Tobulas (man) šokoladinis bananų keksas

Aš nemėgstu švaistytis epitetais tobulas, nuostabus, pats skaniausias ir panašiai. Juk kas skanu vienam, gali visai nepatikti kitam. Taip buvo ir su šiuo keksu. Namie užsigulėjo keletas bananų. Jau norėjau kaip visad kepti bananų duonelę su šokolado gabaliukais, bet Feedly pamačiau šokoladinį bananų keksą ir pagalvojau, kodėl gi ne. Aišku, neapsiėjau be pakeitimų, bet minimalių – vietoje baltojo įdėjau rudąjį cukrų.

Išsikepiau, paragavau ir … Man jis buvo tobulas! Minkštas, drėgnas, nepersaldus ir toks tobulai šokoladinis (kartaus šokolado skonio). O vyras paragavo ir pasakė, kad cukraus pamiršau įdėti 😀

Todėl kepkit šį keksą, jei kaip aš, arbatą geriate be cukraus, kavą su vienu šaukšteliu rudojo ir dievinat kartųjį šokoladą (70% kakavos ir daugiau). O cukraus mėgėjams šis keksas nerekomenduojamas 😉

keksas2s

keksas5s

PAPILDYMAS! Jei kepsite standartinėje 28×11 cm kekso formoje, naudokite 2/3 nurodytų produktų kiekio.

Keksui reikės:

  • 360 g prinokusių bananų (kažkur 3 – 5 bananai, priklauso nuo jų dydžio)
  • 250 ml natūralaus jogurto
  • 200 g miltų
  • 55 g nesaldintų kakavos miltelių
  • 1 a. š. kepimo sodos
  • žiupsnelio druskos
  • 200 g sviesto
  • 200 g rudojo cukraus
  • 3 kiaušinių

Bananus kartu su jogurtu susmulkinkite/suplakite elektriniu smulkintuvu (aš naudojau kokteilių plaktuvą).

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, sodą ir druską.

Sviestą suplakite kartu su cukrumi (aš dažniausiai rudą cukrų permalu ir tik tada plaku, nes jo kristalai būna didesni nei paprasto balto cukraus). Plakite ilgai, apie 8 minutes. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą masę labai gerai išplakdami.

Į kiaušinių masę suberkite pusę miltų ir kakavos mišinio. Greitai bet gerai išmaišykite (~ 10 sek. elektriniu plaktuvu). Supilkite jogurto ir bananų masę, išmaišykite. Galiausiai suberkite likusius miltus ir kakavą. Maišykite tik tiek, kad neliktų sausų miltų.

Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą. Išlyginkite paviršių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes. Po 45 minučių vis patikrinkite su mediniu pagaliuku ar neiškepė, nes šokoladinius kepinius svarbu neperkepti, kitaip jie išsausės.

Adaptuota pagal “Kwestia smaku”.

keksas1s

23 thoughts on “Tobulas (man) šokoladinis bananų keksas

  1. Gerda

    Ruosiausi visa savaite kepti. Ir kai pagaliau jau viska ko reikia turejau, issikepiau. Tesla buvo be galo skani :). O vat galutinis rezultatas… net nezianau kap apibudint… sakyciau bananu skonio neaiskios kilmes tyre su i keksa panasia apkepusia plutele. Meginau ir ilgiau pakept. Bet jau po pusantros valandos kepimo, supratau kad tai taip ir liks kose. Vaikai suvalge 🙂 o as likau nusivylusi :). Dabar mastau ka galejau ne taip padaryti.

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Labai keista, kad po pusantros valandos kepimo vis tiek liko košė… Taip galėjo atsitikti, jei būtumėte pamiršusi kiaušinius, bet tikriausiai, tai mažai tikėtina 🙂

      Reply
      1. Viktorija Post author

        Galbūt, naudojat kitus miltus ir jų pagal svorį gaunasi mažiau? Aš keksams naudoju 405D tipo. Ar tešla prieš kepimą nesigauna per daug skysta?

        Reply
  2. Vesta

    Fantastiskas skonis, tikrai kepsiu dar karta. Tik, kadangi nesu igudusi kepeja, man vienas dalykas neaiskus, kokios konsistencijos plakti sviesta? As plakiau kambario temperaturos. Ir dar…keksas truputi sukrito istraukus is orkaites. Kazin kodel taip galejo nutikti?

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Labai džiaugiuosi, kad patiko keksas 🙂
      Sviestą labai teisingai, reikėjo plakti kambario temperatūros. Bet jei pamirštat ištraukti iš šaldytuvo iš anksto, galima pradžioje kietą sutarkuoti su burokine tarka ir tada plakti, taip greičiau suminkštės.
      Jei keksas šiek tiek sukrito, kitą kartą pabandykite ką tik iškeptą netraukti iš orkaitės, o išjungus praverti dureles ir dar 10-15 min. palaikyti, kad nebūtų staigių temperatūros perkritimu.

      Reply
  3. Pingback: » Blog Archive » Šokoladinis bananų keksas - bulviukose.lt – pagaminta namuose!

  4. Viktorija Post author

    Šiandien kepiau šį keksą dar kartą ir pagalvojau, kad dėl nesėkmių gali būti kaltas formos dydis.
    Šis receptas skirtas dideliai kekso formai, šiandien kepiau formoj, kurios dydis 23x11cm. Jai prireikė 2/3 visos tešlos.

    Reply
  5. Jurate

    Kaip nervuoja tokie neatsakingi receptai. ..Jei siestas kambario temperaturos, tai taip ir rasykit, nes as pvz islydziau… tegul tik nesigaus 🙁

    Reply
  6. Adele

    Vienas skaniausių kada valgytų pyragų, receptas nuostabus, ačiū, šeimyna išgraibstė per vakarą… O aš taip pat komentarų neperskaičius kepiau su išlydytu sviestu, viskas puikiai gavosi, su teigiamu nusiteikimu visada viskas gaunasi, smulkios detalės nesvarbu. Dar kartą ačiū už nuostabų receptą!

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Ačiū, kad dalinatės įspūdžiais! Džiaugiuosi, kad viskas gavosi ir pyragas patiko 🙂

      Reply
  7. eglė

    Atrodo labai skanus receptas, bet..
    Gavosi košė ir man, iš pradžių iškilo o poto suglebo visai, aš pakeičiau kvietinius miltus avižų miltais – gali būti dėl to? 😕

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *