Štai ir antras skanėstas iš mamos gimtadieninės puotos. Tarybiniais laikais jis buvo labai populiarus ir mamos labai mėgstamas. Paskutiniu metu, jo mažai kur galima rasti, be to, dažniausiai bobos būna sausos. O turi būti drėgnos nuo romo sirupo. Todėl mes su sese pabandėme jų išsikepti namie. Gavosi neblogai, tik sirupo prireikė bent kelis kartus daugiau, negu buvo nurodyta recepte… Nors mes iš karto sirupo padarėme dvigubai daugiau, bobos gavosi sausos. Teko laistyti dar kartą 🙂
Tešlai reikės (keturioms 17cm boboms):
- 75 g sviesto
- 25 g saulėgrąžų aliejaus
- 2 kiaušinių
- 1/4 stiklinės cukraus
- žiupsnelio druskos
- 1/2 v. š. romo
- 350 g miltų
- 25 g šviežių mielių
- 1 stiklinės pieno
Romo sirupui reikės (kiekis jau padidintas):
- 8 v. š. cukraus
- 12 v. š. vandens
- 4 v. š. romo
Cukraus glajui reikės:
- 125 g cukraus
- 75 ml vandens
- 1/8 a. š. citrinos ekstrakto
Pradžioje, gaminame skystą tešlą. Šiltame piene ištirpiname vieną arbatinį šaukštelį cukraus ir druską. Įdedame mieles ir viską gerai ištriname, kol mielės visiškai ištirpsta. Po truputį beriame tiek miltų, kad tešla pasidarytų grietinės tirštumo ( ~ 3/4 stiklinės). Gautą tešlą, paliekame apie valandą kildintis (turi padidėti maždaug du kartus). Kol tešla kildinasi, ruošiame likusius produktus, reikalingus
tešlai. Sviestą ištirpiname, atvėsiname ir sumaišome su aliejumi. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius ištriname su cukrumi, o baltymus išplakame. Į pakilusią skystą tešlą įmaišome trynius, sviestą ir vieną valgomąjį šaukštą romo. Gerai išmaišome. Sudedame išplaktus baltymus ir atsargiai permaišome. Suberiame likusius miltus iš išminkome tešlą. Tam, kad tešla neliptų prie rankų, ją reikia ilgai minkyti (rankomis apie 20 min). Aš dažniausiai tešlą minkau elektriniu maišytuvu su specialiais antgaliais tešlai, o paskui dar kelias minutes rankomis. Išminkytą tešlą padedame į didelį dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame 1,5 val. kildintis (tešla per tą laiką turi kelis kartus padidėti). Iškilusią tešlą šiek tiek paminkome, kad išeitų oro burbuliukai. Padaliname tešlą į keturias dalis. Iš kiekvienos dalies išminkome rutuliuką. Tam, kad rutuliukas būtų taisyklingos formos, padarome iš tešlos paplotį, papločio kraštus traukiame link vidurio taip, kad pasidarytų rutuliukas. Siūlė, kuri gausis papločio viduryje vadinasi užraktu. Rutuliuką reikia dėti į formą, užraktu žemyn. Kepimo formas ištepame sviestu, sudedame į jas paruoštus rutuliukus, užraktais žemyn (užpildome ne daugiau kaip 1/3 formos). Paliekame bobas pusvalandžiui, kad vėl padidėtų bent dvigubai. Kepame 20 – 30 min iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (prieš kepant, reikia, kad bobos pakiltų iki norimo dydžio, nes kepant aukštoje temperatūroje jos beveik nespėja kilti). Paliekame bobas formoje, kol atšąla. Atsargiai išimame bobas iš formos, padedame jas plačiuoju kraštu ant rankšluosčio ir paliekame bent 6 valandoms, kad padžiūtų. Tada nuo sirupo jos neišteš, o pasidarys drėgnos. Po to, kiekvienos bobos siaurąjį galą pabadome mediniu pagaliuku iki vidurio ir pamerkiame į romo sirupą 10 – 12 sekundžių. Padedame bobas plačiuoju galu žemyn ir sulaistome likusiu sirupu. Kai sirupas įsigers, panardiname bobų platųjį galą į cukraus glajų (mano glajus gavosi per tirštas, todėl nelabai gražiai pasiskirstė). Kaip pagaminti romo sirupą: Į prikaistuvį suberiame cukrų, supilame vandenį ir maišome, kol cukrus ištirps. Užviriname. Ataušiname ir supilame romą. Išmaišome. Kaip pagaminti cukraus glajų: Į prikaistuvį suberiame cukrų, supilame vandenį ir maišome, kol cukrus ištirps. Užviriname. Verdame tol, kol lašelis sirupo, panardinto į šaltą vandenį neištirpsta, o sukietėja. Supilame citrinos ekstraktą ir greitai atvėsiname (pvz. įkišame prikaistuvį į dubenį su lediniu vandeniu). Ataušusį glajų plakame elektriniu plaktuvu, kol nepasidaro baltos spalvos. Išplaktą glajų vėl pakaitiname, kad suskystėtų. Receptas iš čia. Skanaus 🙂
>pradedu ruoštis velykų sezonui ir gavau užsakymą iškepti bobą, o ši atrodo fantastiškai.. pačio kepimo nebijau, tik iškilo klausimas: mieliniai kepiniai skaniausi kepimo dieną, vėliau skonis stipriai prastėja; kepti pačią velykų dieną galimybės neturėsiu, tad ar nebus labai blogai skonio atžvilgiu, jei šią bobą iškepčiau, pvz., 2 dienos iki velykų?
ačiū už atsakymą 🙂
>Egle, ši boba nėra tradicinė Velykinė, nes turi būti gausiai sulaistyta ir drėgna nuo sirupo. Bet skani 🙂 Manau, galėtum iškepti ją porą dienų prieš, o sulaistyti prieš dieną. Tik nepagailėk sirupo, jei atrodys, kad pagal receptą jo per mažai, drąsiai daryk dar 🙂 Ir laikyti jas, manau, reiktų maišelyje, kad neišdžiūtų 🙂
>ačiū už patarimus, bus panaudoti 😉
suprantu, kad netradicinė, bet ką ten šeimyna atskirs, bele skanu.. :)) be to, kažkaip gaila tradicinėms naudojamų tuzinų trynių :SS
ir turbūt paskutinis, labai kvailas klausimas: ar būtų didžiulė nuodėmė kepti kekso formoje? :)))
>Manau, nebūtų didžiulė nuodėmė 😀 Tik reikės kaip nors gražiai tešlą į kekso formą sudėti. Taip, kad boba gražios formos gautųsi. Gal reikės padaryti, pavyzdžiui tiek vienodo dydžio rutuliukų, kad visą formos dugną padengtų… 🙂 Ir ilgesnio pagaliuko reikės, kad skylutės sirupui per visą bobos ilgį gautųsi 🙂
o kokio dydžio tos 4 bobos? 17cm- čia skersmuo plačiosios pusės?Nes aš norėčiau mažas “bobytes” padaryti, – mano formelių dugno skersmuo apie 7 cm.
Mano bobos buvo pakankamai didelės, 17 cm plačiausioje vietoje, dugnas apie 11 cm. Todėl mažyčių gausis tikrai daugiau nei keturios 🙂
Ar galima į tešlą dėti razinų? Jeigu taip, tai kurioje stadijoje geriausia tai padaryti? Ačiū
Manau, kad būtų galima įmaišyti razinas dar prieš pirmą kildinimą, minkymo gale