“Sostinės” keksas

Prieš kurį laiką, radau man labai patikusi tinklaraštį, kuriame yra vien kepinių receptai. Neseniai, mergina, rašanti tą tinklaraštį sugalvojo naują projektą. Ji atrado knygą, kurioje yra surašyta daug standartizuotų tarybinių laikų kepinių receptų (ГОСТ). Kas atsimena, tai tais laikais, visose parduotuvėse pardavinėjo tas pačias prekes, o tai reiškia, kad receptai buvo standartizuoti ir pagal juos kepė visos tarybinės kepyklos. Aš mažai ką iš tų laikų atsimenu, bet “Sostinės” keksas yra populiarus iki šiol. Labai jį mėgstu, todėl buvo labai smalsu išbandyti ir pamatyti, ar tikrai gaunasi toks pats kaip parduotuvėje. Receptas labai lengvas ir tešla greitai paruošiama (neskaitant to, kad bemaišydama tešla, apie 21h supratau, kad miltų neturiu…). Dar šiltas keksas buvo be galo minkštas ir šiek tiek drėgnas, o kitą rytą būtent toks, kaip parduotuvėje. Skanumėlis 🙂

Keksui reikės:

  • 175 g minkšto sviesto
  • 175 g cukraus
  • 3 mažų kiaušinių (140 g)
  • žiupsnelio druskos
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
  • 175 g razinų
  • 1/2 a. š. kepimo miltelių
  • 240 g miltų

Sviestą išplakame su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušame kambario temperatūros kiaušinius ir po kiekvieno, tešlą gerai išplakame (jei kiaušiniai bus ką tik iš šaldytuvo, išplaktas sviestas sušals ir sušoks į mažus gumuliukus). Razinas perplauname tekančiu vandeniu ir nusausiname rankšluosčiu. Į kiaušinių masę įmaišome razinas, druską ir vanilės ekstraktą. Miltus persijojame, sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlą (aš visą tai dariau elektriniu plaktuvu).

Kekso kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, sukrečiame tešlą, išlyginame paviršių ir šlapia mentele nubrėžiame liniją per vidurį (tam, kad keksas kepdamas gražiai ir tiesiai įskiltų). Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 80-100 minučių (man užteko 80). Dar šiltą pabarstome cukraus pudra.

Labai skanus šiltas su pienu, arba šaltas su arbata 🙂

Receptas iš čia.

29 thoughts on ““Sostinės” keksas

  1. egidija

    >nu geras, aš kaip tik dabar tą blog'ą skaitau apie tuos visus ГОСТ'us ir kekso to receptą išsisaugojau artimiausiam kepimui :)))). nu bet ir sutapimų būna. patiko čia man 🙂
    gražuolis jis pas Tave gavos 🙂

    Reply
  2. Viktorija

    >Kotryna, aš jo iš vaikystės irgi nelabai prisimenu, bet panašius keksus ir dabar pardavinėja. Aš juos mėgstu, bet keptas namie, aišku daug skanesnis 🙂

    Dalija, puiki proga panaudoti formą. Aš turiu ir daugiau keksų receptų, jei domina 😉

    Egidija, geras 🙂 Aš į šitą keksą kurį laiką žiūriu, bet vakar pagaliau prisiruošiau išsikepti 🙂

    Reply
  3. Viktorija

    >Sima, ačiū 🙂 Jis ir buvo pasakiškai skanus. Dar nebaigėme valgyti pirmo, o vyras jau klausė, kada antrą kepsiu :)))

    Reply
  4. Egle

    >Aš jau seniai jį planuoju kepti. Radau mamos užrašų kngelėj užrašytą prieš kokius daugiau nei 25 m. Tik proporcijos dvigubos… skanumėlis.. O dabar kepa labai labai labai panašus, tik be vanilės esencijos. O jau kaip kvepia…

    Reply
  5. Egle

    >mamos užrašų knygelėj irgi toks receptas puikuojasi, seniau nei prieš 25 m. užrašytas. Vis nepavyksta parodyt, nes itin greitai dingsta nuo stalo… Skanumėlis.

    Dabar orkaitėj kepa labai labai panašus tik be vanilės esencijos. Laukiu nesulaukiu 🙂

    Reply
  6. Viktorija

    >Egle, pavydžiu, mūsų kekso liko paskutinis gabaliukas… 🙂 Reikės vėl kepti 😉

    Asta, ačiū 🙂

    Giedre, ir man labai patiko. Tikrai kepsiu dar ne vieną kartą 🙂

    Reply
  7. Lina

    >As kepiau sita keksa jau koki 150 kartu:-)) Esu keksu gerbeja:-) Rezultatas visada puikus ir jeigu nesu kam nors dovanu – niekas dar nenusivyle. Visuomet sulaukiu pagyru. Taip,kad visos,kas dar nekepe – butinai pabandykit. Esu tikra – patiks.

    Reply
  8. Lina

    >Viktorija, tai tau aciu uz toki puiku recepta:-) Zinai,as ji iskepu ir su melynemis ir pusiau sokoladini ar siaip citrinini. Ar su cinamonu. Tesla tokia puiki,kad jokie priedai prie jo, puikaus kekso nesugadina.

    Reply
  9. Viktorija

    >Šaunuolė, kad eksperimentuoji! 🙂 Aš tai vis ką nors naujo sugalvoju išsikepti, tai bandžiau šį keksą tik su razinomis 🙂

    Reply
  10. simona

    sveiki, neseniai istraukiau is orkaites savo ”sostines” keksa.
    skanus, traskia plutele, ipatingai skanus su pienu. jau isivaizduoju rytoj pusrycius 🙂 jei vyras si vakara jo nepribaigs.
    bet ar tikrai ji reikia tiek ilgai kepti? man jau uz valandos jis buvo graziai rudas ir iskepes 🙂 pakepiau dar 20 min, kaip jus kad raset, kad uzteko 80min. bet gal jis isauseja per ta laika..

    Reply
    1. Viktorija Post author

      Simona, manau, viskas priklauso nuo orkaitės. Vienos yra karštesnės, kitos ne. Jei viršus jau apskrudęs, o įkištas į vidurį medinis pagaliukas lieka sausas, galima drąsiai traukti ir anksčiau negu parašyta recepte.
      Smagu, kad patiko keksas 🙂

      Reply
  11. Pingback: „Sostinės“ keksas | www.ciliukas.lt

  12. Laura

    Nuostabaus skonio keksas 🙂 senai svajojau apie toki 🙂 labai lengvai ir gretai paruosiamas 😉 dar nebuvo, kad nesigautu 🙂 rekomenduoju visiems pabandyti 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *