Kaip čia taip gaunasi. Kai kiti švenčia gimtadienius, tortą kepu aš. Kai aš švenčiu gimtadienį, ir vėl pati kepu tortą :))) Bet svarbiausia, kad man patinka šie procesai, pradžioje kepimo, o vėliau, aišku valgymo 🙂 Kažkaip, kai kepdavau tortus kitiems, būdavo lengva išsirinkti receptą. O sau… Išnaršiau internetą, perverčiau knygas ir niekas man netiko… Bet paskui radau šį receptą ir apsisprendžiau. Jo net negalima pavadinti tortu, gal labiau pyragaičiais. Bet jis buvo toks skanus, lengvutis ir šokoladinis, kad patiko daug labiau už tortus (ypač pirktinius).
Sausainių sluoksniui reikės:
- 100 g paprastų sausainių (naudojau “Gaidelį”)
- 40 g sviesto
Sūrio masei reikės:
- 1 a. š. želatinos
- 1/4 puodelio pieno
- 250 g mascarpone sūrio
- 2 kiaušinių
- 260 g/puodelio virto kondensuoto pieno (“Rududu”)
Šokoladiniam glajui reikės:
- 100 g juodojo šokolado
- 60 g sviesto
- 2 a. š. auksaspalvio sirupo
Sausainius sumalame iki trupinių, ištirpiname sviestą ir viską gerai išmaišome. 20 centimetrų kepimo formą išklojame foliją (aš naudojau 22 cm formą). Suberiame sausainių trupinius į formą, išlyginame ir paslegiame, pavyzdžiui puoduko dugnu, kad paviršius būtų visiškai lygus, be oro burbuliukų. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Paliekame atvėsti.
Tuo metu, želatiną sumaišome su pienu ir paliekame kelioms minutėms išbrinkti. Rududu išplakame su mascarpone. Po vieną įplakame kiaušinius, supilame pieną ir dar kartą viską išplakame. Supilame mase ant sausainių sluoksnio. Orkaitės apačioje padedame kepimo formą pripiltą vandens, taip sudarydami garų vonią pyragui ir kepame 30 – 45 minučių (priklausomai nuo formos dydžio ir gauto sūrio sluoksnio storio) iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Paliekame atvėsti ir padedame bent 6 valandoms į šaldytuvą (aš dėjau tik kelioms valandoms, bet sūrio sluoksnis kuo puikiausiai sustingo).
Porą valandų prieš patiekiant, papuošiame tortą šokoladiniu glajumi. Visus jam skirtus produktus sumaišome ir kaitiname ant mažos ugnies, kol sviestas ir šokoladas ištirps. Išmaišome. Tolygiai padengiame tortą ir kelioms valandoms dedame į šaldytuvą kad šokoladas sustingtų. Pjaustyti tortą patogiausia pakištu po karštu vandeniu ir nušluostytu peiliu.
Skanaus 🙂
P. S. Gavau dovanų čekį “Kulinarijos studijos” kursams. Jėga!!!
>Laaabai skanu :))
>Superinė dovana :)) Jau išsirinkai kur eisi? 🙂
>Sese, smagu, kad ir tau patiko 🙂
Egle, dar neišsirinkau. Sunku apsispręsti, visur noriu :)))
>Dovana tai tikrai kad superinė.. baltas pavydas..:))) O šiuos pyragėlius jau seniai nusižiūrėjus buvau, reiks ir man juos išbandyt:)
>Ineta, gerą sesę turiu, pasufleravo tėvams, ko norėčiau dovanų. O pyragaičiai tikrai verti bandymo. Skanūs ir labai lengvai pagaminami 🙂
>Tai gero pasirinkimoo, papasakok įspūdžius paskui 🙂
Ir su praėjusiu 😉 (geriau vėliau nei niekada, pagalvojau 😀 )
>Ačiū, būtinai papasakosiu 🙂
>Kas per sirupas tas auksaspalvis?
>Štai šitas sirupas – http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=510&ProductPage=1&ProductID=17528&GroupID=695 🙂 Didesnėse parduotuvėse parduodamas.
>neturiu aš to sirupo
>Ruošiant šokoladinį glajų, sirupas naudojamas tam, kad glajaus paviršius būtų blizgesnis. Todėl, jei jo neturite, galite nenaudoti 🙂
>Jei neturi to sirupo tai ir nereikia jo 😛 (bent jau aš jei kažkokio ingridiento neturiu ir nerandu ar nežinau kuom jį būtų galima pakeisti tiesiog neidedu). Beje kad glajui suteikti blizgumo galima ipilti šiek tiek paprasto vandes ir glajus pasidarys blizgus ne matinis (nors man tiesa pasakius matinis daug gražiau (skaniau) atrodo) :))
Marius 😉
>Dar vienas klausimas dėl žalatinos. Ką duoda žalatina? Žalatina netenka savo savybių pasiekus virimo temperatūrą, tai šiuo atveju ji kaip ir nereikalinga yra.
Marius 😉
>Mariau, aš girdėjau tik, kad skystį, kuriame buvo ištirpinta želatina nerekomenduoja virinti, nes tada ant jo paviršiaus susidaro plėvelė. Apie tai, kad želatina netenka savo savybių, negirdėjau. O šiame recepte, ji būna kaitinama tik sumaišyta su kitais produktais, ten plėvelei nėra kur susidaryti 🙂
>Mascarpone sūris kaip grietinėlė išsiplaka ar jis savo savybių plakama nekeičia? Mat aš gaminau ta tortą (pyragą) ir nzn ar toks gavosi 🙂
Marius
>Šiame recepte, plakimo tikslas kuo geriau išmaišyti kondensuotą pieną su mascarpone. Pas mane jis konsistencijos nepakeitė, pasidarė toks šviesiai rudas vienalytis kremas 🙂
>paskaičiau originalų receptą, tai ten rašo, kad šiaip jau želatina nėra tipiška keptuose sūrio pyraguose (būtų natūralu nekeptuose..), tačiau šiuo atveju naudojama tam, kad būtų galima pyragą supjaustyti į kvadratėlius ir valgyt kaip atskirus pyragaičius. kepant vieną didelį pyragą ji visai ir nebūtina, jis gali būti ir minkštesnis.. (čia mane Mariaus klausimas užkabino)
dar, beje, smittenkitchen, kaip ir Gourmet (iš kur ji paėmė receptą), rašo, kad kepė vandens vonelėje – tam, kad sūris būtų švelnios tekstūros ir paviršius nesutrūktų. įdomu, ar garų užtenka šiam efektui pasiekti? niekad nenaudojau nei vienos iš šių technikų kepant pyragą.. iš principo, tai garai yra vienas dalykas, o virimas vandeny – truputį kitas. ar ne?
>Kai pirmą kartą kepiau šį tortą, pjausčiau atskirais pyragaičiais, bet nuotrauka gavosi nevykusi. O kelis kartus po to, dėjau želatiną, nes jis man patiko toks, koks buvo, nieko nesinorėjo keisti. Todėl man sunku pasakyti, kaip būtų be jos.
O dėl vandens vonelės… Turiu išrenkamą formą, ir kai vieną kartą bandžiau kepti joje pyragą vandens vonelėje, dalis vandens pateko į tešlą, todėl daugiau nerizikuoju ir kepu garuose. Aišku, galima vynioti formą į foliją, bet labai daug žaidimo. Kiek kartų kepiau sūrio pyragus garuose, dar nei vienas nesutrūkinėjo. Visi gavosi švelnios tekstūros 🙂
Ačiū ačiū ačiū! Tortas tikrai fantastiškas! 🙂
Prašom, prašom! 🙂 Labai smagu, kad patiko 🙂
kokios konsistencijos jis turėtų būti ištraukus iš orkaitės? viduriukas man vis dar “plaukioja”, nors kepė valandą
Viduriukas gali šiek plaukioti, atšalęs tortas sustings.
Sveiki, norėčiau sužinoti, kaip ir kiek laiko virti kondensuotą pieną “Rududu” šiam receptui? Ačiū.
Sveiki, jei pirksite “Rududu”, tai su juo nieko papildomai daryti nereikia, jis jau virtas. Jei paprastą kondensuotą pieną, tai jį reikės virti apie 3 val. Tiesiog visą uždarytą skardinę dėkite į puodą ir karts nuo karto patikrinkite, ar neišgaravo vanduo 🙂
Ačiū už atsakymą! Anksčiau neteko susidurti su Rududu tai nežinojau, kad tai virtas kondensuotas pienas:) Maniau, tai kondensuotas pienas su kakava…:) Dabar viskas jau aišku, torčiukas orkaitėje, tikiuosi pradžiuginti šį vakarą draugus…:) Gražių švenčių!
Tikiuosi, draugams patiko tortas 🙂
O man klausimas iškilo – kai tortukas kepa – jis labai graziai pakyla, taciau kai pradeda vesti visas sukrenta ir gaunasi toks plonas pyragas labiau.. ka darau ne taip? vesinu pradarius orkaite, paskui istraukiu, na kad didelio temperaturos skirtumo is karto nesigautu. bet nepadeda 🙁
Sandra, taip ir turi būti. Visi varškiniai/mascarponės pyragai pradžioje iškyla, o vėliau sukrenta. Mano nuotraukoje, tortas keptas iš dvigubos normos 28 cm formoje. Galbūt todėl atrodo storesnis 🙂
Skanumėlis mm.. 🙂
Kepiau šį pyragą Kalėdoms, jis buvo tikras hitas – labai ačiū už receptą! 🙂
Vietoj Rududu naudojau paprastą kondensuotą pieną. Prieš jį sumaišant su mascarpone, jį tiesiog užviriau, pamaišiau ir nukėliau nuo ugnies (šiek tiek prisvilo, bet nieko baisaus). Bet manau, kad ir nevirintas jis puikiai tiktų. Pyragas nors ir gavosi plonas, tačiau jo pilnai užteko 12-kai žmonių. Vieno nedidelio gabalėlio pakanka, nes jis gana riebus.
Dar kartą dėkui 🙂
Į sveikatą! Smagu, kad patiko tortas 🙂 Paprastą kondensuotą pieną galima virti kartu su skardine, bus daug paprasčiau. Svarbiausia, kad visa skardinė būtų apsemta vandenių. Virti reikia nuo pusvalandžio iki dviejų valandų. Kuo tamsesnę norite gauti, tuo ilgiau reikia virti 🙂
O rududu indelis ar amerikietiškas puodelis (237ml)? Dėkui.
Tikiuosi, dar ne per vėlu 🙂 Visuose mano receptuose puodelis – 250ml. Skanaus torto! 🙂
Kepiau, pavyko. Prie torto būtina juoda kava, be jos niekaip 🙂 ir jei aplinkybės leidžia (baliuje nėra vaikų) tai norėtųsi į tortą kokio brendžio ar likerio šliūkštelėti kaip manot? 🙂
Džiaugiuosi, kad pavyko 🙂 Kava prie jo, tikrai tinka, kitaip galima užsisaldinti 🙂 O dėl alkoholio, manau galima bandyti keisti pieną kiaušininiu likerių, arba šliukštelėt šaukštą kitą brendžio į šokolado glajų 😉
Rytoj planuoju kepti draugo gimimo dienos proga, Jūs, kaip visada, gelbėjat man virtuvėje su savo receptukais. 🙂 Tik štai klausimas, kiek skaičiau, tai darėte dvigubą tortuką, taip? Reiškiasi, forma ta pati, tik visko dukart tiek, kiek parašyta?
Ačiū 🙂
Smagu girdėti, kad receptai naudingi 🙂
Tikriausiai, jau pavėlavau ir tortas iškeptas, bet vis tiek parašysiu 🙂 Dvigubą torto porciją kepiau didesnėje formoje – apvalioje 28 cm. Visų produktų ėmiau dvigubai. Tortas gavosi tik šiek tiek aukštesnis. Kepti dvigubos porcijos tokioje pačioje formoje nerizikuočiau, reikėtų ilginti kepimo laiką. O tada neaišku, ar iškepus viduriui nepradės svilti kraštai 🙂
Sveiki,
ar užtektų kažin vieno Rududu indelio ant 500 gramų maskarponės? Ar vis tik dviejų reiktų?
Kaip tik turėjau tuščią kondensuoto pieno indelį ir pamatavau, jame yra šiek tiek virš 300ml. 500g maskarponės reikės dviejų puodelių (500ml) “Rududu”, reiškia, teks pirkti du 🙂
Ajajaj, visko yra, tik Rududu 1 trūksta 🙁 Ryte planavau daryt :/ Bet ačiū už atsakymą labai 🙂
Pingback: Kepykla nr. 5 » Blog Archive » We keep covering and keep recovering
sveiki,
nelabai suprantu kaip piene istirpinti zelatina..? pienas turi buti iltas ar kaip?