Man patinka gimtadieniai, tik šį kartą švęsdama susimąsčiau, taip būs visada, ar su amžiumi ateis nenoras senti? 😉 Kaip ten bebūtų, šventimas artimųjų rate praėjo puikiai: geroje kompanijoje, su skaniu desertu, puokšte rudeninių gėlių ir puikiomis dovanomis (gavau “Plate to Pixel”! Valio!).
Šį kartą ilgai galvojau, kokį desertą pasigaminti gimtadienio proga. Dvejojau tarp torto “Juodasis miškas” ir tiramisu. Galiausiai nusprendžiau, kad torto iškepti nespėsiu, bet ateityje jį dar būtinai gaminsiu 🙂
Pasirinkau tiramisu receptą ne su žaliais kiaušiniais, o su plikytais trynių kremais. Gavosi labai skanu, tik šiek tiek per saldu, todėl Jums receptą rašau jau su sumažintu cukraus kiekiu.
Kvadratinei 24 x 24 cm formai reikės:
Kavos kremui:
- 2 kiaušinio trynių
- 50 g cukraus
- 60 ml kavos
- 1/4 a. š. vanilės ekstrakto
- 1/2 citrinos tarkuotos žievelės
Plikytam kremui:
- 50 g cukraus
- 1 v. š. (8 g) miltų
- 1/2 citrinos tarkuotos žievelės
- 1/2 a. š. vanilės ekstrakto
- 1 kiaušinio trynio
- 175 ml pieno
Grietinėlei:
- 235 ml riebios grietinėlės
- 50 g cukraus
- 1/2 a. š. vanilės ekstrakto
Tiramisu surinkimui:
- 2 puodelių stiprios kavos (aš sunaudojau mažiau nei pusę)
- 1 a. š. romo ekstrakto
- 1/3 puodelio (75 g) mascarponės sūrio
- 36 sausainių “Damų piršteliai” (sunaudojau apie 30)
- 2 v. š. nesaldintos kakavos miltelių
Karščiui atspariame dubenyje sumaišome kiaušinių trynius, cukrų, kavą, vanilės ekstraktą ir citrinos žievelę. Pastoviai maišydami, kaičiame dubeny virš vandens vonelės tol, kol kremas taps tirštas (originaliame recepte parašyta, kad tai turėtų užtrukti apie 8 minutes. Aš, tikriausiai, kaitinau ant per mažos ugnies, nes viriau visas 20 minučių).
Atvėsiname kremą iki kambario temperatūros ir bent keturioms valandoms dedame į šaldytuvą (man užteko ir poros valandų).
Mažame prikaistuvyje sumaišome cukrų, miltus, citrinos žievelę ir vanilės ekstraktą. Įmaišome trynį ir pusę pieno. Maišydami kaitiname prikaistuvį ant mažos ugnies, kol masė pradės tirštėti. Pamažu supilame likusį pieną. Kaitiname kol masė sutirštės ir pradės burbuliuoti (iš viso apie 12 min).
Atvėsiname kremą iki kambario temperatūros ir bent keturioms valandoms dedame į šaldytuvą (man užteko ir poros valandų).
Dideliame dubenyje sumaišome grietinėlę, cukrų ir vanilės ekstraktą. Plakame tol, kol grietinėlė sustandėja.
Dubioje lėkštėje sumaišome kavą su romo ekstraktu.
Dideliame dubenyje šakute išplakame mascarponės sūrį. Įmaišome kavos ir plikytą kremus (man neišsimaišė mascarponės gumuliukai, todėl teko visą masę pertrinti per sietelį). Atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę.
Stiklinio indo dugną išklojame kavoje mirkytais sausainiais (mirkyti reikia labai greitai, kad sausainiai vos sušlaptų, nes jie labai greitai permirksta). Užtepame kremo sluoksnį. Vėl dedame mirkytus sausainius ir kremą, kol visi produktais pasibaigs. Man gavosi du, o ne trys sluoksniai kaip originaliame recepte, nes mano indas buvo didesnis.
Uždengiame indą maistine plėvele ir paliekame šaldytuve per naktį.
Prieš patiekdami, apibarstome tiramisu viršų nesaldintais kakavos milteliais.
Skanaus 🙂
Receptas iš “Passionate about baking”.
Niu su gimtadieniu Viktorija!!! Matai, ir Tu Mergelė, o žinok aš irgi :))) nors ir netikiu, ir neskaitau tų pranašysčių, bet šiaip, faina, kad žmogiškas pavidalas :DDD
Ačiū! Aš irgi horoskopais netikiu ir neskaitau, bet mergelė skamba gražiai :)))
Su gimimo diena! 🙂 Kūrybingų metų (ne tik virtuvėje)! 🙂
Ačiū! 🙂
That looks gorgeous.
Thanks, it was very tasty 🙂
Labai mėgstu tiramisu, ypač darytą namie 🙂
Ir aš mėgstu, tik paskutiniu metu kažkaip retai darau 🙂