Kiaulienos nugarinė su spanguolių padažu + bulvės džiūvėsėliuose (potatoes au gratin)

Vyro šeimyna turi nuostabią sekmadieninių pietų tradiciją. Vieną savaitgalį mes nusprendėme pasigaminti ką nors įdomaus. Nuo itališko ryžių pyrago kepimo liko spanguolių, todėl buvo nuspręsta išsikepti kiaulienos nugarinę su spanguolių padažu, o garnyrui “potatoes au gratin”.

Mūsų buvo daug, todėl išsikepėme 1,5 kg kiaulienos nugarinės.

mesa
Padažui (mes darėm dvigubą porciją) reikia:

  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 200 ml daržovių sultinio
  • 2 v. š. balzaminio acto
  • 3 v. š. spanguolių uogienės (turėjau šaldytų spanguolių, todėl tik šiek tiek paviriau jas su cukrumi)
  • 50 g sviesto
  • 1 v. š. džiovinto rozmarino

Bulvėms:

  • bulvių
  • 6 v. š. sviesto
  • 3 v. š. miltų
  • 1,5 puodelio pieno
  • 1 puodelio tarkuoto sūrio
  • 1 puodelio džiūvėsėlių
  • druskos ir pipirų

Pagrindinė idėja kepant mėsą – uždaryti jos sultis viduje. Pradžioje mėsa apkepinama iš visų pusių keptuvėje. Paskui orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių kepama, kol pasiekia 70 laipsnių (naudokite mėsos termometrą, labai patogu). Iškepusią mėsą, reikia uždengti folija ir 15 min palaukti, kad ji pailsėtų ir pjaunant neišbėgtų per daug sulčių.

Prie mėsos tinka labai skanus padažas. Jį gaminame taip:
Pake­pi­name svogūną ir česnaką. Sude­dame liku­sius produktus, išsky­rus sviestą ir kai­ti­name, kol nuga­ruos maž­daug pusė skysčio. Į bai­giamą daryti padažą įdedame sviestą, ugnį suma­ži­name iki mini­mumo ir mai­šome kol svies­tas ištirps. Pada­žas turi būti tokio tirš­tumo, kad pra­sklei­dus su men­tele iškart nesu­si­skleistų. Spanguolės ir rozmarinas priduoda šiam padažui puikų aromatą.

Garnyrui gaminame bulves “au gratin”.

Bulves nuskutame ir supjaustome išilgai į keturias dalis. Sudedame į kepimui skirtą indą. Puode ištirpiname sviestą. 3 v. š. šaukštus tirpinto sviesto atidedame. Į likusį sviestą sudedame miltus ir pieną. Gerai išmaišome ir kaitiname, kol padažas sutirštėja. Sudedame sūrį ir kaitiname, kol jis ištirps. Užpilame gautą masę ant bulvių ir atsargiai išmaišome.

Džiūvėsėlius sudedame į indą, sumaišome su likusiais trimis šaukštais sviesto ir apibarstome jais bulves. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol bulvės suminkštės.

Skanaus 🙂

bulves

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *