Šiek tiek atšalus orams, vėl galima jungti orkaitę, džiaugtis cinamono aromatu ir šiltos arbatos puodeliu. Tokiems jaukiems vakarams, labai tiks lipnus cinamoninis pyragas. Jis JAV yra dažniausiai vadinamas “Monkey bread” (beždžionių duona). Niekas tiksliai nežino iš kur atsirado šis pavadinimas. Yra du dažniausiai sutinkami paaiškinimai. Pirmas, kad iškeptas pyragas primena medį, angliškai vadinamą “The Monkey-puzzle tree”. Antras, linksmesnis ir man labiau patinkantis paaiškinimas toks: žmonės, susėdę ratu ir rankomis valgantys šį pyragą labai primena beždžionių šeimynėlę 🙂
Labai mėgstu mielinius pyragus su daug įdaro. “Monkey bread” būtent toks. Kiekvienas gabaliukas yra apgaubtas saldžia karameline plutele. Valgyti dar šiltą, plėšant rankomis ir užsigeriant arbatos ar šalto pieno puodeliu, neapsakomas malonumas 🙂
Pyragui reikės:
- 30 g tirpinto sviesto
- 1 puodelio šilto pieno
- 1/3 puodelio šilto vandens
- 1/4 puodelio cukraus
- pakelio (7 g) sausų mielių
- 3 ir 1/4 puodelių miltų
- 1 a. š. druskos
Cukraus plutelei reikės:
- 1 puodelio rudojo cukraus (geriausia naudoti šviesų smulkų cukrų, nes jis geriau tirpsta. Aš naudojau demerara ir viršutiniame pyrago sluoksnyje cukrus neištirpo)
- 2 a.š. malto cinamono
- 110 g sviesto
Ruošiame tešlą:
Mieles sumaišome su trupučiu pieno ir cukraus. Paliekame kelioms minutėms tam, kad mielės pradėtų veikti. Suberiame į mieles druską ir likusį cukrų, supilame tirpintą sviestą, išmaišome. Po truputį pilame pieną ir vandenį, beriame miltus. Maišome elektriniu maišytuvu (antgaliais skirtais tešlai) tol, kol tešla sušoka į kamuoliuką. Jei tešla gaunasi per daug skysta ir limpanti prie rankų, įberiame dar porą šaukštų miltų. Įdedame tešlą į aliejumi pateptą indą, uždengiame jį rankšluosčiu arba maistine plėvele ir paliekame valandai kilti. Aš paskutiniu metu pamėgau šaltą kildinimą. Užmaišau tešlą iš vakaro, kai mažoji I. užmiega, pastatau į šaldytuvą ir ryte tešla būna jau paruošta kepimui.
Toliau gaminame mišinį plutelei. Viename dubenyje ištirpiname sviestą, kitame sumaišome cukrų ir cinamoną.
Formuojame pyragą:
Iš iškilusios tešlos iškočiojame stačiakampį, jį padaliname į 64 gabaliukus (8 gabaliukai skersai, 8 išilgai). Iš kiekvieno gabaliuko padarome kamuoliuką, pamerkiame jį į tirpintą sviestą, apvoliojame cukraus ir cinamono mišinyje ir įdedame į sviestu išteptą kepimo formą (tešlą į sviestą patogiausia mirkyti pasmeigus ant šakutės). Tuos pačius veiksmus pakartojame su visais likusiais gabaliukais (galima tešlą dalinti ir į mažiau dalių, bet kuo daugiau, tuo skaniau). Uždengiame kepimo formą ir paliekame valandai šiltai – kilti.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir kepame pyragą 30 –35 minutes. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame 5 minutėms atvėsti (bet neilgiau, nes paskui bus sunku išimti iš formos). Apverčiame ant lėkštės ir dar šiltą valgome, plėšydami gabaliukus rankomis…
Skanaus 🙂
Receptas iš “Smitten Kitchen”.
>Labiausiai mėgstamas kepinys:))) Labai labai… norėčiau dabar prie arbatėlės:))
>Super ideja! Būtinai bandysiu kai tik savo orkaitę išmokysiu pyragus kept 🙂
>Kepiau tokį Velykoms tik keksiukų formelėse. Labai patogu valgyti – kiekvienam po porciją 🙂 Tik man kažkokio padažo prie jo norėtųsi ar ko, nes vienas skanus tik, kol šiltas.
>O taip, šitas labai geras 🙂
>Nežinau, kaip aš iki šiol jo neišbandžius :))
>Kada nors ir aš bandysiu. Deja negreit, nes orkaitė atsidaro tik 45 laipsnių kampu :((
>Ineta, mano vyras tą patį sakė. Prašė dar kepti ir kepti 🙂
Ziu, ačiū 🙂 Sėkmės orkaitės apmokimuose 😉
Egle, gera idėja, tikrai būtų patogiau valgyti. Man jis pirmą dieną buvo ir šaltas skanus, antrą dieną jau buvo sausas, gerai, kad mažai liko. Smitten Kitchen jį siūlo aplieti kreminio sūrio ir cukraus padažu, turėtų būti skanu 🙂
Vilma, tikrai taip 🙂
Karolina, teks taisyti šią klaidą 😉
Indre, užjaučiu… Gali pabandyti kepti keksiukų formelėse, gal pavyktų įkišti pro plyšį 🙂
>jau turbūt šimtą metų ruošiuosi tos beždžionių duonos išsikepti, reikia, matyt, gero spyrio man į …
pirma foto labai liuks, o iš antros jau atsilaužiau penkis gabaliukus – pasaka 😉
>Egidija, ačiū 🙂 Tikrai verta prisiversti 🙂 Tik gaila, kad nekeptas pyragas gražiau atrodo 🙂
>Va ir aš kažkaip dar neišbandžius, o vis ruošiuos ir ruošiuos. Labai viliojančiai atrodo!
>Asta, aš irgi ilgai ruošiausi 🙂 Bet dabar, vyras prašė dažniau kepti 🙂
>sveiki :]' ir aš žadu šį pyragą iškept, bet man klausimas iškilo: ar galima vietoj rudojo cukraus baltąjį dėt?
>Sveiki 🙂 Manau, kad galima. Tik spalva gali gautis ne tokia graži ir karamelinė 🙂
Kiek gramu arba mililitru yra Jusu puodelyje?
250 ml
Recepte rašote, jog tešlai reikia 30 g tirpinto sviesto, bet gaminimo eigoj jo neradau įrašyto. 🙂
Ačiū, kad suradote klaidą 🙂 Sviestą reikia pilti kartu su likusiu cukrumi ir druska. Pataisiau receptą 🙂
Nėra už ką. 🙂
O galima vietoj sviesto deti margarina? 🙂
Tešloje, manau galima ir margariną panaudoti. O gabaliukus tepti geriau sviestu, išeis daug skaniau 🙂
nieko tokio, jei vietoj sausų mielių naudosiu paprastas? 🙂
Taip, aišku, nieko tokio. Vietoje 7g sausų mielių reikės 21g paprastų 🙂
Na va ir aš kepu – pagaliau 🙂
tik šiaip pastaba/paklausimas – o sauso mielės neturi būti maišomos su miltais?
Ir kaip, patiko? 🙂 Aš iš tikrųjų, su sausomis mielėmis ne taip dažnai ką nors ir kepu… Perskaičiau recepte, kad reikia sumaišyti su pienu, taip ir padariau per daug nesigilinus 🙂 Suveikė 🙂
Labai megstu isbandyti kazka naujo ant kepiniu man 12 metu megstu eksperimentuoti. labai patiko :). Aciu uz si recepta :).