Moliūgų blyneliai su speltos miltais

Tie, kas seniai skaito šį tinklaraštį žino, kad mano šeimyna labai mėgsta blynus. Jų receptų jau sukaupiau devynias galybes. Vis stengiuosi, kad tie blynai būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi. Todėl pridedu į juos tai morkų, tai moliūgo, tai cukinijos ar varškės. O kaip paprasti blyneliai, kuriuose tik miltai ir pienas? Ar jie gali būti naudingi? Pasirodo, taip! Tereikia vietoje paprastu miltų naudoti speltos miltus 🙂

Štai ką sako interneto šaltiniai:

“Speltos – viena seniausių grūdinių kultūrų. Jos buvo žinomos dar akmens amžiuje. Kitaip nei kitų veislių kviečių, speltų grūdai padengti žiedažvyniais, kurie apsaugo juos nuo ligų ir kenkėjų. Speltos neįsisavina mineralinių trąšų, todėl jos beveik neauginamos pramoniniu būdu. Tai genetiškai sveiki grūdai, atsparūs aplinkos užterštumui.

Speltų grūduose yra beveik visos mitybinės medžiagos ir vitaminai, kurių reikia visavertei žmogaus mitybai. Tačiau svarbiausia, kad vitaminai ir kitos maisto medžiagos, kitaip nei paprastuose kviečiuose, kaupiasi ne speltos grūdo apvalkale, bet yra pasiskirstę visuose grūdo sluoksniuose, todėl išlieka po malimo proceso net ir smulkiai sumaltuose miltuose.

Speltų grūduose esančios mitybinės medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai įsisavina. Galbūt dėl šios priežasties kepiniai iš šių miltų ne tukina, o atvirkščiai – padeda sureguliuoti svorį.

Speltų grūdų glitimo struktūra kitokia nei kitų kviečių. Tyrimais nustatyta, kad speltų glitimas nesukelia alerginės reakcijos pusei tiriamųjų, jautrių kitų veislių kviečių glitimui.”

Šį tekstą paėmiau iš Malsenos puslapio. Bet tai nėra vien reklaminis tekstas. Daugelyje interneto šaltinių skaičiau apie jų naudą, tiesiog čia viskas surašyta sklandžiai ir gražiai 🙂

 

 

Taigi, aš nusprendžiau išbandyti šiuos miltus ir pasistengti juos naudoti kuo dažniau. Aišku, dar reikia išmokti su jais dirbti, nes juose esantis glitimas yra kitoks negu paprastuose kviečiuose. Todėl biskvitai gali sukristi, o mielinė tešla gautis kieta. Bet aš manau, kad eksperimentuoti verta. Būtinai pasidalinsiu su Jumis kaip man seksis ir aprašysiu vykusius receptus, kuriuos galėsite be baimės kartoti 🙂

3-4 porcijoms blynų reikės:

  • 1/2 stiklinės moliūgų tyrės (~ 115 g)
  • 300 g natūralaus jogurto
  • 3 v. š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 1/2 a. š. cinamono
  • 1/4 a. š. kardamono
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. sodos
  • 1/4 stiklinės pieno
  • 1 stiklinės + 1 v. š. speltos miltų
  • 3 v. š. aliejaus

Moliūgų tyrę sumaišome su jogurtu, cukrumi, druska, cinamonu ir kardamonu. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir soda. Po truputį beriame miltus į jogurto masę ir maišome, kad nesusidarytų miltų gumuliukai. Supilame pieną, išmaišome. Supilame aliejų, dar kartą išmaišome.

Įkaitiname keptuvę ant vidutinės ugnies. Įpilame truputį aliejaus. Pilame tešlą į keptuvę (aš tam naudoju didelį salotų šaukštą, blynai gaunasi vienodos gražios formos). Kepame tol, kol visas blynų plotas padengia burbuliukais ir viršutinis sluoksnis šiek tiek sutvirtėja (blynai be kiaušinių, todėl jei kepsite per trumpai, bus sunku apversti). Apverčiame ir trumpai apkepiname kitą pusę.

Išvada: Blynai gavosi ypač minkšti su lengvu riešutų aromatu. Man vienareikšmiškai skaniau negu su paprastais miltais 🙂

15 thoughts on “Moliūgų blyneliai su speltos miltais

  1. Viktorija Post author

    Aš jau kelis kartus kepiau blynus, varškėčius, o šiandien dar ir puikų keksą (receptas vėliau). Su šiais miltais kepiniai gaunasi ne tokie tvirti, bet labai minkšti ir su lengvu riešutų aromatu. Man labai patiko 🙂

    Reply
  2. Jurga

    Skaičiau, kad jie turi riešutų aromato, bet pagalvojau, kad čia tik reklaminis triukas 😀 Reiks būtinai nusipirkti, ypač kai parašei, kad jie minkšti išeina 🙂

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Oi, prisišnekėjau 😀 Tikiuosi, Tau irgi patiks 🙂 Tik aš dabar kepiau ne su Malsenos, o su ekologiškais speltos miltais. Įdomu, ar jie panašūs 🙂

      Reply
  3. Vilma

    Tavo tinklaraštis yra pagrindinis blynų receptų šaltinis man 🙂 Niekada neapsigaunu 🙂
    O, kad šitie blynai skanesni nei įprasti, tikiu. Mane toks pats nušvitimas apėmė, kai išsikepiau blynus su ruginiais miltais.
    O spelta tai tikrai ,kad nėra įprasti miltai. Kepiau su jais aš kažką ekspromtu, tai ne kas gavosi 🙂 Šiuos išbandysiu būtinai!

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Tiksliai, reikia ir su ruginiais miltais pabandyti 🙂 Su jais kepiau tik varškėčius iš knygos “Tėčio receptai”. Gaunasi labai skanūs, tik niekaip nesulaukia fotosesijos 🙂

      Reply
  4. Julė

    Kepiau tavo moliūginius praėjusią savaitę į darbą – visiškai faini 🙂 O spintutėj it tyčia maišioką speltos miltų turiu – būtum paskelbusi praėjusią savaitę, būčiau ir šitus išbandžiusi. Nieko – kitam kartui 🙂 Mat moliūginiai tikrai fantastiški!

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Gerą reklamą padariau :))) Aš pirmą pakelį ekologiškų gavau iš anytos. Vėliau dar “Malsėnos” nusipirkau, kaip tik akcija buvo, bet dar nespėjau paragauti ir palyginti 🙂

      Reply
  5. Pingback:   Receptų medis » Blog Archive » Speltos miltų bananų duona

Leave a Reply to Ineta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *