis būtų tinkamas namelio gamyboje. Laukiu patarimų ir žinių, nes dabar jaučiuos lyg aklavietėje- nesuprantu ir kartu negaliu išsirinkti tinkamo recepto. Būsiu dėkinga už viską.

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Sveiki 🙂
      Melasa tai tamsus sirupas. Lietuvoje jį pardavinėja ekologiškose parduotuvėse. Šiame recepte, vietoje jos galima naudoti medų, tik tešla nesigaus tokia tamsi. O cukrus, kurį Jūs nusipirkot, kaip tik toks, kuris naudojamas šiame recepte (nes jame naudojamas ir cukrus ir melasa). Nuo tamsaus cukraus, tešla irgi šiek tiek nusidažo.
      Taip pat, galite kepti namuką iš šių sausainių tešlos – http://receptumedis.lt/wordpress/2010/01/imbieriniai-sausainiai/. Joje nėra melasos, bet jie mano mėgstamiausi 🙂 Tik namuko spalva bus daug šviesesnė 🙂

      Sėkmės, ruošiantis Kalėdoms! 🙂

      Reply
  6. Jolanta

    ir dar vienas klausimėlis. Skaičiau, jog meduolius geriausia laikyti porą savaičių, kad išryškėtų skonis. O su nameliu irgi taip pat? Ar bus įmanoma poto jį suvalgyti ar jis bus per kietas?

    Reply
  7. Pingback:   Receptų medis » Blog Archive » Imbieriniai Kalėdiniai namukai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.