Birželio akimirkos ir šiuolaikinė lietuviška virtuvė

Iš karto matosi, kad prasidėjo vasara. Nuo paskutinio įrašo praėjo jau beveik mėnuo… Tikiuosi, Jūs taip pat kaip ir aš, mažiau laiko praleidžiate prie kompiuterio ir daug daug laiko skiriate vasaros malonumams. Mano vasaros dienos bėga smagiai, nes prižiūriu mažąjį M. todėl kartu su dabar jau didžiąja I. vietoje darbų kiekvieną dieną galime džiaugtis grynu oru, prūdu ir saule. Virtuvėje dabar praleidžiu ne tiek daug laiko, bet tinklaraščio irgi nepamirštu, eilėje laukia keli vasariški receptai.

Be viso to, šį mėnesį buvo ir daug smagių susitikimų su tinklaraštininkais ir ne tik:

  • žurnalo “Virtuvė. Nuo… Iki…” tradiciškai organizuojamas tinklaraštininkų dienos renginys (apie jį jau daug kas rašė, bet ir aš šiandien parašysiu šiek tiek, juk negaliu nepasidalinti savo receptu :).
  • tinklaraštininkų piknikas prie baltojo tilto (buvo taip smagu, kad nei vienos nuotraukos nepadariau). Tiesa, besišnekučiuojant gamtoje mums kilo toks klausimas, jei kitais metais piknikas būtų organizuojamas platesnėms masėms, ar atsirastų iš Jūsų norinčių sudalyvauti ir susipažinti su skaitomų tinklaraštininkų autoriais?
  • kelios smagios fotosesijos “Debesims”. Nuotraukomis deja, pasidalinti negaliu, bet dviejų iš jų rezultatus pamatysite jau rudens numeryje. O trečios tik kitąmet vasarą 😉
  • Joninės Zarasuose kartu su “Dainų šventės” dalyviais.
  • daug skanaus maisto kepsninėje, naminių ledų ir stalo žaidimų 🙂

Taigi, grįžtame prie tinklaraštininkų dienos – ji yra švenčiama birželio 14 dieną. Tą pačią dieną, mes visi ir susitikome naujame VDA pastate Maironio gatvėje. Tai buvo ne vienintelė naujiena (juk prieš tai, mes visą laiką susirinkdavome “Kulinarijos studijoje”). Šiais metais, patiekalus gaminome komandomis ir kiekvienoje komandoje buvo po VDA studente, kuri padėjo kūrybiškai patiekti mūsų paruoštus patiekalus. Mano komandai padėjo Barbora. Ačiū jai dar kartą!

Šių metų receptai turėjo atitikti temą – šiuolaikinė lietuviška virtuvė. Vos tik ją išgirdus, galvoje suūžė begalės minčių ir aš labai lengvai (nors to ir nesitikėjau) sukūriau užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptus. Vienas iš jų buvo atrinktas gaminimui. Labai tuo džiaugiausi ir su malonumu gaminau kartu su mano sese ir Beata. Bet paskui paskaičiusi kitų dalyvių atsiliepimus apie renginį, supratau, kad per tą gaminimą daug ką įdomaus praleidau :)))

Per daug neišsiplėsiu, nes manau, kad Jūs jau ne vieną kartą skaitėte apie šį renginį. Trumpai apie kitų dalyvių patiekalus ir pabaigoje mano karštojo patiekalo receptas. Skanaus 🙂

Vitos užkandis “Morkų suktinukai su varške ir krienais”. Vita, buvo malonu susipažinti ir paplepėti! 🙂

atrinktos4

Astos “Raudonoji mišrainė kitaip”.

Raudona mišrainė kitaip_foto Jurgos Mižutavičiūtės (46)Nuotrauka Jurgos “Savaitgalio rendez-vous”.

Sandros “Atvėsinta keptų paprikų, pomidorų ir cinamono sriuba”. Mmm… Labai skanu 🙂

atrinktos3

Jolitos “Varškės kukuliai su vištiena”. Smagu buvo susipažinti, bet pabendrauti deja neturėjome daug laiko.

foto Jurgos Mižutavičiūtės (43)Nuotrauka Jurgos “Savaitgalio rendez-vous”.

Astos “Šakočio, varškės ir braškių desertas stiklinėje”.

atrinktos5

Aš gaminau kiaulienos bokštelius su karamelizuotais burokėliais, morkomis ir aguoninė bulvių košė. Nebusiu kukli ir pasakysiu, kad man šis derinys labai patiko. Tikiuosi patiko ir kitiems, tik gaila, kad galiausiai visiems teko ragauti mano patiekalą jau atšalusi. Kad ir kaip mes stengėmės patiekti viską laiku, sunku išlaikyti maistą šiltą kai reikia viską padaryti kartu su tiek daug dalyvių 🙂

Tikrai rekomenduoju šį patiekalą, jei norisi nustebinti svečius, o prie viryklės stovėti per daug nesinori, juk šiame patiekale pagrindinį darbą už Jus atlieka orkaitė ir gaminimas neužtruks ilgai (ypač jei daržoves tarkuosite tam skirta tarka. Už reklamą man niekas deja nemokėjo, tiesiog aš ją turiu ir labai dažnai naudoju :).

atrinktos61

4 porcijoms reikės:
  • 400g kiaulienos nugarinės
  • 2 v. š. miltų
  • aliejaus kepimui
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • 1 stiklinės sultinio arba vandens
  • 4 mažų burokėlių
  • 4 vidutinių morkų
  • 2 v. š. medaus
  • 4 vidutinių bulvių
  • sviesto
  • 250 ml pieno
  • 2 v. š. aguonų
Burokėlius ir morkas nulupame, supjaustome plonais griežinėliais ir sudedame į didelį dubenį. Medų sumaišome su aliejumi ir druska. Užpilame padažą ant daržovių ir gerai išmaišome.
Įkaitiname orkaitę iki 190°C. Skardą išklojame kepimo popieriumi, ant jo tolygiai paskirstome daržoves ir kepame apie 50 minučių. Per tą laiką morkos turi visiškai suminkštėti, o burokėliai likti vos juntamai traškūs.
Kol daržovės kepa, kiaulieną supjaustome į keturias dalis, kiekvieną iš jų išmušame, iš abiejų pusių apibarstome druska ir pipirais, apvoliojame miltuose. Trumpai apkepiname kepsnelius labai karštoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Kepimo formą išklojame folija, sudedame ant jos kepsniukus, uždengiame kitu folijos lapu. Įdedame į orkaitę šalia daržovių. Kepame 20 min. Ištraukiame kepsniukus iš orkaitės, įpilame į skardą stiklinę sultinio arba vandens. Vėl uždengiame folija ir kepame dar 15 – 20 minučių.
Bulvių košę ruošiame kaip įprastai. Nulupame bulves, supjaustome, išverdame su trupučiu druskos. Kol bulves verda, aguonas užplikome, paliekame šiek tiek pastovėti. Vėliau, nupylę vandenį sutriname jas. Išvirusias bulves taip pat sutriname, įdedame gabaliuką sviesto, supilame beveik iki virimo pakaitintą pieną, išmaišome. Sudedame aguonas ir dar kartą išmaišome.
Norintiems patiekti šį patiekalą šiek tiek įdomiau, siūlau pasinaudoti mūsų su Barbora serviravimo idėja. Kepsnelius supjaustykite kelių centimetrų juostelėmis, iš jų sukonstruokite šulinius. Ant šulinių viršaus sudėkite karamelizuotus burokėlius ir morkas. Šalią suformuokite aguonų takelį, ant jo dviejų šaukštų pagalba sudėkite bulvių košę.
Skanaus! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *