Neseniai rašiau apie speltos miltų privalumus ir naudą. Gaminti su šias miltais man labai patiko. Blynus, paskutiniu metu, kepu tik su jais. Tikiuosi, nuo to jie pasidarė ne tik skanūs, bet ir naudingi 🙂 Per šiuos kelis mėnesius pabandžiau trijų gamintojų speltos miltus, tai gi trumpai parašysiu apie tai, kurie man patiko labiausiai:
- “Spielberger” ekologiški speltos miltai – nuo jų viskas prasidėjo. Miltai tikrai puikūs, kvapnūs ir labai švelnios tekstūros. Jų tipas – 1050, bet malimas nėra labai rupus. Šiuose miltuose man patiko viskas, išskyrus kainą. Ji yra beveik dvigubai didesnė negu lietuviškų miltų.
- “Malsenos” spelta kvietiniai miltai.
Man nepatiko visai… Tipo ant pakelio neradau, bet jie man pasirodė per rupūs ir beveik be skonio. Kai iškepiau blynus tik su šiais miltais, buvo toks jausmas, kad į tešlą smėlio primaišyta. Sunaudojau juos, tik berdama po šaukštą kitą, kartu su paprastais kvietiniais miltais.PAPILDYMAS (2013.07.01 Nežinau, arba aš pripratau prie speltos miltų skonio, arba Malsenos miltų kokybė pasikeitė. Neseniai iškepiau keksą vien iš jų ir jis buvo labai skanus). - “Ustukių malūno” laukinių kviečių spelta miltai. Tipas 812. Patiko beveik taip pat, kaip ir vokiški miltai, bet jų kainą beveik dvigubai mažesnė. Todėl, paskutiniu metu, naudoju juos. Pirkti šiuos miltus, mačiau tik ekologiškų prekių parduotuvėse.
Čia aišku, mano asmeninė nuomonė ir su Jūsų nuomone gali nesutapti 🙂
Taigi, blynų kepimą jau įvaldžiau, todėl nusprendžiau pereiti prie kito man labai patinkančio kepinio – bananų duonos. Kepiau ją pagal savo mėgstamiausią receptą, pakoregavau tik miltų tipą ir kiekį. Su speltos miltais duona gavosi minkštutė, bet ne tokia drėgna, todėl kitą kartą, vietoje dviejų bananų dėčiau tris. Svarbiausia, kad ji liko labai labai skani! 🙂
Kekso formai reikės:
- 300 g speltos miltų
- 70 g sviesto
- 2 kiaušinių
- 150 g cukraus
- 125 ml natūralaus jogurto
- 2 – 3 bananų
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1/2 a. š. sodos
- žiupsnelio druskos
- 70 g juodojo šokolado
Kambario temperatūros sviestą ištriname su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Į jogurtą įmaišome sodą tam, kad jogurtas ją nugesintų. Supilame jį į sviesto masę ir išmaišome. Po vieną mušame kiaušinius, gerai išplakame. Suberiame visus sausus produktus, dar kartą viska gerai išmaišome.
Bananus sutriname šakute, šokoladą sukapojame ir įmaišome į tešlą.
Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 45 minutes
Skanaus 🙂
Dėkui už informaciją, aš su spelta dar nesu susidraugavusi, reikės pasinaudoti tavo patirtimi 🙂
Į sveikatą 🙂 Tikiuosi, mūsų nuomonės sutaps. Ką tik facebook’e viena skaitytoja parašė, kad jai kaip tik Malsenos miltai labiau patinka nei Ustukių malūno 🙂 Kiek žmonių, tiek nuomonių 🙂
Bet ir kainos tų užsienietiškų miltų. Pas mus uk’ėjuj kaina beveik nesiskiria…. bet vis neprisiruošiu jų išbandyti. Turiu išsisaugojusi ne vieną receptą, bet vis kažkas 🙂
Labai gražios nutraukos 🙂
Ačiū 🙂 Man pirmą pakelį padovanojo, todėl buvau priversta pabandyti 🙂
Esu kepus kūčiukus ir sausainius su spelta, man patiko.. labai jau skirtumo nepajaučiau, nes šalimais kepiau su kvietiniais… tiesiog apskritai miltų racione yra labai minimaliai..Duonelė pasakiškai atrodo 🙂
Aš su riešutų miltais ir sojų miltais kepu… nom nom bananai visame kame visais pavidalais iš tiesų 🙂
Aš šiokį tokį prieskonį jaučiu, bet ne stiprų.
Mano šeimyna labai mėgsta blynus, todėl pradžioje speltos miltus pradėjau naudoti jiems. Norisi, kad jie bent kiek naudos organizmui atneštų 🙂
Aš tuos Malsenos nusipirkau. Kitų nesu bandžiusi, tai sunku, ką nors sakyt, bet šitie tai nežinau. Įspūdžio labai didelio nepaliko 🙂
Na, iš tikrųjų, nėra tie miltai tokie stebuklingi, kad įberi į tešlą ir ji iš karto skanesnė pasidaro 🙂 Man patinka jų kvapas, bet naudoju labiausiai dėl to, kad prisiskaičiau apie jų naudą. Tapau reklamos auka, vienu žodžiu 🙂
Man visiskai nepatinka speltos miltai…nesuprantu, gaminiai tokie trapus gaunas, kad neina net valgyti. 🙁
Skaičiau, kad speltos miltų glitimo struktūra kitokia negu kvietinių miltų, todėl su jais sunkiau sekasi gaminti mielinę tešlą. Matyt todėl kepiniai gaunasi trapūs. Pati mielinės/su raugu tešlos iš jų daryti nebandžiau 🙂
Agrobalt parodoj prie Malsenos stendo pasiklausinejau apie tuos spelta miltus, tai sake ju miltai visagrudziai, ateityje sake bus ir balti spelta. Nusipirkau pakeli ir ieskojau recepteliu, daba bandysiu kept sita duonele 🙂 bet jei jie visagrudziai pamaisysiu su iprastais kvietiniais
Tai štai kodėl jie taip skiriasi nuo kitų miltų 🙂 Skaičiau, kad spelta grūdai skiriasi nuo paprastų kviečių tuo, kad juose naudingos medžiagos yra ne tik apvalkale, o visame grūde. Todėl naudingumo prasme, nėra taip svarbu, miltai visagrūdžiai, ar paprasti 🙂