Kaip išsikepti gardžius lietinius blynus

Gali nuskambėti keistai, bet aš tik neseniai atradau receptą/algoritmą pagal kurį man (dabar jau visada) gaunasi puikūs lietiniai. Tol, kol atradau šį receptą daug eksperimentavau, bandžiau kepti pagal kitų receptus ir iš akies… Blynai gaudavosi tai per minkšti ir blogai apsiverčiantys, tai per stori, tai suplyšdavo bevartant… Neslėpsiu, buvo ir keli receptai, pagal kuriuos blynai gaudavosi puikiai. Bet taip norėjosi išmokti juos kepti “iš akies”, o ne sveriant kiekvieną miltų gramą…

Bet pagaliau man pavyko! Po daugelio eksperimentų, suderinus mano močiutės ir vyro (tai antras patiekalas, kurį jis moka gaminti be rūgštynių sriubos) patarimus, aš supratau, kaip išsikepti blynus, kurie man visada patinka ir pavyksta 🙂 Taigi, pasidalinsiu savo atradimais, o Jūs pasidalinkit savo slaptais triukais. Parašykit, kaip Jūs kepate lietinius 🙂

lietiniai1ss

Vienai porcijai reikės:

  • 1 kiaušinio
  • 1 a. š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 2 v. š. su kaupu miltų (paskutiniu metu labai pamėgau speltos)
  • 100 ml pieno
  • 1/2 v. š. aliejaus/lydyto sviesto

Užrašiau apytikslias proporcijas, bet nesivadovaukit jais aklai, o perskaitykit viso proceso aprašymą ir pasistenkit tai daryti iš akies 🙂

Taigi, paimame didelį dubenį ir įmušame į jį tiek kiaušinių, kiek žmonių ruošiamės pamaitinti. Įberiame tiek pat arbatinių šaukštelių cukraus, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišome. Nerekomenduoju to daryti elektriniu plaktuvu, nes mums reikia tik išmaišyti kiaušinius iki vienalytės masės, o ne suplakti iki burbulų. Lietinių tešloje burbuliukai tik trukdo, nes blynai gaunasi skylėti ir ne tokie minkšti. Man labiausiai patinka tai daryti rankiniu plaktuvu (tokiu, kaip nuotraukoje žemiau), bet tai galima padaryti ir tiesiog šakute.

Po kaupiną šaukštą beriame miltus (po du žmogui) ir maišome tešlą. Jį turi gautis pakankamai tiršta (subėrus visus miltus jau turi sunkokai maišytis) ir be gumuliukų. Atrodytų daug maž taip:

lietiniai2ss

Plona srove pilame pieną (~ 100 ml žmogui) ir maišome tol, kol tešla taps vienalytė ir skysta. Kuo skystesnė bus tešla, tuo plonesni gausis blynai. Supilame aliejų ir dar kartą gerai išmaišome (taip, kad aliejus neplaukiotų viršuje, o pasiskirstytų po visą tešlą). Paliekame tešlą bent 10 minučių pailsėti (per tą laiką padengiame stalą, užsiplikome arbatos).

Keptuvę įkaitiname ant karštesnės, nei vidutinė ugnies (mano kaitlentė elektrinė, tai aš kepu ant 7 iš 9). Pirmam blynui įpilame šiek tiek aliejaus ir juo ištepame keptuvę (aš naudoju konditerinį teptuką, bet galima tai padaryti ir tiesiog popierinio rankšluosčio gabaliuku). Aliejus turi tik ištepti dugną, bet neturi likti jo balos 🙂

Kai keptuvė įkaista (galite tai patikrinti, įlašinę kelis lašus vandens, nuo jų keptuvė turi pradėti šnypšti), paimame ją į kairę ranką,  į dešinę ranką pasiimame samtį, pasemiame juo tešlos (kiek tiksliai, priklauso nuo keptuvė ir samčio dydžio, aš pilu šiek tiek daugiau nei pusę). Pilame tešlą į keptuvės vidurį ir vartome, kad ji plonu sluoksniu pasklistų po visą dugną. Šiame žingsnyje Jus gali užklupti kelios problemos. Pabandysiu jas ir jų priežastis surašyti:

  1. Problema: tešla nelimpa prie keptuvės ir slysta dugnu, kai vartote keptuvę. Priežastis: keptuvė per mažai įkaitusi, todėl tešla nespėja kepti ir kibti prie dugno.
  2. Problema: tešlos neužteko visam keptuvės dugnui. Priežastis: viena iš dviejų, arba tešla per tiršta ir blynas gaunasi per storas, arba į samtį įpylėte per mažai tešlos.
  3. Problema: blynas gavosi per storas. Priežastis: ir vėl gi viena iš dviejų, arba tešla per tiršta, arba į samtį įpylėte per daug tešlos.

Kai blyno kraštai pradeda tamsėti, laikas jį apversti. Plona mentele pakelkite vieną iš blyno kraštų, įkiškite mentelę iki blyno vidurio ir staigiu judesiu apverskite. Jei to padaryti nepavyko ir blynas suplyšo, reiškia, kad arba blynas dar nebuvo tinkamai iškepęs (apie tai bylotų jo šviesi apačia), arba blynas buvo per storas ir pradėjus ruduoti kraštams, vidurys iškepti dar nespėjo.

Apverstą blyną trumpai apkepame iš kitos pusės ir išimame iš keptuvės.

Kepant kitus blynus, keptuvės aliejumi tepti nebereikia. Užtenka samčiu kelis sykius permaišyti tešlą, kad aliejus joje būtų gerai pasiskirstęs ir to pilnai užteks.

Blynais skaniausi ką tik iš keptuvės, todėl mūsų šeimoje jie kepami ir valgomi lygiagrečiai. Jei vis dėlto norite pradžioje juos visus iškepti ir tik paskui suvalgyti, dėkite juos vieną ant kito, bet jokiu būdu niekuo neuždenkite. Uždengti jie aišku, ilgiau išliktų karšti, bet ir sudrėktų. O juk traškūs blynų krašteliai tokie skanūs 😉

Tikiuosi, šis įrašas buvo naudingas. Skanaus 🙂

13 thoughts on “Kaip išsikepti gardžius lietinius blynus

  1. Ausra

    1 stikline pieno,
    1 stikline miltu
    2 kiausiniai
    3 saukstai sviesto (paprastai istirpinto, arba, jeigu yra upo, pakaitinto, kol paruduos, ir oi kaip skaniai pavips!)
    1 sausktas cukraus
    6 saukstai vandens
    geras ziupsnis druskos;

    is vakaro: viska sumesti i galinga blenderi(oi, atsiprasau – elektini maisikli), prasukti kelis kartus, kad viskas gerai susiblendintu; palikti pernakt saldytuve; is ryto atsikelus kaitinti keptuve ir sinkuoti lietinius; absoliuciai visada iseina tobuli lietiniai; nei viena is auksciau paminetu problemu siai teslai neaktualios, nes tesla, kaip minejau, yra tobula;

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Aušra, ačiū už receptą! Puiki mintis – pasigaminti tešlą iš vakaro. Aš kažkodėl iki šiol darydavau taip tik su mieliniais blynais. Bus išbandyta 🙂

      Reply
  2. Juliana

    Aš tešlą visada maišau iš akies, nieko nematuoju. Tiesa, dalį pieno kartais pakeičiu vandeniu ir nededu aliejaus į tešlą.
    Bet nujaučiu, kad labai daug kam padės receptas bei problemų sprendimo būdai ;)))

    Aušra, atidžiai paskaičius problemas, jos kyla ne dėl tešlos netobulumo, o dėl per daug/mažai tešlos samtyje etc.
    Nors abu receptus būtinai išbandysiu nes esu tikra lietinių fanė ;))
    Ačiū!

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Ačiū už palaikymą 😉

      Tikiu, kad visi maisto tinklaraštinikai (kažkaip food-blogger geriau skamba) turi savo mėgstamiausią lietinių receptą ir moka juos išsikepti. Bet taip pat tikiuosi, kad atsiras žmonių, kuriems šie patarimai bus naudingi 🙂

      Reply
  3. Di

    Nesutinku del kiausiniu kiekio. Tikrai nereik 6 kiausiniu, jei kepsi lietinius 6 asmenims. Maks. deciau 3. Bet pilnai uztektu 2. Alieju teslon pilu. Jei blynu reik daug, 6 zmonems – pilu 4-5 saukstus. Jei porai zmoniu – pora saukstu. Kartais alieju keiciu tirpintu sviestu – va tada tai skanulis…. tikri prancuziski krepukai…
    Kas dar – tesla gerai isplaku ir palieku pusvalandziui kaip minimum ramybeje, valandai idealu. Tesla pailsi, produktai susidraugauja ir gaunasi puikus lietiniai

    Reply
  4. Aušra

    Ir aš su dviem – trim kiaušiniais iškepu didelę krūvą skanių lietinių, o kitus produktus dedu iš akies. Kartais dalį pieno keičiu gazuotu mineraliniu vandeniu. Ir beveik nededu cukraus (nebent kokį šaukštelį dideliam kiekiui), nes cukrus padaro lietinius trapesnius ir labiau svyla 🙂
    Ir brinkinu užmaišytą lietinių tešlą mažiausiai pusvalandį 🙂

    Reply
  5. Viktorija Post author

    Aš dažniausiai kepu lietinius dviem-trim žmonėm, todėl kiaušinių per daug nesunaudoju. Sutinku, kad ir su mažiau kiaušiniu galima apsieiti, bet man labai patinka būtent tokių lietinių skonis 🙂
    Bet ačiū, kad dalinatės savomis paslaptimis. Tiems, kas dar nemoka lietinių kepti, jos bus naudingos 🙂

    Reply
  6. Marta

    Labai šauniai viską čia aprašei :). Lietiniai yra mano blynų top’o viršūnėje. Matyt, čia vieni iš tų blynų, kuriuos gali kiekvienas kepti pagal save, svarbu atrasti savo formulę: ar daugiau kiaušinių, ar pienas , ar vanduo… Tik iš močiutės perėmiau tai, jog pilu pusę kiekio pieno, pusė vandens, bet čia jau mano namų taisyklė, o ir taisyklės laužomos 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *