Šokoladinis sūrio pyragas su apelsinų sultimis

Būna dienų kaip tyčia, kai viskas krenta iš rankų ir nesigauna paprasčiausi dalykai. Viena iš tokių dienų, man buvo sesės gimtadienis (dar kartą su!). Pasišoviau padėti jai išsikepti paprastutį desertą. Viskas pasibaigė tuo, kad pirmas dublis atsidūrė šiukšlių dėžėje, antras buvo valgomas, bet visiškai praradęs prekinę išvaizdą… Gerai, kad šventėm šeimos rate, ir visi tik pasijuokė ir užsimerkę desertą suvalgė 😀 Juokingiausia, kad jį jau esu kepusi anksčiau, be jokių problemų 🙂 Man dar pasisekė, kad pagrindinį šventės desertą kepiau iš vakaro, ir jis gavosi puikus 🙂 Šis sūrio pyragas patiks visiems juodojo šokolado su apelsinais mėgėjams.  Toks šokoladinis, su švelniu grietinėlės sūrio sluoksnių….

Aj, vakaro pabaigoje dar kėdę sulaužiau 😀

pyragas21

Šokoladiniam pagrindui (24 cm) reikės:

  • 70 g nesaldintos kakavos miltelių
  • 250 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g cukraus
  • 200 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio

Sūrio įdarui reikės:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • 50 g cukraus
  • 1 apelsino sulčių ir smulkiai tarkuotos žievelės
  • 100 g šokolado drožlių (sunaudojau ~ 50 g)

Dubenyje sumaišome kakavą, miltus, cukrų ir druską. Sudedame sutarkuotą šaltą sviestą ir maišome rankomis, kol susidarys trupiniai. Įmušame kiaušinį ir minkome, kol iš tešlos galėsime padaryti rutulį. Suvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve 30 min. Išklojame skardą kepimo popieriumi, arba aptepame sviestu ir apibarstome miltais. Iš tešlos rankomis suplojame paplotį ir išklojame skardos dugną ir šonus. Originaliame recepte nebuvo parašyta, kokio dydžio formą reikia naudoti, todėl kepiau tokioje, kokią turėjau – 24 cm. Pagrindas gavosi gana storas, bet man patiko. Antrą kartą kepčiau tokį patį. Jei mėgstate plonesnį padą, kepkite didesnėje skardoje.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Nors recepte nebuvo parašyta, aš tešlą uždengiau kepimo popieriumi ir ant viršaus pribėriau džiovintų pupelių, kad prispaustų tešlą ir jos šonai nenuslinktų. Kepiau 25 min, bet pamiršau, kad tokių būdų kepant, reikia kepti trumpiau ir dar apie 10 min, nuėmus popierių. Todėl išėmusi pyragą pamačiau, kad po popieriumi tešla dar drėgna. Nuėmiau jį ir kepiau dar 10 min (iš viso 35 min).

Visus įdarui skirtus produktus (išskyrus šokolado drožles) išplakame iki vientisos masės. Sudedame įdarą ant iškepto ir atvėsusio pagrindo. Išlygintą viršų apiberiame šokolado drožlėmis. Tiekiame iš karto, arba palaikę keletą valandų šaldytuve. (Aš laikiau šaldytuve per naktį).

Skanaus 🙂

pyragas13

Receptas iš žurnalo “Virtuvė nuo iki”, Nr. 4 (23).

13 thoughts on “Šokoladinis sūrio pyragas su apelsinų sultimis

  1. Anonymous

    >Ir be želatinos kremas buna pakankamai tirštas? Darau panašų tortuką, bet į jį pilasi želatina, nes kitaip būtų gerokai per skysta, o čia dar ir sultys pilasi.

    Reply
  2. Viktorija

    >Aš irgi, pildama sultis abejojau, ar ne per skystas kremas gausis. Bet plakant, grietinėlė sustandėjo ir kremas tapo tinkamo tirštumo 🙂

    Reply
  3. Asta

    >Labai panašus pyragas (ir visas straipsnis apie cheesecake'us!) yra šio mėnesio "Virtuvėje". Sakiau, gaminsiu visus iki vieno. O čia dar mat tokie nerealūs pavyzdžiai po nosim – norisi jau šiandien vakare pult į virtuvę stačia galva :))

    Reply
  4. Viktorija

    >Asta, šis pyragas ir yra iš naujausio "Virtuvė nuo iki" 🙂 Tik jo pavadinimas pasirodė per ilgas, tai kiek kitaip pavadinau 🙂 Pulk į virtuvę, nepasigailėsi 😉

    Reply
  5. Juliana

    >Labai skaniai atrodo. Šokoladas, apelsinai, grietinėlė… Įtraukiu į sąrašą 🙂
    O dėl želatinos – niekad jos nededu. Iš pradžių kremas būna skystokas, bet pastovėjęs šaldytuve puikiausiai sutirštėja. Taip mums daug skaniau nei želatininis variantas 🙂

    Reply
  6. Viktorija

    >Sandra, smagu 🙂 Tikiuosi, Tau jis patiks taip pat, kaip ir man 🙂

    Juliana, šis kremas iš pat pradžių buvo plaktos grietinėlės standumo. Pastovėjęs šaldytuve tik nežymiai sutirštėjo 🙂

    Reply

Leave a Reply to Viktorija Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.