Plikytos bandelės

Taip jau susiklostė, namie nebuvo duonos, lauke buvo blogas oras, o dar “52 savaitės” paskelbė nesaldžių bandelių savaitę. Todėl ilgai negalvojusi, nuėjau į savo mėgstamą “Smitten kitchen”, susiradau man patikusį receptą ir išsikepiau. Šių bandelių skonis, gavosi labai panašus į didriestainių. Ką tik iš orkaitės buvo minkštos, su gardžia plutele. Kitą dieną – kietokos, bet pašildytos skrudintuve – vėl puikios. Tik kažkodėl, nesigavo tokios apvalios, kaip originaliame recepte. Kol kilo, pasidarė paplokščios.

duona13

8 bandelėms reikės:

  • 2 ir 3/4 puodelių miltų
  • 1 pakelio (7 g) sausų mielių
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. cukraus
  • 1 puodelio + 2 v. š. karšo vandens (ne verdančio, nes mielės žus, bet tokio, kad pirštui būtų šiek tiek karšta ~40 laipsnių)
  • kukurūzų miltų (nebūtina)
  • 2 l vandens
  • 1/4 sodos
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 kiaušinio baltymo

Dideliame dubenyje sumaišome miltus, mieles, po vieną arbatinį šaukštelį druskos ir cukraus. Po truputį pilame karštą vandenį ir elektriniu maišytuvu maišome tešlą (antgaliu skirtu tešlai, ne plakimui). Minkome tol, kol tešla pasidarys elastinga ir nelips prie rankų. Įdedame į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame apie valandą kilti (arba kol pakils dvigubai).

Kepimo skardą, arba stalviršį pabarstome miltais. Padaliname tešlą į aštuonis gabaliukus. Iš kiekvieno padarome kamuoliuką, padedame ant miltuoto paviršiaus, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame dar pusvalandžiui.

Įkaitinama orkaitę iki 190 laipsnių.  Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir apibarstome kukurūzų miltais (nežinau, kodėl būtent kukurūzų… Aš jų turėjau, todėl pabarsčiau, bet manau, tiktų ir paprasti, arba iš viso be miltų, juk ir taip kepimo popieriumi skarda išklota).

Dideliame puode užviriname du litrus vandens, suberiame sodą ir cukrų (vanduo pradės stipriai burbuliuoti, todėl puodas turi būti bent keturių litrų). Įmerkiame į vandenį keturias bandeles, kiekvieną pusę verdame apie pusę minutės. Ištraukiame, padedame ant kepimo skardos. Peiliu įpjauname kryžių (kelias bandeles bandžiau pjauti prieš kildinant, bet tada iškepus, įpjovimų beveik nesimatė). Aptepame bandeles plaktu kiaušinio baltymu ir kepame apie 25 min.

Skanaus 🙂


4 thoughts on “Plikytos bandelės

  1. Indrė

    >Ačiū. Man galvos skausmas su jais – nei aš jų pamatau, nei nusiperku. Nors kai į picos tešlą vietoje kukurūzų miltų įbėriau kruopų irgi gerai gavosi 🙂

    Reply
  2. Viktorija

    >Aš vieną kartą bandžiau kepti kukurūzų duoną su kruopomis vietoj miltų, nelabai kas gavosi… Kruopos liko kietos 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *