Vyro tėvai neseniai grįžo iš atostogų Graikijoje, todėl sekmadienį mes nusprendėme pasigaminti graikišką vakarienę. Pagrindiniam patiekalui pasirinkome musaką. Tai, kad gaminsime būtent ją, sugalvojome tik parduotuvėje. Todėl receptas buvo pasirinktas pagal principą, ką pirmą suras Google. Eigoje dar pakoregavome proporcijas, pagal savo norus ir galimybes. Rezultatas gavosi puikus. Mane nustebino tai, kad baklažanus prieš dedant į skardą reikėjo apvolioti džiūvėsėliuose ir pakepinti orkaitėje. Jie buvo šio patiekalo vinis. Visiems siūlau išbandyti 🙂 Gaminant yra ką nuveikti, bet jei tai darysit smagioje kompanijoje, viskas kuo puikiausiai gausis 🙂
Apkepui reikės:
- 2 baklažanų (iš viso ~ 1 kg)
- 800 g bulvių
- 800 g maltos mėsos (naudojau pusę kiaulienos, pusę veršienos)
- 2 didelių svogūnų
- 2 česnako skiltelių
- 1/2 puodelio raudonojo vyno
- 1/4 puodelio kapotų petražolių
- 1 a. š. malto cinamono
- 1/4 a. š. maltų juodųjų pipirų
- 1 puodelio smulkintų konservuotų pomidorų
- 2 v. š. pomidorų pastos
- 1 a. š. cukraus
- žiupsnelio druskos
- 1 puodelio džiūvėsėlių
- 4 kiaušinių baltymų (tryniai bus reikalingi padažui)
- 1 puodelio “Džiugo”
Padažui reikės:
- 110 g sviesto
- 1/2 puodelio miltų
- 2 puodelių pieno
- 4 kiaušinių trynių
- žiupsnelio malto muskato riešuto
Ruošiame daržoves:
Baklažanus nulupame, kas kelis centimetrus palikdami po nenuluptą odos juostelę (taip, kad jie taptų dryžuoti). Supjaustome juos centimetro storio griežinėliais. Pabarstome druska. Sudedame baklažanų griežinėlius į dubenį, užpilame šaltu vandenių, prispaudžiame sunkia lėkšte, kad visi būtų po vandeniu ir paliekame pusvalandžiui. Rašoma, kad taip baklažanai taps mažiau kartūs.
Nulupame bulves ir apverdame jas. Nupilame vandenį, atvėsiname ir supjaustome centimetro storio griežinėliais. Atidedame į šalį.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklojame foliją ir ją patepame alyvuogių aliejumi. Kiaušinio baltymus lengvai paplakame, įpilame šlakelį vandens ir dar šiek tiek paplakame šakute. Baklažanų griežinėlius nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Kiekvieną griežinėli įmerkiame į plaktus baltymus bei apvoliojame džiūvėsėliuose. Sudedame į kepimo skardą ir kepame 15 minučių, apverčiame ir kepame dar 15 minučių (aš apversti pamiršau). Sumažiname orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių.
Ruošiame mėsos įdarą:
Apkepiname smulkintą kiaulieną ir veršieną. Sudedame smulkiai pjaustytus svogūnus ir kepame apie 5 minutes. Sudedame smulkintą česnaką ir kepame dar apie minutę. Supilame vyną ir troškiname, kol skystis išgaruos. Sudedame likusius ingredientus (cinamoną, pipirus, petražoles, pomidorų pastą, smulkintus pomidorus ir cukrų). Kepame dar apie 15 minučių, kol nugaruos skysčiai. Pagal skonį įberiame druskos.
Ruošiame padažą:
Prikaistuvyje ant mažos ugnies ištirpiname sviestą. Maišydami šluotele įmaišome miltus. Minutę paverdame, bet neleidžiame miltams paruduoti. Toliau maišydami supilame šiltą pieną. Kaitiname, kol masė šiek tiek sutirštės, bet dar nespės užvirti. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome šakute išplaktus trynius ir toliau verdame, kol padažas visiškai sutirštės. Suberiame maltą muskato riešutą, išmaišome.
Ruošiame musaką:
Kepimo formos dugną apibarstome džiūvėsėliais. Sudedame bulvių sluoksnį. Ant jų tolygiai paskirstome mėsos įdarą. Ant mėsos sudedame baklažanus, juos apibarstome 1/2 puodelio tarkuoto sūrio. Užpilame padažą ir jį apibarstome likusiu sūriu. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Skanaus 🙂
>Riebuuu 🙂 (čia man 🙂 Bet labai skanu. Sakyčiau, toks lietuvio skrandžiui įtinkantis patiekalas 🙂 Gaminu panašiai, tik bulvių nededu. Labai patinka apskrudęs viršus, oi 🙂
>Riebumą galima šiek tiek sumažinti kepant mėsą be aliejaus (ką aš ir dariau, nes pilnai pakako riebaliukų iš kiaulienos). Padažas gal ir riebokas, bet skonis…. 🙂