Pyragas su špinatais ir vištiena

Šiais metais nusprendžiau pradėti pamažu daržininkauti (gal senatvė artėja? :). Kol kas sekasi puikiai, jau nurinktas pirmas derlius – salotos, ridikėliai, špinatai. Salotos ir ridikėliai man skaniausi tiesiog su grietine, o iš špinatų norėjau pasidaryti ką nors įdomesnio. Interneto platybėse neradau recepto, kuris pilnai atitiktų mano norus ir šaldytuvo turinį, todėl improvizavau. Girtis negražu, bet gavosi tikrai puikus pyragas. Skanus ir šiltas ir šaltas. Pabandykit 🙂

Tešlai reikės:

  • 200 g miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • žiupsnelio druskos
  • 5 v. š. ledinio vandens

Įdarui reikės:

  • 200 g vištienos filė
  • 2 v. š. sojos padažo
  • 200 g špinatų
  • 2 kiaušinių
  • 200 ml grietinėlės
  • 50 ml pieno
  • 100 g fermentinio sūrio
  • žiupsnelio druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Ant stalo suberiame miltus, per vidurį padedame gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą ir viską kapojame peiliu, kol pasidarys smulkus trupiniai. Svarbu, kad sviestas neištirptų ir nesusimaišytų su miltais, o gautųsi maži sviesto gabaliukai apvolioti miltuose. Jei sviestas pradės tirpti tik kepant, tešla gausis minkštesnė. Trupiniuose padarome duobutę ir ten supilame ledinį vandenį. Minkome tik tiek, kad tešla suliptų į vieną gabalą. Jei tešla gaunasi per sausa, įpilame dar kelis šaukštus ledinio vandens. Paruoštą tešlą įdedame valandai į šaldytuvą.

Kol tešlą šąla, paruošiame įdarą. Vištieną supjaustome smulkiais gabaliukais, sumaišome su sojos padažu ir apkepiname. Kitoje keptuvėje pakepiname smulkiai supjaustytus špinatus. Kai špinatai suminkštės, supilame grietinėlę ir užviriname. Dubenyje išplakame kiaušinius su pienu, druska ir pipirais. Į plakinį įmaišome atvėsusius špinatus ir tarkuotą sūrį.

Atšaldytą tešlą iškočiojame, išklojame formą (aš naudojau apvalią 24 cm skersmens), subadome šakute. Tešlą užklojame kepimo popieriumi, ant viršaus užberiame džiovintų pupelių (tai svoris, reikalingas, kad tešla neiškiltų per daug). Kepame 20 min, iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Nuimame svorį ir kepame dar apie 10 min.

Iškepusią tešlą šiek tiek atvėsiname. Per visą pyrago dugną išdėliojame vištienos gabaliukus ir užpilame špinatų mišinį. Kepame apie 30 min, iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Tiekiam šiltą arba atvėsusi su šviežių daržovių salotomis.

Skanaus 🙂

8 thoughts on “Pyragas su špinatais ir vištiena

  1. Indrutia

    >labai skanus receptas atrodo 🙂 bet tas teslos gaminimas kosmosas man truputi 😀 skaiciau kelis kartus, bet vis tiek nelabai supratau. stala padengti miltais, o vidurije (ant miltu?) uzdeti sviesto gabaliukus (kokio dydzio jie turi buti?) ir tada peiliu tiesiog kapot per sviesta? bet miltu bus ir is sonu daug, tai juos "uzstumt" ant sviesto proceso eigoje? del tu pupeliu, neturiu dziovintu, kas dar tiktu uzdeti? aciu uz atsakymus 🙂

    Reply
  2. Viktorija

    >Indrutia, sviestą pjaustome kelių centimetrų gabaliukais. Kapojame peiliu per juos, kol miltai išsibarsto po šonus. Tada sustumiam juos į kalniuką ir vėl kapojam 🙂 Galima ir lengviau tą tešlą padaryti, tiesiog rankomis trinti sviestą ir miltus, kol pasidaro trupiniai. Bet kuo mažiau tešla šyla, tuo ji paskui skanesnė, todėl rekomenduojama naudoti šaltą peilį, o ne rankas 🙂

    O vietoj pupelių galima naudoti bet kokį svorį, kuris nebijo karščio. Žirnius, avinžirnius, gal net perlines kruopas. Būna ir specialūs moliniai kamuoliukai, skirti būtent tešlai prispausti 🙂

    Reply
  3. Pingback:   Receptų medis » Blog Archive » Savaitgalio pusryčiai: pyragėlis su kiaušiniu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *