Tortas “Mėnulis”

Torto kepimas man visą laiką atrodė tikras iššūkis. Jo kepimui reikia susikaupti ir sulaukti progos. Ir štai, vieną dieną proga atėjo 🙂 Buvo vieno šeimos nario gimtadienis. Žinojau, kad ji privengia sviestinio kremo, todėl ieškojau ko nors ne tokio riebaus. Ir radau “Saulėtoje virtuvėje” tortą “Mėnulis”. Nesudėtingai pagaminamas ir visų išgirtas, tortas dingo greitai 😉

Tešlai reikės:

  • 250 g sviesto
  • 250 g cukraus
  • 6 kiaušiniai
  • 150 g miltų
  • 100 g krakmolo
  • 1 v. š. kakavos
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių
  • po kelis lašus romo ir apelsinų esencijos


Kremui reikės:

  • 500 g varškės
  • 130 g cukraus pudros
  • kelių lašų vanilės esencijos
  • 400 ml grietinėlės

Papuošimui reikės:

  • 100 ml grietinėlės
  • 1 v. š. cukraus
  • 1/2 pakelio grietinėlės standiklio
  • 100 g juodojo šokolado
  • 50 g balto šokolado

Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi iki purumo. Po vieną įmaišome kiaušinius, po kiekvieno gerai paplakame. Suberiame miltus, sumaišytus su krakmolu, kakava ir kepimo milteliais, supilame esencijas ir atsargiai išmaišome.

Pagal Astos receptą, reikėjo ant kepimo popieriaus lakštų nusipiešti 26 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu 2 – 3 v. š. tešlos. Ir tada kepti. Turėjo gautis 8 – 10 lakštų. Aš nusprendžiau šiek tiek palengvinti sau užduotį ir lakštus kepiau išardomoje torto formoje (28 cm). Tiesiog išklojau formą kepimo popieriumi, ant viršaus užsegiau formos nuimama dalį. Paskleidžiau ~ 5 valgomuosius šaukštus tešlos per visą dugną ir kepiau iki 180 įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Taip kartojau, kol nesibaigė tešla. Todėl, man gavosi tik 5 lakštai ir tortas tapo žemesnis.

Kremui varškę pertriname per sietelį iki vientisos konsistencijos, išplakame su cukraus pudra, keliais lašais vanilės esencijos. Atskirai išplakame grietinėlę iki standumo. Įmaišome į varškės masę.

Kiekvieną lakštą aptepame kremu ir sudedame vieną ant kito.

Papuošimui išplakame grietinėlę su cukrumi ir standikliu iki standumo. Aptepame kraštus ir viršų (aš tepiau tik kraštus, nes surinkinėjau ir vežiausi tortą toje pačioje 28 cm formoje. Šonų papuošimui tiesiog neliko vietos). Juodąjį ir baltą šokoladą atskirai sutarkuojame ir iš pradžių apibarstome tortą juoduoju, o paskui baltuoju šokoladu. Aš bandžiau pasidaryti trafaretą ir baltą šokoladą barstyti pagal jį, bet matyt mano šokoladas buvo per stambiai sutarkuotas, todėl gėlė per vidurį atrodė kaip paprastas apskritimas… Bet nieko, gal pavyks kitą kartą 🙂

Skanaus 🙂

2 thoughts on “Tortas “Mėnulis”

Leave a Reply to Viktorija Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.