Languota prijuostė: pradžių pradžia ir šokoladas

Ačiū Egidijai už perduotą languotą prijuostę. Mielai užsirišu. Ir kad jau mano temos pradžia sutapo su metų pradžia, siūlau prisiminti nuo ko viskas prasidėjo. O būtent, nuo ko prasidėjo kiekvieno Jūsų tinklaraščio rašymas. Kas Jūs pastūmėjo ir/arba koks patiekalas ir kodėl buvo pirmas Jūsų tinklaraštyje. Be to, siūlau tą patiekalą ne tik prisiminti, bet ir pasigaminti bei nusifotografuoti iš naujo. Juk ne paslaptis, kad su kiekvienu įrašu mes tobulėjame, todėl būtų įdomu pamatyti skirtumą 🙂 Nesvarbu, kaip seniai pradėjote rašyti, būtų smagu sužinoti apie “pradžių pradžią” daugiau 😉 Jei jau kažkada rašėte apie tai, tiesiog pasidalinkite nuoroda. Gal ne visi tą įrašą paskaitė. Laukiu Jūsų įrašų ir laiškų iki sausio 14d. Rašykite – viktorijal(eta)gmail.com


O kulinarinę šių metų temą pradėsiu nuo produkto, kuris yra  mano mėgstamiausias – šokolado. Šokoladinis suflė tirpstantis burnoje…

Šokoladiniam suflė reikės:

  • 140 g juodojo šokolado
  • 140 ml riebios grietinėlės
  • 1/2 a. š. tirpios kavos
  • 2 v. š. brendžio
  • 3 kiaušinių
  • 2 kiaušinio baltymų
  • 85 g cukraus pudros + papuošimui


Prikaistuvyje sumaišome šokoladą, grietinėlę ir kavą. Užkaičiame ir maišome, kol šokoladas ištirpsta ir masė tampa vientisa. Atvėsiname. Įmaišome kiaušinio trynius ir brendį.

Išplakame kiaušinių baltymus iki purumo (iš viso 5 baltymus). Suberiame cukraus pudrą ir išplakame iki standumo. Ketvirtadalį masės sudedame į šokolado masę. Lengvai išmaišome. Sudedame likusius baltymus.

Kepimo formą patepame sviestu. Aš panaudojau aštuonias visai mažas formeles ir vieną didesnę. Pildžiau jas ne pilnas, o tik 2/3. Bet manau, kad kitą kartą reikėtų naudoti mažiau formų ir pildyti beveik iki viršaus. Nes suflė nors ir smarkiai iškyla, bet iš formos nepabėga. O skaniau valgyti storesnį sluoksnį 🙂

Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 – 25 minutes, priklausomai nuo formos dydžio. Papuošiame cukraus pudra.

Skanaus 🙂

Receptas iš knygos “BBC GoodFood 101 chocolate treats”.

11 thoughts on “Languota prijuostė: pradžių pradžia ir šokoladas

  1. Asta

    >Didžioji žmonijos dalis nuo sausio 1 d. prisižada sveikiau maitintis, bet jaučiu pusės jų pažadai iš karto subliukštų tokį suflė prieš nosį pastačius 😀

    Reply
  2. Ausrra

    >Gera tema, Viktorija, ypač tiems, kurie seniau pradėjo savo tinklaraštį arba tokiems, kaip aš, kurie pradėjo be didelių įžangų…
    Visko visko ir tik gero Naujais!

    Reply
  3. Viktorija

    >Asta, aš manau, kad sveikas maitinimasis nereiškia, kad negalima nieko skanaus 🙂 Viskas sveika, jei saikingai. Šokoladinis suflė taip pat 😉

    Aušra, ir Tau visko ko geriausio! Laukiu įrašo apie tinklaraščio pradžią 😉

    Reply
  4. Kotryna

    >Sufle jau seniai norėjau išbandyti, tik įsivaizdavau, kad ji kaži kaip sunkiai gaminama ir iš įmantrių produktų. Ačiū, kad sugriovei kvailą mano įsitikinimą.
    O "languotos prijuostės" tema tai super! Tik dar nežinau ar dalyvausiu, nes panašią mintį turėjau pirmąjan blog'o gimtadieniui.

    Reply
  5. Rūta

    >Įdomi tema, Viktorija 🙂 Gal ir aš sudalyvausiu, nors dabar man išsikepti savo pirmąjį blogietišką pyragą sudėtinga būtų – reiktų pas kokią nors orkaitę į svečius prašytis 🙂

    Reply
  6. Viktorija

    >Kotryna, nėra už ką 😉 Gaila, kad nesudalyvausi. Jei persigalvosi, lauksiu tavo įrašo 🙂

    Rūta, jei neturi kur gaminti, tiesiog parašyk kodėl pradėjai rašyti tinklaraštį. Arba atvažiuok kepti pas mane, turiu neblogą orkaitę 😉

    Reply
  7. Sima

    >Labai įdomi tema, būtinai dalyvausiu, kaip smalsu sužinoti, kas… kaip… kodėl :)Aš labai mėgstu suflė taip pat…galiu iškabinti šaukštas po šaukšto keletą indelių be sąžinės graužaties 😀

    Reply
  8. Asta

    >Viktorija!!! Nu geras, ir taip būna 😀 Kiek žinau, aš po tavęs prijuostę gausiu, jau kuris laikas apie temą galvoju, ir spėk?! Aha, būtent. Jau nebeskelbsiu "Seniai seniai, vieną kartą…" temos, cha cha 😀 Bet užtat sudalyvausiu 😀 Gera tema, žinok, labai gera! 😀

    Reply
  9. Viktorija

    >Asta, ir būna gi sutapimų :))) Atsimenu, dar pačioje pradžioje rašei, kad sugalvojai temą ir tikiesi, kad niekas kitas tokios pačios nesugalvos… Man pasisekė, kad skelbiu temą pirma :))) Ir atsiprašau, kad tau teks galvoti naują 🙂

    Reply

Leave a Reply to Ausrra Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.